TÉMA

Johann Sebastian Bach

V Opočně dokončili rekonstrukci historických varhan. Chystá se jejich žehnání i koncert

V klášterním kostele Narození Páně v Opočně na Rychnovsku opět zazní zvuk varhan. Vzácný jednomanuálový nástroj z poloviny 18. století prošel v posledních čtyřech letech rekonstrukcí. V sobotu jej požehná královehradecký biskup Jan Vokál. Poté začnou varhany sloužit nejenom při bohoslužbách, ale také pří koncertech. Oprava byla možná díky dárcům a dotačnímu programu Královéhradeckého kraje.
23. 4. 2022|

Souboru Czech Ensemble Baroque pomáhají při streamu i Bach a Mozart

Czech Ensemble Baroque patří k těm, kteří se rozhodli převést své vystoupení do on-line prostoru. Streamování koncertů nebere soubor jen jako nutné zlo, využívá i výhod kamer, díky nimž může starou hudbu přiblížit posluchačům zase jiným způsobem. Do streamů zapojil i herce.
19. 2. 2021|
Doporučujeme

Beethovenovu Nedokončenou dokončí umělá inteligence

Devátá symfonie Ludwiga van Beethovena byla jeho poslední – z té Desáté složil jen několik not, které si stačil poznamenat, než roku 1827 zemřel. Tým muzikologů a programátorů se nyní pokusí tuto skladbu dokončit.
16. 12. 2019Aktualizováno22. 12. 2019, 14:55|

Za těmi nejlepšími projezdili Evropu. JAMU nakoupila hudební nástroje za miliony

Nové hudební nástroje a technologie budou od pátku sloužit studentům Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU). Škola je nakoupila za téměř 70 milionů korun. Jsou mezi nimi moderní nástroje špičkových značek i vzory těch historických z různých období.
6. 12. 2019|

V Baletu o kávě tančí konvice, cukřenka i mlýnek

Z takzvané Kávové kantáty vychází představení polského souboru Cracovia Danza, který ve středu vystoupil v Praze na Letních slavnostech staré hudby. V Baletu o kávě na hudbu Johanna Sebastiana Bacha tančily konvice, cukřenka nebo mlýnek podle dobové, barokní choreografie.
18. 7. 2019|

Recenze: Violoncellista Jiří Bárta dozrál do Bacha

Violoncellista Jiří Bárta je zkušeným hudebníkem, o svých nesporných kvalitách přesvědčuje i na dvojalbu Bachových suit pro violoncello. Jeho nahrávka obstojí i v silné konkurenci.
27. 1. 2019|

Violoncellista Bárta otevřel po více než 20 letech konzervu s Bachem

Violoncellista Jiří Bárta znovu nahrál komplet suit Johanna Sebastiana Bacha. Vyzrálejší díky profesním a interpretačním zkušenostem se vrátil k repertoáru, který zaznamenal na nahrávku už před třiadvaceti lety. Navíc tentokrát díla barokního skladatele hraje na barokní violoncello. Bachovy suity jsou celoživotní úkol, podotýká v rozhovoru pro Události v kultuře.
9. 12. 2018|

Bach je opět kantorem. Jeho pašije nastudovala studentská filharmonie

Matoušovy pašije Johanna Sebastiana Bacha ležely sto let v zapomnění, dokud je v archivu nenašel skladatel Felix Mendelssohn-Bartholdy. Od té doby se staly oblíbenou velikonoční skladbou třeba v Německu nebo Nizozemsku. V Rudolfinu je nyní nastudovala Česká studentská filharmonie ve spolupráci s chlapeckým sborem Boni pueri.
6. 4. 2018|