TÉMA

Édouard Louis

Už narozením je na nás páchané násilí, říká Édouard Louis. Autobiografii používá jako politickou zbraň

„Na dětství nemám jedinou šťastnou vzpomínku,“ otevírá Édouard Louis svou prvotinu Skoncovat s Eddym B. Vyrůstal v chudobě a studu za svůj původ i sexuální orientaci. Společenský vzestup mezi nejžádanější francouzské spisovatele popsal v knize Jak se stát jiným, jejíž český překlad představil před pár dny osobně ve Francouzském institutu v Praze. „Pro mě není důležité vyprávět svůj životní příběh, ale využít materiál svého života k tomu, abych podal svědectví o politice, o společnosti,“ tvrdí třicetiletý spisovatel.
22. 5. 2023|

Édouard Louis vrací své matce ukradený život

Současný spisovatel Édouard Louis si otevřenými literárními výpověďmi o vyrůstání na venkově, životě dělnické třídy nebo o znásilnění získal pozornost čtenářů nejen v rodné Francii, ale i v tuzemsku. V češtině nyní vyšla jeho kratší próza Boje a proměny jedné ženy. Pokračuje v ní v autobiografickém vypořádávání se s rodinou a životem, tentokrát vypráví příběh své matky.
10. 5. 2022|

Recenze: Když Édouard Louis imituje třídní boj, Eddy B. musí prohrát

Francouzský autor Édouard Louis píše ve svém debutu Skoncovat s Eddym B. sám o sobě. Hlavní hrdina, homosexuál z dělnické rodiny, dokonce nese spisovatelovo vlastní původní jméno – Belleguele. Dílo má sice mnohem větší ambici než být jen jedním z dalších efektních pokusů o coming out, jenže mu chybí něco podstatného – skutečná literární kvalita. To ostatní je pouze filozofická veteš. Stala se ale zdrojem závratného úspěchu knihy – a také nekritického obdivu.
5. 4. 2018|