TÉMA

Lukáš Nečesaný

Nečesaný dostane za nezákonné stíhání přes 1,5 milionu korun. Odvolací soud odškodnění snížil

Městský soud v Praze přiznal Lukáši Nečesanému náhradu újmy 1,577 milionu korun a úroky z prodlení. Muž částku vysoudil za nezákonné stíhání a za to, že byl dva roky ve vězení. Informaci z justiční databáze, na kterou upozornila ČT, upřesnil mluvčí soudu Adam Wenig. Policie Nečesaného stíhala za pokus o vraždu kadeřnice na Jičínsku. Nejvyšší soud ho ale nakonec osvobodil pro nedostatek důkazů.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 15:42|

Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo kvůli odškodnému pro Nečesaného

Ministerstvo spravedlnosti se odvolalo ve sporu o odškodné pro Lukáše Nečesaného, kterému soud za nezákonné stíhání přiznal přes 1,7 milionu korun. Muž čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku a strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec pro nedostatek důkazů osvobodila a případ zůstal neobjasněný. Ministerstvo už Nečesanému vyplatilo mimosoudní cestou 1,2 milionu korun.
30. 1. 2023|

Nečesaný dostal nepravomocně odškodné 1,7 milionu, necelou desetinu požadované částky

Soud přiznal Lukáši Nečesanému odškodné od státu ve výši přes 1,7 milionu korun a úroky z prodlení. Verdikt není pravomocný, muž se domáhal 18,8 milionu korun, může podat odvolání. Nečesaný čelil stíhání za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku, strávil dva roky za mřížemi. Justice ho ale nakonec po zásahu Nejvyššího soudu osvobodila pro nedostatek důkazů a případ zůstal neobjasněný.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 13:16|

Útočníka z Hořic policie nemá, případ odložila. Nečesaný zůstává zproštěn

Policie po opětovném prověření ukončila vyšetřování a bez nalezení viníka odložila případ pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku z února 2013. V případu byl stíhán i souzen Lukáš Nečesaný, ale Vrchní soud v Praze jej loni na jaře viny pravomocně zprostil. Nečesaný vinu od začátku odmítal.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 21:01|

Soud potvrdil osvobození Luďka Nečesaného. Bývalý šéf liberecké nemocnice byl obžalován z korupce

Osvobození bývalého šéfa liberecké krajské nemocnice Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky v korupční kauze je pravomocné. Pražský vrchní soud ve čtvrtek zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečesaný přijal od několika firem úplatky ve výši 23 milionů korun. Podle justice se ale nepodařilo prokázat, že se skutek stal.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 10:59|

Nečesaný žádá odškodnění 45 milionů korun za trestní stíhání

Lukáš Nečesaný a jeho příbuzní žádají od státu zhruba 45 milionů korun jako odškodné za trestní stíhání, které se týkalo neobjasněného pokusu o vraždu kadeřnice z Hořic. Mladík byl za napadení ženy dva roky ve vězení, soud ho ale nakonec pravomocně zprostil viny.
27. 9. 2019|

Ministryně spravedlnosti nenavrhne potrestání soudce Lněničky za výroky v kauze Nečesaný

Ministryně spravedlnosti nenavrhne kárné řízení soudce Jiřího Lněničky za jeho výroky k rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného. Českou televizi o tom informovala Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva. Podnět k zahájení kárného řízení podal spolek Šalamoun. Podle něj by měl být soudce Lněnička odvolán z funkce kvůli tomu, že osvobozující rozsudek nad Lukášem Nečesaným označil za špatné rozhodnutí.
17. 6. 2019|

Definitivní zproštění. Šéf žalobců nepodá kvůli Nečesanému dovolání, případ končí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání v kauze Lukáše Nečesaného. České televizi to potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Pražský vrchní soud na konci března Nečesaného pravomocně zprostil obvinění z pokusu o vraždu kadeřnice. S tím sice nesouhlasila dozorující žalobkyně a hradecké státní zastupitelství v dubnu podalo podnět k NSZ, Zeman mu ale nevyhověl. Letitá kauza tak definitivně končí. Na rozhodnutí nejvyššího žalobce upozornil server Novinky.cz.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 20:36|

Kauza Nečesaný nekončí. Státní zástupkyně chce podat dovolání

Případ pravomocně osvobozeného Lukáše Nečesaného by se mohl opět dostat k soudu. Státní zástupkyně potvrdila, že chce podat dovolání. Nečesaný čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice. Dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky. Minulý měsíc ho ale Vrchní soud v Praze opět zprostil viny.
26. 4. 2019|
Události komentáře

Kauza Nečesaný ukazuje nedostatky v trestním řádu, říká odborník

Vrchní soud v Praze ve středu pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného obžaloby z pokusu o vraždu kadeřnice. Případ se stal před 6 lety a dosud padlo již 14 soudních rozhodnutí. Mladý muž skončil dvakrát ve vězení, kde strávil celkem 2 roky. Předseda odvolacího senátu uvedl, že středeční rozhodnutí je špatné, ale že vzhledem k procesní situaci lepší možnost neměl. Podle vedoucího katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiřího Jelínka, který byl hostem Událostí, komentářů, kauza ukazuje nedostatky v trestním řádu.
28. 3. 2019|

Vrchní soud zprostil Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice

Vrchní soud pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Krajský soud vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky, na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu. Nový senát krajského soudu pak Nečesaného dvakrát osvobodil, vrchní soud to ale vždy zrušil. Policie uvedla, že případ z února 2013, bude dál vyšetřovat.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 13:06|

Ústavní soud vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného a zrušil verdikt vrchního soudu

Ústavní soud vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného a zrušil podzimní verdikt Vrchního soudu v Praze. Právě postup odvolací instance zpochybňovali Nečesaného právníci. Vrchní soud totiž do případu opakovaně zasáhl a rušil odsuzující a poté i zprošťující verdikty Krajského soudu v Hradci Králové. Nečesaný se podle obžaloby pokusil zavraždit kadeřnici v Hořicích na Jičínsku. Případ se řeší už šest let.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 20:00|

Nečesaný opět nevinný. Hradecký soud ho zprostil obžaloby z pokusu o vraždu

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí znovu zprostil Lukáše Nečesaného viny v případu pokusu o vraždu hořické kadeřnice z února 2013. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně Lenka Faltusová se odvolala. Soud se zabýval kauzou popáté. Třikrát Nečesaného uznal vinným. Ten odmítl rozsudek komentovat.
14. 5. 2018Aktualizováno14. 5. 2018, 12:18|

Kauza Nečesaný se popáté vrátí ke krajskému soudu. Žalobkyně uspěla s odvoláním

Kauza Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu o vraždu se popáté vrátí ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Ten sice vloni v listopadu rozhodl o zproštění obžaloby, státní zástupkyně ale podala odvolání. S ním podle informací vyplývajících z justiční databáze Infosoud uspěla. Informaci o tom, že bylo rozhodnuto, potvrdila i zastupující mluvčí Vrchního soudu. Odvolací soud předchozí rozhodnutí Krajského soudu zrušil a věc vrátil k novému projednání.
4. 4. 2018|