TÉMA

Agpi

Pieta v Letech u Písku připomněla romské oběti druhé světové války

V Letech u Písku si lidé připomínají romské oběti druhé světové války. Akce se tradičně koná v místě bývalého pracovního tábora. Podle historiků jím do roku 1943 prošlo více než 1300 Romů, přes tři sta z nich v něm zemřelo a pět set lidí skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu na místě vznikl vepřín, státu se ho před třemi lety po dlouhých jednáních podařilo odkoupit. Muzeum romské kultury, které teď areál spravuje, plánuje na místě postavit památník.
1. 8. 2021|

„Slepičí hnízdo“ má vrátit dotace 22,5 milionu. Majitelé podle úřadu formálně převedli podíl

Písecká firma Agpi Vajax, patřící do skupiny, jež do letošního dubna vlastnila vepřín v Letech, musí podle rozhodnutí ministerstva zemědělství vrátit 22,5 milionu korun, které dostala díky dvěma dotacím na modernizaci slepičáren. Uvedl to ve středu server iRozhlas.cz. Firma se chce rozhodnutí ministerstva bránit soudně.
6. 6. 2018|

Stát převzal vepřín v Letech, na jeho místě vznikne památník romského holocaustu

Společnost Agpi v poledne předala zástupcům státu vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě někdejšího romského koncentračního tábora. V budoucnu tam vznikne památník romského holocaustu. Agpi za prodaný zemědělský areál do půlky dubna od státu dostane osmdesát procent z kupní ceny necelých 451 milionů korun.
3. 4. 2018Aktualizováno3. 4. 2018, 16:27|