TÉMA

Slovanská epopej

Spor o Slovanskou epopej pokračuje. Muchova dědička podala vlastní žalobu na určení vlastníka

Praha čelí další žalobě na určení vlastníka Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Zatímco malířův příbuzný John Mucha nedávno po dohodě s magistrátem žalobu po letech stáhl, druhá dědička Jarmila Mucha Plocková podala vlastní žalobu na určení vlastníka slavného cyklu obrazů. Vedení Prahy nedávno schválilo dohodu s Johnem Muchou, kterou první spor ukončilo, Mucha Plocková s ní však důrazně nesouhlasí.
13. 9. 2023|

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje končí. Vedení Prahy schválilo dohodu s dědicem Alfonse Muchy

Praha uzavře dohodu o ukončení soudního sporu o vlastnictví slavného cyklu obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej, který s městem vede malířův dědic John Mucha. Dohodu, na které se shodly obě strany, odsouhlasili městští radní. Podle dvou schválených smluv Mucha stáhne žalobu a obě strany budou spolupracovat na vzniku centra, ve kterém bude umístěna epopej i rodinná sbírka malířových dědiců.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:37|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Stát zamítl desetimiliardový komplex v srdci Prahy. Firma nabídne upravený projekt

Ministerstvo kultury zamítlo stavbu rozsáhlého komplexu Savarin v centru Prahy za deset miliard korun. Místo u Václavského náměstí mělo podle smlouvy s magistrátem sloužit i jako nové sídlo Slovanské epopeje. Hlavní město projekt odsouhlasilo, podle ministerských památkářů by ale ohrozil památkovou rezervaci. Developerská skupina Crestyl, která nemovitost vlastní, uvedla, že požádala ministra kultury Martina Baxu (ODS) o přezkum a projekt již oproti původní několik let staré verzi upravila tak, aby byl v souladu s připomínkami ministerských památkářů.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 15:03|

Muchova Slovanská epopej najde na 25 let místo v paláci Savarin. Praha podepsala dohodu

Slovanská epopej Alfonse Muchy bude umístěna v paláci Savarin blízko Václavského náměstí v Praze. Dohodu o tom podepsali zástupci hlavního města, Nadace Mucha a společnosti Crestyl. Ta pro cyklus dvaceti pláten vybuduje v Savarinu příslušné prostory. Expozice bude koncipována jako cesta životem Alfonse Muchy. Návrh dohody byl 31. ledna schválen pražskými radními.
11. 2. 2022|

Slovanská epopej by měla strávit minimálně čtvrtstoletí v paláci Savarin, dohodu schválili pražští radní

Pražští radní schválili dohodu mezi hlavním městem, Nadací Mucha a společností Welwyn o umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy na pětadvacet let s pětiletou opcí do paláce Savarin. Měl by tím být ukončen spor s jedním z dědiců, Johnem Muchou. V prostoru bude místo i pro vystavení rodinné sbírky.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 16:45|

Muchovy prvotiny zdobí radnici v Hrušovanech nad Jevišovkou. Úřad fresky postupně odkrývá

Radnice v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku má novou zrestaurovanou fresku Alfonse Muchy, která pokrývá strop nové zasedací místnosti. Muchovy malby z dob jeho mládí jsou již odkryté v kanceláři starosty, ve vestibulu a v podatelně úřadu. Místní je vítají, jezdí se na ně ale dívat zájemci z Plzně nebo i Rakouska, řekla místostarostka města Eliška Volná (za KSČM).
23. 8. 2021|

Slovanská epopej v Moravském Krumlově je od středy přístupná místním, od soboty všem

Výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku je od středy otevřená ve zkušebním provozu. Do pátku se mohou přijít přednostně podívat obyvatelé města, od soboty se otevře všem zájemcům. Za první hodinu se na zámku vystřídaly desítky lidí, řekl Jakub Růžička, který expozici mediálně zastupuje. Na sobotu je v předprodeji na e-shopu volných už jenom patnáct míst.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:12|

Slovanskou epopej návštěvníci zámku v Moravském Krumlově uvidí v polovině prázdnin

Slovanská epopej Alfonse Muchy se po deseti letech vrací z Prahy na Moravu. Cyklus dvaceti velkoplošných pláten byl v minulých týdnech převezen do Moravského Krumlova, kde zůstane dalších pět let. Tamní zámek musel kvůli tomuto dílu projít rekonstrukcí, zejména Rytířský sál, kde budou plátna vystavena. Pořízena musela být například speciální protipožární technika nebo zabezpečovací systém. Modernizace stála asi 58 milionů korun.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:39|

Je to fantastická věc, říká John Mucha o návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Na zámku v Moravském Krumlově se instaluje cyklus Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Dvacet rozměrných pláten s výjevy z dějin Slovanů se sem vrátilo na pět let. Zápůjčku vítá i vnuk secesního malíře John Mucha. Podporuje ale i následné vystavení obrazů v Praze. Po letech sporů označuje „atmosféru na všech stranách“ za „konstruktivní“.
8. 7. 2021|

Slovanská epopej dorazila do Moravského Krumlova, vystavena bude v nejbližších dnech

Poslední část Slovanské epopeje od Alfonse Muchy dorazila do Moravského Krumlova. Část z dvaceti pláten přijela už v úterý a ve středu, ve čtvrtek odpoledne dorazila poslední. Potvrdil to starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Podle něj se po dohodě s pražskou galerií o termínech převozu nemluvilo z bezpečnostních důvodů. Praha dílo Krumlovu zapůjčila na pět let.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 17:48|

Vedení Prahy schválilo přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Pražští radní schválili smlouvu o zapůjčení Slovanské epopeje Alfonse Muchy na zámek v Moravském Krumlově. Kdy se plátna přestěhují, nechtějí představitelé hlavního města z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Vystavena by měla být už v létě. Moravský Krumlov výstavní prostory opravil a jsou zkolaudovány. Obrazy budou zapůjčeny na pět let, pak se vrátí do Prahy.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 18:56|

Slovanská epopej Praze nepatří, rozhodl soud. Vyhověl žalobě příbuzného malíře Muchy

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Rozsudek není pravomocný, město se proti němu odvolá.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 15:43|

Secesnímu nádraží Vyšehrad se začala propadat střecha. Praha uvažuje o vyvlastnění

V památkově chráněné budově pražského nádraží Vyšehrad se začala propadat střecha. Upozornil na to pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Nevyužívaná secesní stavba je v dezolátním stavu a soukromý vlastník, firma RailCity Vyšehrad, do ní neinvestuje.
14. 10. 2020|

Senátorem za obvod Znojmo bude Tomáš Třetina. Ve druhém kole porazil Jana Groise

Senátorem ve volebním obvodu Znojmo bude Tomáš Třetina (TOP 09), který získal 54,57 procenta hlasů. Vyplývá to z údajú ČSÚ. Druhý Jan Grois (ČSSD, za SOM) dostal 45,42 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 20,67 procenta voličů, o týden dříve hlasovalo 41,74 procenta.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 17:11|

Moravský Krumlov si na Slovanskou epopej počká, než dokončí rekonstrukci výstavních prostor

Zapůjčení Slovanské epopeje do zámku v Moravském Krumlově se odkládá, rozhodli v pondělí pražští radní. Důvodem je prodloužení rekonstrukce zámeckých výstavních prostor. Původně měla být hotova na konci června, termín se však prodloužil do konce roku. Obrazy byly v Krumlově vystaveny od padesátých let až do roku 2011, kdy je tehdejší vedení hlavního města odvezlo.
5. 10. 2020|

Praha má dokázat, že se Slovanskou epopejí zachází poctivě. Návrat obrazů letos očekává Moravský Krumlov

Spor o Slovanskou epopej stále není u konce. Hlavní město musí podle rozhodnutí soudu dokázat, že dílo malíře Alfonse Muchy vlastní v dobré víře a zachází s ním poctivě. Bez ohledu na to pražští zastupitelé loni na podzim schválili záměr, že by se epopej měla dočasně vrátit do Moravského Krumlova. Zámek projde úpravami za třicet milionů korun, aby se v jeho prostorách mohla díla už letos v létě vystavovat. Zůstat by tam měla příštích pět let.
8. 1. 2020|

Jižní Morava 2020: návrat Slovanské epopeje. Vyjet by měl i první vlak v krajských barvách

Jihomoravský kraj chce letos nakoupit přes třicet vlaků za tři miliardy korun. První z nich by mohl vyjet už v druhé polovině roku. Hejtman také věří, že se do konce volebního období podaří na brněnské letiště přivést další leteckou linku. Největší kulturní událostí v Jihomoravském kraji bude letos zřejmě návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova.
3. 1. 2020|

Kraj pošle Moravskému Krumlovu miliony na úpravu zámku. Kvůli Muchově epopeji

Deset milionů korun dá Jihomoravský kraj na úpravu zámku v Moravském Krumlově, finanční podporu ve čtvrtek schválili zastupitelé.  V zámku by město mělo od příštího léta vystavit plátna Alfonse Muchy, Slovanská epopej už byla na krumlovském zámku k vidění i v minulosti. Nyní si město plátna půjčí od Prahy, která pro ně zatím nemá prostory. Úpravy zámku mají stát až 40 milionů, město usiluje i o 13 milionů z ministerstva kultury.
12. 12. 2019|

Slovanská epopej se vrátí do Moravského Krumlova. Schválili to pražští zastupitelé

Návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova již nestojí nic v cestě. Záměr městské rady schválilo pražské zastupitelstvo. Hlasování předcházela tříhodinová diskuse, nakonec zapůjčení souboru pláten od Alfonse Muchy na krumlovský zámek prošlo 36 hlasy z 58 přítomných.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 21:18|

Slovanská epopej tam a zase zpět. Praha asi obrazy na pět let pošle do Moravského Krumlova

Pražská rada schválila zapůjčení Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. Pokud záměr úspěšně projde zastupitelstvem, budou plátna Alfonse Muchy na krumlovském zámku k vidění nejméně pět let. V Moravském Krumlově byla Slovanská epopej umístěna dlouhá desetiletí, až v roce 2010 rozhodlo tehdejší vedení Prahy, která je vlastníkem série dvaceti obrazů, o jejich převezení do metropole.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 13:22|

Chátrající část zámku v Moravském Krumlově se začala opravovat. Věž má poté nabídnout výhled

Rozsáhlé opravy poničené části zámku začaly v Moravském Krumlově. Rekonstrukce jižního křídla i s přilehlou věží v havarijním stavu vyjdou na 135 milionů korun. Z více než tří čtvrtin je pokryjí dotace, zbytek doplatí město a kraj. Východní křídlo, kde by mohla být vystavená Muchova Slovanská epopej, už bylo opravené dříve.
25. 7. 2019|

Kraj chce Moravskému Krumlovu pomoct s úpravou zámku pro epopej

Jihomoravský kraj chce finančně podpořit Moravský Krumlov při potřebných úpravách zdejšího zámku, které si vyžaduje návrat Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Schválili to krajští zastupitelé. Epopej zdejší zámek v minulosti již vystavoval, Praha ji chce nyní na Moravu znovu půjčit, pokud pro plátna zajistí potřebné podmínky.
28. 2. 2019|

Ministerstvo kultury podporuje umístění Muchovy epopeje na Moravu. O penězích ale zatím nerozhodlo

Ministerstvo kultury se dohodlo se zástupci Moravského Krumlova, že podepíší během března memorandum o spolupráci při umístění Slovanské epopeje na jižní Moravu. Jak přesně má další postup vypadat, budou teprve řešit.
20. 2. 2019|