TÉMA

CzechInvest

Moravskoslezský kraj otevřel cestu ke vzniku gigafactory v Dolní Lutyni

Moravskoslezský kraj ve čtvrtek otevřel cestu k možnému vzniku Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni na Karvinsku. Zastupitelé rozhodli o přípravě aktualizace zásad územního rozvoje, která umožní proměnu lokality v rozvojovou zónu. Vláda už ve středu schválila, že zahájí přípravu těchto ploch pro příchod významného investora. Portál iROZHLAS napsal, že stát chce v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 15:18|

Peníze schválené na obnovu Terezína a Josefova pomohou, stačit ale nebudou, říkají zástupci měst

Pevnost Terezín by na kompletní rekonstrukci potřebovala šestnáct miliard korun, Josefov zhruba šest, řekli v Událostech, komentářích zástupci měst. Vládní pomoc ve výši tří miliard korun ale vítají. Pomůže jim odstartovat připravované projekty. Opravy chátrajících objektů by mohly začít příští rok.
14. 9. 2023|

Stát hledá kvůli případné gigafactory místo pro leteckou záchranku z Líní, jednou z variant je letiště v Klatovech

Stát řeší, kam přesunout západočeskou leteckou záchrannou službu z Líní, kde má vyrůst podnikatelský park. Zástupci státu proto navštívili i letiště v Klatovech. Resort zdravotnictví, pod který letecká záchranná služba spadá, chce vybrat jedno z míst pro nový zdravotnický hangár do několika týdnů.
4. 7. 2023|

Letiště Líně, které Volkswagen zvažuje pro stavbu gigafactory, je zamořené petrolejem

Státní podnik Diamo už připravuje plán sanace areálu letiště v Líních u Plzně, přestože koncern Volkswagen ještě nerozhodl, jestli svou továrnu na baterie do elektroaut vůbec postaví v Česku. Je to projekt, který podporuje česká vláda. Letiště je na třech místech zamořené leteckým petrolejem, v okolí armádních bunkrů v dnes už nepoužívané části areálu. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že tato ekologická zátěž a její sanace na plánu gigafactory nic nemění, a pro investici by žádné zdržení neznamenaly.
19. 6. 2023|

Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice

Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|

Ve čtvrtek se konal Transfera Technology Day. Vítězem se stalo magnetické čerpadlo

Ve čtvrtek se v pražském Lichtenštejnském paláci konal devátý ročník Národní konference transferu technologií 2022. Jedenáct vědeckých týmů tak soutěžilo s projekty pro komerční použití. Vítězným projektem se stalo magnetické čerpadlo Západočeské univerzity v Plzni. Ocenění autoři projektu převzali od ministryně pro vědu, výzkum a inovaci Heleny Langšádlové (TOP 09). Komerční potenciál projektů posuzovala porota složená například z investorů.
1. 12. 2022|

Začíná Czech Space Week. Česko zvýší příspěvek na kosmické programy o 60 milionů korun

Novinky v kosmickém průmyslu v Česku představí pátý ročník festivalu Czech Space Week, který se koná v Praze od pondělí do pátku. Jednou z hlavních akcí je Space2Business v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. V Kongresovém centru se má věnovat mimo jiné spolupráci Evropy se státy z Afriky či Blízkého východu. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) navíc na tiskové konferenci uvedl, že Česko navýší příspěvek na investice do kosmických programů evropské vesmírné agentury ESA o 60 milionů na přibližně 1,6 miliardy korun ročně.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 15:33|

Vláda schválila 1,4 miliardy korun na pomoc s obnovou domů po tornádu. O dotaci mohou žádat také postižení podnikatelé

Vláda schválila 1,4 miliardy korun na pomoc s obnovou soukromých domů po tornádu a bouřích. Také podnikatelé z tornádem zasažených oblastí mohou začít žádat o dotaci na obnovu poškozených provozoven. Z programu Nemovitosti budou moci získat jeden až 35 milionů korun za přispění prostředků z evropských fondů. Podpora funguje v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na pomoc je připraveno 500 milionů korun.
16. 8. 2021|

Zchátralé památky mohou dostat dotaci na obnovu brownfieldů. Obce je musí zapsat do databáze

Zdevastované historické památky mají novou naději na obnovu. Města je registrují do centrální databáze brownfieldů. Ta zatím sdružovala hlavně prázdné průmyslové areály často s ekologickou zátěží, díky registraci je ale pro památky snazší získat kýženou dotaci.
14. 8. 2021Aktualizováno14. 8. 2021, 19:20|

Na jižní Moravě se bude muset po tornádu strhnout až 150 domů. Číslo ale stále není konečné

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů, řekl dnes po jednání krizového štábu v Podivíně ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj však číslo stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny poškozené objekty. Do konce týdne chtějí hasiči vyklidit obce od suti, trámů a rostlinných zbytků, které se neustále objevují na ulicích a komplikují dopravu. Čtvrteční bouře na jihu Moravy poničila 1200 domů a vyžádala si šest životů.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 18:28|

Vláda schválila dotace a půjčky pro obyvatele i podnikatele stižené tornádem

Lidé z tornádem zasažených oblastí budou moci získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru. Stát pomůže i zasaženým podnikatelům, uhradí jim osmdesát až sto procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Resort práce a sociálních věcí pro firmy a obyvatele poničených oblastí připravuje nový kurzarbeitový program. Úhrada by měla být pro pracovníky, kteří kvůli poničení podniku nemohou pracovat, i zaměstnanců, kteří nemohou do práce chodit, protože odstraňují škody. Programy ministerstev na pomoc Moravě schválila vláda.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 22:03|

Studenti v nemocnicích nebudou muset platit daň z příjmu, schválila vláda

Ministerstvo financí odpustí povinnost platit daň z příjmu studentům v nemocnicích a sociálních službách, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) nebudou platit ani odvody. Vláda schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat podle počtu míst a typu přepravního zařízení.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 19:29|

Investiční pobídky pro malé a střední firmy budou dostupnější

Získání investičních pobídek bude obecně dostupnější pro malé a střední podnikatele, stejně jako pro výrobce zdravotnického zboží či ochranných pomůcek –⁠ ti nebudou muset plnit dosavadní podmínku vyšší přidané hodnoty, minimální výši investice nebo počet pracovních míst. Tyto kroky schválila v pondělí vláda, potvrdil po jejím jednání ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 20:52|

Úřad práce otevřel v dolech OKD poradny. Pomohou zaměstnancům najít nové místo

Úřad práce otevřel v prostorech těžební společnosti OKD na Karvinsku tři mobilní poradenská střediska. Zaměstnancům, kterých by se v příštích měsících mohlo týkat propouštění, budou zástupci úřadu poskytovat cíleně zaměřené služby, tak aby do evidence uchazečů o práci buď vůbec nemuseli, nebo jen na nezbytně nutnou dobu. OKD má na konci února ukončit těžbu v dolech Darkov a ČSA a propustit zhruba dva tisíce lidí.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 15:58|

Roušky v MHD se možná vrátí od října či listopadu, uvedl Vojtěch

Roušky v městské hromadné dopravě by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohly znovu nosit od října či listopadu. Ke koronaviru se totiž přidají další respirační viry a později i chřipka. Uvedl to při návštěvě firmy Diana Biotechnologies, která vyvinula nový přístroj na testování vzorků na covid-19. Podle ministra bude na podzim kvůli vyloučení jiných nákaz také třeba víc testovat.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 11:45|

Na ČVUT za týden vyvinuli respirátor z 3D tiskárny. Získal už certifikaci

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, který je součástí ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT), předal ministerstvu zdravotnictví prvních patnáct kusů prototypu respirátoru „CIIRC RP95-3D“. Ten byl v pátek úspěšně certifikován jako ochranná polomaska s nejvyšším stupněm bezpečnosti FFP3. K funkčnosti potřebuje vyměnitelný externí filtr. Má výdechový ventil, a je tedy vhodný pro zdravotníky, kteří pracují přímo s nakaženými pacienty. Během víkendu je při práci vyzkoušel zdravotnický personál pražské Nemocnice Na Homolce. S výrobou masky na speciálních 3D tiskárnách se může začít okamžitě, předpokládá se zatím produkce stovek kusů denně.
23. 3. 2020|

Tři státní agentury se stěhují do Czech House. Hospodářská komora nešetří kritikou

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Přesun schválila vláda. Projekt do budoucna počítá se sloučením agentur CzechTrade a CzechInvest, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) to v příštích třech letech přinese úsporu 138 milionů korun. Hospodářská komora (HK) spojení státních agentur v minulých dnech kritizovala.
24. 2. 2020|

Zpřísnění investičních pobídek. Po perném létě přišel v žádostech útlum, říká šéf CzechInvestu

Vláda nedávno prosadila změny v systému investičních pobídek. Přednost mají mimo jiné dostat investice s vysokou přidanou hodnotou. Novela je účinná od září a v CzechInvestu to pocítili. Současný generální ředitel Patrik Reichl v pořadu Byznys ČT24 přiblížil, že v létě řešili spoustu žádostí o pobídky, teď ale vnímají útlum.
1. 11. 2019|

Z podpory EU pro malé podniky čerpaly nadnárodní korporace, zjistili kontroloři

Z miliard korun určených hlavně pro malé a střední firmy ze sektoru informačních a komunikačních technologií (ICT) profitovaly i nadnárodní korporace. Vyplývá to z prověrky, jejíž výsledky v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podpora z EU, rozdělovaná ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), měla firmám pomoci třeba ke vzniku datových center. Podle úřadu ji ale resort dostatečně nekontroloval.
21. 10. 2019|

Kraj povolil stavbu průmyslové zóny na úrodné půdě. Měli najít jiné místo, tvrdí Jurečka

Krajští zastupitelé schválili aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňuje zábor čtyřiceti hektarů úrodné půdy u Hněvotína u Olomouce. Vzniknout tam má biomedicínské centrum a také další služby. S projektem ale nesouhlasí vedení Hněvotína, záměr totiž počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství obce. Ta plánuje, že se obrátí na soud.
24. 9. 2019|

CzechInvest loni dojednal méně investic. Chybí lidi, a tak firmy míří do jiných zemí

Zahraniční i tuzemské firmy plánují investovat v Česku zhruba 36,7 miliardy korun. Státní agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest loni dojednala 82 nových investičních záměrů. Každý pátý se týká technologií nebo výzkumu a vývoje. V meziročním srovnání je ale objem investic zhruba o 26 miliard nižší. Poprvé za pět let také klesl počet projektů pod sto.
2. 9. 2019|

Nexen otevřel u Žatce první továrnu v Evropě. Česko na ni čekalo šest let

Třetí největší zahraniční investice v Česku, celkem za zhruba 22 miliard korun, vstoupila ve středu v život. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire otevřel u Žatce v průmyslové zóně Triangle svou první továrnu v Evropě. Nyní tam pracuje 800 lidí, po dokončení by jich mělo být 1300.
28. 8. 2019Aktualizováno28. 8. 2019, 13:28|

Do kosmického inkubátoru v Česku už vstoupilo 21 start-upů, nově třeba stratosférická observatoř

Do kosmického inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC Prague, vstoupilo od jeho založení před třemi lety celkem 21 start-upů. Informovala o tom státní agentura CzechInvest. Inkubátor sídlí v Praze, loni byla založena pobočka také v Brně.
28. 5. 2019|

„Zachraňte Bredu!“ V Opavě se demonstrovalo za ikonický obchodní dům

Stovky lidí se v Opavě účastnily demonstrace za záchranu historické budovy bývalého obchodního domu Breda. Svého času neznámější a před druhou světovou válkou největší „obchoďák“ v tehdejším Československu je už sedm let zavřený a rychle chátrá. Organizátoři protestů i památkáři mají strach z jeho zániku.
20. 5. 2019|