TÉMA

FAU

Reportéři ČT: Šéf finančního úřadu skončil poté, co jeho úřad doměřil daň firmě z holdingu Agrofert

Karel Trefný pracoval jako ředitel Finančního úřadu v Příbrami, jenže pak doměřil milionovou daň jedné z firem holdingu Agrofert. A o místo ředitele přišel. Reportáž Davida Macháčka pro Reportéry ČT mapuje také případy, kdy Finanční správa prostřednictvím zajišťovacích příkazů zasáhla proti fungujícím firmám. Jenže v řadě případů spory u soudu prohrála a státu hrozí, že bude vyplácet stovky milionů jako odškodné. Za tyto chyby zatím nebyl nikdo potrestán. V případě Karla Trefného naopak dokáže Finanční správa potrestat úředníka, který žádnou chybu neudělal.
24. 9. 2019|

Opavská FAU vyhrála čtyři z pěti soudů se státem

Stát prohrál čtyři z pěti sporů s opavskou firmou FAU, upozornil na to jako první server Neovlivní.cz. Pátou žalobu soud zamítl jen proto, že se společnost má domáhat svého požadavku přímo na celní správě. Jde o spory ohledně rozhodnutí finanční správy a celníků, které ve svém důsledku vedly k likvidaci společnosti.  Společnost FAU obchodovala s minerálními oleji, v důsledku kroků státních úřadů ovšem skončila v konkurzu.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 16:11|

Soud uvolnil majetek spoluvlastníkovi firmy FAU. Státní zástupce se měl při jeho blokaci řídit starým zákonem

Ostravský krajský soud podle zjištění Českého rozhlasu odblokoval majetek spolumajiteli opavské firmy FAU Vojtěchu Csabimu. Státní zástupce se podle soudce při rozhodování mimo jiné řídil trestním řádem, který od roku 2015 neplatí.
22. 10. 2018|

Žalobce zamítl stížnosti na stíhání 16 lidí a dvou firem včetně FAU. Jde o daňové úniky za čtvrt miliardy

Žalobce zamítl všechny stížnosti proti zahájení trestního stíhání v případu podezření z daňových úniků za čtvrt miliardy korun. V kauze, ve které figuruje opavská firma FAU, je obviněno 16 lidí a dvě firmy. Stížnost podalo celkem 15 fyzických a jedna právnická osoba.
19. 6. 2018|

Finanční správa začala se zajišťovacími příkazy šetřit. Kritika „biče na neplatiče DPH“ však trvá

Počet zajišťovacích příkazů, jedné z nejtvrdších metod Finanční správy při výběru daní, loni mírně poklesl. Nástroj správa využila více než čtrnáctsetkrát. Česká televize to zjistila z návrhu Státního závěrečného účtu za rok 2017, který schválila vláda. Používání zajišťovacích příkazů ze strany finančních úředníků kritizuje i přes jejich pokles jak pravicová opozice, tak i sociální demokraté.
30. 4. 2018|

Policie obvinila jednatele firmy FAU a další lidi kvůli daňovým únikům

Policie podle zpravodajského serveru iRozhlas.cz obvinila kvůli daňovým únikům jednatele firmy FAU Vojtěcha Csabiho a několik dalších lidí. Radiožurnál to uvedl s odvoláním na tři důvěryhodné zdroje. Csabi to nechtěl komentovat. Firma FAU se nedávno dostala do sporu s Finanční správou kvůli zajišťovacím příkazům, které ale posléze soud označil za nezákonné.
28. 3. 2018|