TÉMA

Rakká

Islámský stát rychle vzestoupil i padl. Jeho krutosti a návratu se v Rakká bojí dodnes

Teroristická organizace Islámský stát vešla do širokého mezinárodního povědomí dobytím měst v Sýrii a Iráku před dekádou. V těchto dnech je to pět let, co byla poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie. Takzvaný Islámský stát ale dokáže dál udržovat ve strachu obyvatelstvo i ze stínů.
21. 3. 2024|

Město Rakká je už pět let bez islamistů. Život je ale stále tvrdý a nebezpečný

Syrské město Rakká, považované dříve za neformální metropoli radikálů ze samozvaného Islámského státu v Sýrii, se i pět let po pádu islamistických fundamentalistů jen těžce vrací k normálu a pořád žije v nejistotě.  Nebezpečí je stále blízko.
23. 10. 2022|

Z bývalého sídla Islámského státu zůstalo město sutin, dětské práce a beznaděje

Blíží se výročí útoků z listopadu 2015, při kterých v Paříži zemřelo 130 lidí. Vzpomínky oživuje i ostře sledovaný soudní proces s pachateli, který začal před několika týdny a potrvá až do příštího roku. Atentáty byly tehdy řízeny se syrského města Rakká, bývalého hlavního města Islámského státu.
3. 11. 2021|

USA při stahování ze severu Sýrie bombardovaly skrýš s municí

Spojené státy podnikly předem plánovaný nálet na severu Sýrie na skrýš s municí a vojenskou technikou, kterou po sobě zanechali američtí vojáci, kteří se na pokyn Bílého domu ze severovýchodní Sýrie stahují. S odvoláním na sdělení Spojenými státy vedené koalice proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) o tom informovala agentura Reuters. Turecká armáda mezitím po těžkých bojích získala kontrolu nad půlkou Rás al-Ajnu. Islámský stát na sociálních sítích ohlásil, že jeho členům se podařilo osvobodit z jednoho tábora v Sýrii ženy střežené kurdskými oddíly.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 14:33|

OBRAZEM: „Vítejte v Islámském státě.“ Za rozstříleným billboardem leží Rakká, město temných vzpomínek

Město Rakká bylo pro novináře čtyři roky absolutně zapovězené. Radikálové ze samozvaného Islámského státu si z něj udělali metropoli. Svět sledoval život v Rakká na tajně natočených videích nebo prostřednictvím propagandy islamistů. Na hlavním náměstí se napichovaly hlavy na bodáky, obyvatelé místo kina sledovali popravy, dekapitace, smažení lidí, mučení, teror. Reportérky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová teď město navštívily. Respektive to, co z něj zbylo…
30. 3. 2018Aktualizováno30. 3. 2018, 22:00|