TÉMA

Divadlo v Dlouhé

V džungli měst se ztrácí i současná společnost

Manipulace s informacemi, lež vydávající se za pravdu, lidé přestávají naslouchat a řeč ztrácí smysl. Přestože hru V džungli měst napsal německý dramatik Bertolt Brecht před zhruba sto lety, otiskuje se do ní i dnešní společnost. I proto po méně známém kusu sáhli v pražském Divadle v Dlouhé.
24. 11. 2023|

„Lidé jsou schopni všeho, záleží na rozhodnutí.“ Politický vězeň Pravomil se mstí prokurátorovi Vašovi i na divadle

Tragický příběh válečného hrdiny a politického vězně Pravomila Raichla je pro tvůrce přitažlivý. Inspiroval Českým lvem oceněný film Staříci a také román Petra Stančíka. Podle jeho knihy Pravomil aneb Ohlušující promlčení vznikla hra pro pražské Divadlo v Dlouhé. Dramatizace – spolu s Pavlem Baďurou – a režie se ujal Tomáš Dianiška, který s nadhledem, a přitom bez zlehčování pro jeviště zpracoval už například atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dobu padesátých let či příběh zpěvačky Věry Špinarové.
23. 3. 2023|

Divadlem roku 2022 je to Dejvické. Z herců ocenili kritici Trojana, Vondráčka a Štorkovou

Ceny divadelní kritiky za rok 2022 se nejvíce drží Dejvického divadla. Pražskou scénu kritici ocenili za generační výpověď padesátníků Fifty s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Herecké ocenění patří také Janu Vondráčkovi z inscenace roku Konec rudého člověka a Pavlíně Štorkové, která ztvárnila Manželku publikovaného básníka. Ceny udělované letos na základě ankety časopisu Svět a divadlo vyzdvihly také tvůrce v oblasti scénografie či hudby a zvolily talent roku. Do hlasování se zapojilo více než osmdesát kritiků.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 20:00|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Příprava na maturitu zdarma, premiéra za lístek. Divadla hledají své on-line místo

Divadla stále hledají způsoby, jak se v době pandemie připomenout divákům a také moct nadále hrát. Například pražské Divadlo v Dlouhé odvysílá on-line českou premiéru americké hry Mrk. Městská divadla pražská zase ulehčují studentům přípravu k maturitní zkoušce z češtiny a ostravské Divadlo Mír spustilo dokonce vlastní video platformu. Čím dál oblíbenějším kontaktem s publikem jsou podcasty.
18. 1. 2021|

Má sonet divadelní tvář? Dvojice SKUTR spojila třiatřicet básní do jednoho představení

Lásku, nevěru, stárnutí a také politiku vepsal William Shakespeare do svých sonetů. V pražském Divadle v Dlouhé teď dostaly svoji divadelní podobu. Třiatřiceti sonetům dala podobu jednoho příběhu režijní dvojice SKUTR.
25. 11. 2019|

Co když máma umře? Inscenace mezi nebem a peklem nabízí rodinnou terapii

Mezi zemí, nebem a peklem se odehrává rodinná inscenace, kterou jako novinku uvádí pražské Divadlo v Dlouhé. Hra Nebe–peklo je svérázně humorným příběhem o tom, jak se děti vyrovnávají se smrtí svých rodičů. Při premiérovém uvedení v Polsku si získala liberální i konzervativní diváky.
19. 4. 2019|

Recenze: Čistá práce. Romeo, Julie a tma v Divadle v Dlouhé

Existuje důvod k dramatizaci známé, skoro středoškolsky povinné novely Jana Otčenáška o lásce gymnaziálního studenta Pavla a židovské dívky Ester, kterou skrývá v roce 1942 během heydrichiády? Inscenace v pražském Divadle v Dlouhé poskytuje kladnou odpověď.
19. 2. 2019|

Milá Olgo, astrologové měli pravdu... Divadelní Dopisy Olze začínají 17. listopadu

Václav Havel je promýšlel za mřížemi na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let – jejich premiérové uvedení na jevišti připravilo symbolicky na 17. listopad Divadlo v Dlouhé. Dopisy Olze patří k nejznámějším textům spisovatele a dramatika. I přes tehdejší cenzuru ve svých textech formuloval mezi řádky úvahy o základních hodnotách a životě. Pražská scéna je uvádí v režijní úpravě dvojice SKUTR .
17. 11. 2018|

Recenze: Dokonalý únik do paměti provedený divadelníky v Dlouhé

Nové inscenaci v pražském Divadle v Dlouhé Sen v červeném domě není z určitého úhlu pohledu co vytknout. Ale zároveň se nad představením vznáší zásadní otázka: Proč právě teď a tady?
20. 9. 2018|

Élektra si řekne svoje, i když z toho kouká pořádné drama

Kam až může vést touha pomstít bezpráví a kde jsou hranice svobody projevu, zjišťuje Élektra v pražském Divadle v Dlouhé. V titulní roli antické tragédie se představuje Eva Hacurová, kterou Ceny divadelní kritiky označily za talent roku 2017.
30. 3. 2018|