TÉMA

Déčko

Déčko slaví deset let zábavy i vzdělávání. Chystá premiéry o umění či záchranářích a nové Žížaláky

Déčko už deset let vysílá každý den, od šesté hodiny ranní až do večerní osmé hodiny, program pro nejmenší diváky. Celou dekádu děti nejen baví, ale i vzdělává, motivuje ke sportu nebo třeba učí vařit. V narozeninový den stanice, ve čtvrtek 31. srpna, se děti mohou těšit na mimořádný program. Na podzim pak Déčko chystá několik premiér.
30. 8. 2023|

Jak naučit ukrajinské děti bezbolestně česky? ČT:D vsází i na pohádky

S tím, jak do Česka kvůli válce na Ukrajině uprchlo s rodiči i mnoho dětí, vzrostla rychle potřeba naučit příchozí česky a seznámit je s místními zvyklostmi a poměry. S tím pomáhá i web Déčka, kde už nyní ukrajinské děti najdou řadu her či videí. Kreativní producentka ČT:D Štěpánka Sunková ve středečním Studiu 6 přiblížila další plány – v nejbližší době se například malí uprchlíci budou moci učit česky zábavnou formou – při sledování pohádek.
20. 4. 2022|

Déčko představilo nové hry, pomohou dětem s pravopisem, pamětí i jídlem

Web ČT:D rozšířil svoji nabídku zábavně-vzdělávacích her. Hry s názvy Íčkovaná, Hopsváča, Libuše 4000, Pamatovák: Zvěd a také titul navázaný na projekt Mise Špuntix dětem pomohou s výukou pravopisu, procvičí jejich paměť a postřeh nebo naučí, co je zdravé jíst a co ne.
18. 10. 2021|

Déčko nabídne večerníček Ivana Trojana, barevného Křemílka a Vochomůrku i pořad o moderních technologiích

Televizní kanál Déčko vstupuje do devátého roku své existence. V nových zábavně-vzdělávacích pořadech se zaměří na rozvoj kompetencí, které jsou pro současné děti stěžejní, na finanční a digitální gramotnost, občanskou výchovu, kreativitu nebo zdravý životní styl. Poprvé také divákům představí výsledek mnohaleté, náročné práce, a to úvodní a původně černobílou sérii třinácti Pohádek z mechu a kapradí v barvě. Premiéru bude také mít nový večerníček Kdopak by se čerta bál, kterému hlas propůjčil Ivan Trojan. Novinky nabídnou i oblíbené weby Déčko.cz a ČT edu.
2. 9. 2021|

Česká televize reaguje na distanční výuku, opět povolala UčíTelku

V reakci na zavedení distanční výuky se od čtvrtka vrací do vysílání České televize vzdělávací program UčíTelka. Učit se s ním mohou prvňáčci i žáci vyšších ročníků prvního stupně. Dětem i učitelům je k dispozici také vzdělávací web ČT edu, kde potřebné materiály najdou i studenti středních škol.
14. 10. 2020|

Mlsní medvědi učí děti vařit. V kinech i na webu Déčka

Dva věčně hladoví medvědi vypráví od 10. září v kinech Mlsné medvědí příběhy. Povídkový animovaný film do biografů uvádí veřejná premiéra v pražském kině Oko. Recepty na medvědí dobroty se děti dozvědí nejen v kině, ale také na webu ČT :D. Zvířecí kamarádi jsou navíc i hrdiny chystaného večerníčku.
10. 9. 2020|

Déčko představuje novinky. O ekologii poučí Rejpavá žížala a večerníček namaloval Lada

ČT :D vstupuje s podzimem do nové vysílací sezony. Po celý školní rok se bude věnovat ochraně životního prostředí. Děti například zábavnou formou poučí o ekologii seriál Rejpavá žížala. Na nepříjemné situace děti opět připraví Agent v kapse, s Hudebními perličkami se vrací Pavel Šporcl. Na obrazovky se chystá také nový večerníček Honza a beránek podle Josefa Lady a další díly „natočili“ i kutilové Pat a Mat.
2. 9. 2020|

Česká televize spustí vyučování prostřednictvím obrazovky. Pořadem UčíTelka reaguje na zavření škol

Česká televize spouští od pondělí 16. března unikátní vysílání UčíTelka. Každý den čeká na programu ČT2 na žáky prvního stupně základních škol vyučování prostřednictvím televizní obrazovky. V úterý a ve čtvrtek pak pomůže v pořadu Škola doma s přípravou na přijímací zkoušky.
13. 3. 2020|

Skoro reálné a někdy až drastické exponáty. V Dolních Vítkovicích začala interaktivní výstava CRASH!!!

Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích v Ostravě otevřel v pátek interaktivní výstavu CRASH!!!, která podrobně popisuje, co se děje při dopravních nehodách i to, jaké mohou mít následky. Výstava má zaujmout nejenom řidiče, ale také děti a jejich rodiče. Návštěvníci téměr na vlastní oči uvidí různé dopravní situace, které doprovází obrazové i zvukové záznamy s příběhem. Na projektu spolupracovala i stanice ČT:D.
13. 9. 2019|

Škvore! Muško! Motýle! K seznámení s hmyzáky zve děti Déčka hlas

Dětský program České televize ČT:D spolu s ministerstvem životního prostředí vyhlásil na letošní prázdniny novou výzvu. Po loňském hledání ztracených oveček se snaží Déčko rozbzučet. Od dětí k tomu potřebuje hmyz. Ten děti najdou při svých letních výletech po Česku.
4. 7. 2019|

Ahoj, republiko! ČT :D myslí na výročí Československa i handicapované děti

Seriály zaměřené na novodobou českou historii, přírodovědu či popularizaci matematiky patří k novým vzdělávacím pořadům, které od podzimu chystá dětská stanice Déčko. Celkem se děti po prázdninách mohou těšit na patnáct premiérových formátů. Novinku připravil i web ČT :D – aplikaci uzpůsobenou dětem se smyslovým handicapem.
17. 7. 2018|

Jarní úklid i jarní hry. Déčko spustilo interaktivní Velikonoční kalendář

Po úspěšném Adventním kalendáři, který měl přes 25 milionů zobrazení, připravila Česká televize už po sedmé interaktivní Velikonoční kalendář. Až do Velikonočního pondělí hravou formou představuje jak světské zvyky, tak křesťanskou podstatu svátků.
27. 3. 2018|