TÉMA

Divadlo na Vinohradech

Srpen v zemi indiánů otevírá staré rodinné jizvy

Otevřít minulost bývá někdy hodně bolestné, jak dobře vědí hrdinové divadelní hry Srpen v zemi indiánů. Dramatik Tracy Letts za ni získal v roce 2008 Pulitzerovu cenu. Nově ji nastudovalo pražské Divadlo na Vinohradech. Hlavní roli despotické matky tří dcer hraje Regina Rázlová.
27. 3. 2024|

Vinohradské divadlo na Felliniho Silnici tančí

Na prknech pražského Divadla na Vinohradech ožívá ikonický snímek režiséra Federica Felliniho. La Strada, tedy Silnice, italskému filmaři vynesla prvního – a jediného – Oscara. Příběh kočovného cirkusu převyprávěl pro baletní představení choreograf Jiří Bubeníček, který sám má cirkusové kořeny. Premiéra se chystá na květen.
13. 3. 2024|

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Lakomec je současný, míní Divadlo na Vinohradech. I naše životy hodnotíme podle peněz

Molièrova slavná komedie o touze po penězích, lakotnosti a shromažďování mamonu se dočkala nového divadelního zpracování. Lakomce v premiéře uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. V titulní roli s Alešem Procházkou.
27. 10. 2023|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Hanzlíka jsem k účasti v dokumentu musel přesvědčovat, říká režisér Polesný

Herec Jaromír Hanzlík oslaví ve čtvrtek pětasedmdesáté narozeniny. Nemá rád publicitu a většinou nedává rozhovory, přesto ho režisér Viktor Polesný přesvědčil k účasti na dokumentu Léta s Jaromírem Hanzlíkem, který je nyní k vidění v iVysílání. Podle režiséra je herec, který na vrcholu kariéry zmizel ze scény, sice uzavřený, ale má velký smysl pro humor.
13. 2. 2023|

Danny Smiřický se stal hrdinou i zbabělcem divadla o české společnosti

Věčně zamilovaný, dívky a ženy marně svádějící neúspěšný tenorsaxofonista a posléze autor detektivek Danny Smiřický byl literárním alter egem Josefa Škvoreckého. V pražském Divadle na Vinohradech se nyní stal titulní postavou nové hry. Smiřického příběh odráží příběh české společnosti druhé poloviny dvacátého století.
31. 1. 2023|

Velice pozdě jsem začal spoléhat na svou vlastní intuici, říká Viktor Preiss

Viktor Preiss letos oslavil pětasedmdesáté narozeniny. Rozhovory příliš nedává, pro speciální Interview ČT24 se Světlanou Witowskou ale mluvil o svém dětství, studiu i stovkách rolí. V roce 2016 ukončil divadelní kariéru v Divadle na Vinohradech po více než třech dekádách strávených v této instituci. V rozhovoru říká, že jeho kariéra na jevišti začala nenápadně, nakonec tam ale strávil dvě třetiny života.
17. 10. 2022|

„V nejlepším odejít.“ Dagmar Havlová opustila Divadlo na Vinohradech

Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová po více než čtyřiceti letech opustila Divadlo na Vinohradech. Její poslední rolí byla milionářka Klára v inscenaci Návštěva staré dámy, hra už se ale v repertoáru nové sezony neobjevuje. Svůj odchod z Vinohrad potvrdila Havlová bulvárnímu deníku Aha! S hraním ale odchodem z jeviště nekončí.
23. 8. 2022|

Dům Bernardy Alby je zavřený, diváci Divadla na Vinohradech se do něj ale dostanou

Téma potřeby svobody i následků slepé poslušnosti vystupuje ze hry Dům Bernardy Alby, kterou napsal španělský básník a dramatik Federico García Lorca. Drama s čistě ženským obsazením nově nastudovalo pražské Divadlo na Vinohradech. V hlavních rolích se představují Tereza Bebarová a Regina Rázlová.
24. 5. 2022|

V Divadle na Vinohradech je třeba zabít Sekala. Zlu se na jevišti postaví i ukrajinský herec

Divadlo na Vinohradech připomene oceňovaný film Je třeba zabít Sekala. Tamní herci nastudovali divadelní verzi easternu z období protektorátu. Silný příběh o vlivu totality na jedince i společnost je první hereckou příležitostí na českém jevišti pro ukrajinského herce Stanislava Moskvina. Ten se stal novou posilou vinohradského souboru.
12. 4. 2022|

Mamince v Kolíně říkají paní Jonáková, přiznává herec Michal Novotný

Asi o žádné jiné postavě z nového seriálu České televize Devadesátky se nemluví tolik jako o Ivanovi Jonákovi. Rolí kontroverzní figury spojené se známým Discolandem upoutal herec Michal Novotný. Teď mu často říkají Ivane Jonáku, jeho matce v Kolíně zase paní Jonáková. O komedii, divadlu i sociálních sítích mluvil v Interview ČT24.
31. 1. 2022|

Zemřela Hana Maciuchová, hvězda československých seriálů i Divadla na Vinohradech

Zemřela herečka Hana Maciuchová – představitelka Anče z Krkonošských pohádek nebo Aleny Blažejové z Nemocnice na kraji města. Bylo jí 75 let. Odchod Hany Maciuchové oznámila její sestra Silvie Marková, podle které podlehla dlouhé, těžké nemoci. Dodala, že rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu a požádala veřejnost, aby respektovala v těžké chvíli soukromí rodiny.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 21:16|

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|

Český román vrací do Divadla na Vinohradech Scheinpflugovou a Čapka

Pražské Divadlo na Vinohradech se pustilo do adaptace Českého románu Olgy Scheinpflugové. Kniha, psaná v napjatých dobách, je odkazem ke snahám o československou samostatnost, především se ale stala dokladem velkého milostného vztahu mezi autorkou a jejím manželem – spisovatelem Karlem Čapkem.
28. 9. 2020|

Divadla budou moci znovu začít hrát, některým z nich se to ale nevyplatí

Od začátku příštího týdne budou otevřená kina, galerie i některá divadla. Všude bude povinná rouška a omezený bude i počet návštěvníků. Uvolnění opatření mnohým větším scénám nepomůže – představení by pro ně byla prodělečná, a tak letošní sezonu nedokončí. Otevřít se pokusí menší divadelní domy.
8. 5. 2020|

Dnes zavřeno aneb jak jít, a přitom nejít za kulturou

COVID-19 zasáhl i do kultury. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsou v Česku zakázány akce, na něž by dorazilo více než sto účastníků. Pro veřejnost tak zavřela řada galerií a muzeí, divadla do programu vyvěsila ceduli „zrušeno“. Navíc přibývá lidí, kteří musí zůstat v karanténě. Web ČT24 proto přináší několik tipů, jak se za kulturou dostat, i když z různých důvodů nemůžete.
11. 3. 2020|

Don Quijote se vrátil do Divadla na Vinohradech, aby opět zmoudřel

Důmyslný, i když bláznivý rytíř, který napravuje křivdy, pomáhá sirotkům a ochraňuje ženy, se vrací do Divadla na Vinohradech. Zmoudření Dona Quijota mělo na této pražské scéně premiéru v roce 1914. Po více než století básnické drama Viktora Dyka na motivy slavného Cervantesova románu nastudoval Martin Čičvák.
14. 2. 2020|

Jak se vám líbí? Na Vinohradech uvádějí ódu na lásku a svobodu

Divadlo na Vinohradech nastudovalo Shakespearovu komedii Jak se vám líbí. Ódu na lásku, bláznovství, přírodu a zejména svobodu připravil Juraj Deák s Šárkou Vaculíkovou a Markem Adamczykem coby milenců Rosalindy a Orlanda, kteří jsou vyhnáni ode dvora a jeho společenských rolí a najdou úkryt v Ardenském lese.
14. 12. 2019|

Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko hrají jako o život

Divadlo Na Jezerce si pro předvánoční premiéru vybralo slavnou hru Gin Game amerického autora D. L. Coburna. Hlavní a jediné role v tragikomickém příběhu o vášni hráče a štěstí začátečníka ztvárnili Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko.
6. 12. 2019|

Umění a kultura na Czech Press Photo 2019: Labutí jezero, Zapomenutý komunista a Divadlo na Vinohradech

Porota Czech Press Photo představila nominované snímky 25. ročníku soutěže. Z celku osmi hlavních kategorií byli v sekci Kultura a umění nominováni tři fotografové: Martin Divíšek věnoval svojí pozornost Labutímu jezeru v Národním divadle. Marek Malis přináší pohled do zákulisí Baletu Hommes Fatals – představení, které je součástí programu Divadla na Vinohradech. A fotografa Amose Chapplea zaujal „Zapomenutý komunista“, památník stojící v Bulharsku.
17. 10. 2019|