TÉMA

Zdeněk Mahler

Tip z iVysílání: Nebeští jezdci neuletí životu ani smrti

V souvislosti s výročím konce druhé světové války připomíná Česká televize ze svého archivu snímky, které se k této době vrací. Jedním takovým jsou Nebeští jezdci. Filmové svědectví režiséra Jindřicha Poláka o hrdinství československých letců RAF podle knihy jednoho z nich je v iVysílání k přehrání jen do 7. května.
5. 5. 2020|
Reportéři ČT

Udání dostalo obyvatelku Lidic do Osvětimi. Teď končí ředitelka památníku, která chtěla její osud připomenout

Štěpánka Mikešová žila v Lidicích, v rukou nacistů ale skončila ještě před jejich vypálením; její domácí ji totiž udala gestapu a Mikešová zemřela v Osvětimi. Ženino jméno se tak mezi oběťmi lidické tragédie neobjevuje. Připomenul ji až historik Vojtěch Kyncl a osud chtěla vzpomenout i ředitelka Památníku Lidice, někteří ji ale obvinili z překrucování historie – a nakonec kvůli příběhu udání v čele památníku skončila. Případu se věnovali Reportéři ČT.
28. 1. 2020|

„Byl jste skvělý vypravěč.“ Lidé vyprovodili na poslední cestu Zdeňka Mahlera

Příznivci a přátelé se v motolském krematoriu naposledy rozloučili se Zdeňkem Mahlerem. Významný muzikolog, spisovatel, scenárista a také pedagog zemřel 17. března ve věku 89 let. Jediným smutečním řečníkem byl herec a režisér Jan Kačer. Mahler podle něho „zářil inspirací, osobností, úchvatem“.
23. 3. 2018|

Zdeněk Mahler byl první česká wikipedie, vzpomněl režisér Tyc na zesnulého kolegu

Nejen vzdělanost a pracovitost podle kolegů a přátel zdobila Zdeňka Mahlera. Spisovatel a scenárista zemřel v sobotu v pražské Ústřední vojenské nemocnici ve věku 89 let. Byl jedním z těch, kdo v lidském počínání hledají smysl a řád, uměl ale také až zarputile prosazovat vlastní názor, shodli se Mahlerovi spolupracovníci.
18. 3. 2018|

Zemřel spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler, autor Nebeských jezdců či Lidic

V 89 letech zemřel v sobotu v pražské Ústřední vojenské nemocnici spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler, oznámila jeho rodina. Mahler je autorem desítek knih, filmových i televizních scénářů.
18. 3. 2018|