TÉMA

Czech Grand Design

Grand designérem roku je Jan Plecháč, v kolekci váz zachytil Duši lesa

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design 2023 se v neděli stal Jan Plecháč, titul Grand designér roku získal za svou vázu Abyss, vázy Harmonic a za kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro sklárnu Moser. Do síně slávy českého designu vstoupil in memoriam designér Jiří Jiroutek (1928 až 2023), který se zapsal do historie českého designu ikonickou kolekcí nábytku U-450.
3. 3. 2024|

Český design zná své finalisty

Finalisty cen Czech Grand Design zvolila Akademie designu ČR. Vybraní soutěžící mají šanci získat ocenění za nejlepší dílo v kategorii produktového designu, módy, fotografie, šperku, grafického designu a ilustrace. Vyhlášení proběhlo v Moravské galerii v Brně, kde zároveň odstartovala výstava loňských výherců. Do finálního výběru se dostalo čtyřiadvacet účastníků. Vítězi budou oznámeni při galavečeru ve Stavovském divadle 3. března 2024.
29. 2. 2024|

Grand designéry roku 2022 jsou Lexová a Smetana. Jejich sedací nábytek inspirovaly dětské schovávačky

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design je potřetí za sebou tvůrčí duo. Grand designéry roku 2022 se stali Terezie Lexová a Štěpán Smetana, Akademii designu zaujali kolekcí sedacího nábytku. Pořadatelé dále udělili ceny v osmi kategoriích, mimo jiné i za nové pojetí hasicího přístroje či fototerapeutické svítidlo. Už poněkolikáté se ocenění za svou tvorbu dočkala módní designérka Liběna Rochová.
21. 3. 2023|

Mezi nominacemi na Czech Grand Design jsou i vzory generované umělou inteligencí a hasicí přístroj

Ceny Czech Grand Design vybírají nejlepší počiny v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu a ilustrace za rok 2022. Z hlasování Akademie designu vzešly na konci února finalisté. Vítězové jednotlivých kategorií – a absolutní vítěz napříč obory, tedy Grand designér 2022 – budou vyhlášeni 21. března. Přehled nominací nabízí fotogalerie.
24. 2. 2023|

Grand designéři 2021 Vrtiška & Žák zaujali umyvadlem i katamaránem

Grand Designéry roku 2021 se stalo duo Roman Vrtiška & Vladimír Žák. Kromě toho, že jsou absolutními vítězi cen Czech Grand Design za loňský rok, obsadili také prvenství mezi nominovanými designéry. Ne úplně tradiční jsou v aktuálním ročníku vítězové kategorie móda, jimiž se stala značka obuvi, a šperk, kde zaujala kolekce hodinek. Vítěznou i nominovanou tvorbu vystavuje Galerie České spořitelny v Praze do 10. dubna. Grand designéři navíc v nadcházejících měsících připraví i vlastní výstavu v Moravské galerii v Brně.
23. 3. 2022|

Mezi finalisty na ceny Czech Grand Design se dostaly kliky, porcelánová alegorie covidu i katamarán

Ceny Czech Grand Design odtajnily finalisty za rok 2021. O nejlepším produktovém designu, módě, šperku, grafickém designu, ilustraci, fotografii, výrobci a také objevu se rozhodne vždy mezi třemi závěrečnými nominacemi. Nejzdařilejší tvorba na poli současného českého designu je také k vidění na výstavě v Galerii České spořitelny v Praze do 10. dubna. Vítězové, včetně titulu napříč obory – Grand Designéra 2021 – budou vyhlášeni 22. března v přímém přenosu České televize.
2. 3. 2022|

Grand designéři roku 2020: Jsme zahlceni věcmi, proč kupovat nové?

„Záleží na správných hodnotách, které má člověk nastaveny. Pak je úplně jedno, jak to vypadá nebo jak to funguje,“ myslí si o designu vítězové soutěže Czech Grand Design za rok 2020. Někdejší spolužáci z UMPRUM Eduard Herrmann a Matěj Coufal zaujali svítidly a nábytkem, vítají ale rozmanitost zakázek. Hlavně nezakrnět, říkají.
23. 4. 2021|

Udělej si sám. Vítězem cen Czech Grand Design 2020 je duo Herrmann & Coufal

Grand designérem roku 2020 se stalo duo Herrmann & Coufal, které obdrželo také titul designér roku. Ocenění Akademie designu ČR byly uděleny také v kategorii produktového designu, módy, šperku, fotografie či grafického designu. Přehled vítězů přináší fotogalerie.
21. 4. 2021|

Cenu Czech Grand Design může získat menstruační kalíšek, prsten s Trautenberkem i nekonečná šála

Ceny Czech Grand Design za rok 2020 zúžily výběr na trojice finalistů. Šanci získat ocenění v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie či grafického designu má 24 tvůrců. Vítěze jednotlivých kategorií i grand designéra roku se nominovaní i veřejnost dozví 21. dubna na ČT art. S pracemi finalistů seznamuje navíc až do 10. května venkovní výstava na pražské Kampě.
1. 4. 2021|

Oprava vypadlého skla z Národní technické knihovny se opět protahuje, pokračovat bude po vyrovnání se stavbaři

Oprava pláště Národní technické knihovny (NTK) se opět prodlužuje. Termín jejího dokončení je zatím nejasný. Práce jsou přitom téměř hotové, na zbylé části se bude pracovat až po mimosoudním vyrovnání knihovny s dodavatelskou firmou Sekyra Group. Tu knihovna zažalovala v roce 2019 poté, co společnost odmítla v rámci záruky opravit vypadlé skleněné tabule. Odstranění závady trvá přes tři roky, hotovo přitom mělo být už letos na jaře.
31. 7. 2020|

To (si) sedlo. Grand designérkou je podruhé Lucie Koldová

Z titulu Grand designér roku 2019 se může těšit Lucie Koldová. Navíc jako první v historii ocenění zvítězila podruhé. Akademiky zaujala z loňské tvorby stolem a také kolekcemi sedacího nábytku. Vítězové celkem osmi kategorií vzhledem k současným opatřením proti šíření nemoci COVID-19 převzali ceny na dálku. Vyhlášení v podobě dokumentárního pořadu odvysílala 29. dubna ČT art. Přehled oceněných nabízí následující fotogalerie.
30. 4. 2020|

Brýle, vázy, židle. Ceny Czech Grand Design představují finalisty

Počtrnácté Akademie designu ČR upozorňuje na to nejzajímavější z tuzemské designové produkce předchozího roku. Celkem 24 finalistů může získat některou z cen Czech Grand Design za produktový design, módu, šperk, fotografii, grafický design či ilustraci. Ocenění dostávají i výrobce i objev roku.  Vítěze odhalí 24. března slavnostní večer v přímém přenosu ČT art. Finálový výběr představuje až do 3. května výstava v Galerii České spořitelny.
6. 3. 2020|

Z fasády NTK vypadly skleněné tvárnice, oprava se ale znovu odkládá. A vyjde třikrát dráž, než se čekalo

Oprava fasády Národní technické knihovny se opět odkládá, potvrdil ředitel knihovny Martin Svoboda. Nově by měly práce být hotové až na jaře 2020, tedy přesně tři roky od vzniku závady. Původně vedení instituce počítalo s opravou do letošního září, kdy se konala oslava desátého výročí existence knihovny. Společnost Sekyra Group poté posunula termín na konec roku. Už teď je ale jasné, že se ani tento termín nestihne. První skleněné tvárnice začaly z budovy padat v únoru roku 2017.
24. 10. 2019|

Sláva recyklaci a módě! Grand designérkou 2018 je Tereza Rosalie Kladošová

Po Monice Drápalové a Liběně Rochové se titulem Grand designérka roku může pyšnit i Tereza Rosalie Kladošová. Kromě hlavního titulu cen Czech Grand Design za rok 2018 je také vítězkou v kategorii Módní designér. Trofej v podobě brýlí proti oslnění slávou, které navrhla loňská vítězka Nastassia Aleinikava, si odnesli také designéři šperku, fotografové, ilustrátoři či výrobce roku. K nejlepším loňským designovým počinům patří třeba manuál ke světelnému smogu či „skládací“ boty. Podrobněji s oceněnými seznamuje fotogalerie.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 21:49|

Ceny Czech Grand Design 2017 rozluštily Voynichův rukopis. Jeho autorkou je Nastassia Aleinikava

Grand designérem roku 2017 je Nastassia Aleinikava. Hlavní titul cen Czech Grand Design se uděluje napříč všemi kategoriemi, původem běloruská designérka byla také oceněna za šperky inspirované záhadným Voynichovým rukopisem a kolekci brýlí. Její práce, stejně jako tvorbu vítězů dalších kategorií, je možné si prohlédnout ve fotogalerii. Uspěl například i design kondomů, PET lahví nebo grafická podoba filmového festivalu v Karlových Varech a šaty z textilního odpadu. Do Síně slávy byl uveden sklářský výtvarník Václav Cigler.
27. 3. 2018|

Český design má svůj festival

Horami inspirované lahve, „skládací“ světlo, přírodní chrastítko, ilustrace Petra Nikla nebo nový design známé značky kondomů. V pražském kreativním prostoru SmetanaQ se koná festival Best of, představující výběr toho nejlepšího z aktuálního ročníku Czech Grand Design. Přístupný je do 25. března, o dva dny později budou vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií – v přímém přenosu na ČT art.
22. 3. 2018|