TÉMA

Mark Zuckerberg

Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí

Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|

Drsné slyšení v Senátu. Zuckerberg se v sále omluvil rodinám, jejichž děti utrpěly újmu kvůli sociálním sítím

Šéfové pěti největších technologických firem podstoupili ve středu v americkém Senátu ostrý výslech. Měli jasně vysvětlit, co všechno dělají pro ochranu dětí před škodlivým obsahem na svých platformách. Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg byl donucen se omluvit rodičům, jejichž děti v důsledku užívání sociálních médií utrpěly újmu nebo zemřely. Cílem senátorů je změnit zákon, aby technologické firmy začaly být odpovědné za obsah vytvářený uživateli na jejich platformách.
1. 2. 2024|

Evropané jako test životaschopnosti nejnovější Zuckerbergovy sociální sítě. Threads už funguje i v EU

Americká internetová společnost Meta Platforms ve čtvrtek v Evropské unii spustila svou sociální síť Threads, kterou se snaží konkurovat síti X amerického miliardáře Elona Muska. Meta provoz sítě Threads zahájila už začátkem července, v EU však spuštění sítě odložila kvůli nejistotě ohledně přísné unijní regulace internetových služeb. Síť Threads je dostupná i v České republice.
14. 12. 2023|

Meta čelí žalobě kvůli zdraví dětí

Přes čtyřicet amerických států žaluje Metu, která vlastní Facebook a Instagram. Obviňují ji z klamání veřejnosti o rizicích spjatých s používáním jejích sociálních sítí. Podle žaloby přispívají k poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících. Meta uvedla, že je krokem amerických států zklamaná.
25. 10. 2023|

Musk, Zuckerberg, Gates a další. Američtí senátoři řešili umělou inteligenci s technologickými lídry

Zákonné regulace umělé inteligence (AI) jsou rozhodně potřeba, ale neměly by vznikat ve spěchu, řekl podle agentury Reuters vůdce většiny v americkém Senátu, demokrat Chuck Schumer, po setkání se šéfy největších amerických technologických firem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a devatenáct dalších podnikatelů strávilo s americkými senátory několik hodin. Musk jednání označil za „historické“ a za „službu lidstvu“, někteří politici naopak kritizovali fakt, že se konalo za zavřenými dveřmi, takže veřejnost neví, na čem se politici a podnikatelé domluvili.
14. 9. 2023|

Threads opustila většina uživatelů, přiznal Zuckerberg

Sociální síť Threads, kterou na začátku tohoto měsíce spustila americká společnost Meta Platforms, přišla o více než polovinu uživatelů. Při hovoru se zaměstnanci to podle stanice BBC řekl její ředitel Mark Zuckerberg. Zejména díky propojení se sítí Instagram překonala tato konkurenční platforma Twitteru pět dní po svém spuštění práh sto milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT.
28. 7. 2023|

Threads je nejrychleji rostoucí sociální sítí. Má sto milionů uživatelů za pět dní, popularita konkurenčního Twitteru klesá

Sociální síť Threads má za necelých pět dní fungování sto milionů uživatelů. Jako nejrychleji rostoucí aplikace tak předčila program ChatGPT, který této hranice dosáhl za dva měsíce. Uvedla to v pondělí stanice BBC, která se odvolává na údaje z datové platformy Quiver Quantitative. Podle společností Cloudflare a Similarweb návštěvnost konkurenční sítě Twitter znatelně klesá, upozornil zpravodajský server CNBC.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 22:10|

Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru. Ten hrozí žalobou

Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat Twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Twitter kvůli tomu hrozí žalobou. Tvrdí, že Meta najala jeho bývalé zaměstnance, kteří ukradli obchodní tajemství. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná zhruba ve stovce zemí světa, nikoliv ale ve státech EU, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se na nové síti zaregistrovalo deset milionů uživatelů.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 21:43|

Společnost Meta se chystá propustit dalších deset tisíc zaměstnanců

Americká internetová společnost Meta Platforms, která vlastní například Facebook, Instagram nebo WhatsApp, propustí podle vyjádření generálního ředitele Marka Zuckerberga dalších deset tisíc pracovníků. Meta je první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 20:54|

Meta hrozí, že v USA přestane zveřejňovat zpravodajství. Vadí jí návrh zákona, který má posílit práva médií

Americký internetový gigant Meta pohrozil, že ve Spojených státech ukončí zveřejňování příspěvků zpravodajských médií. Majitel Facebooku a Instagramu to udělá, pokud Kongres schválí nový mediální zákon. Na jeho základě by noviny, rozhlas a televize získaly možnost kolektivně požadovat platby od sociálních sítí za zveřejňování jejich zpráv. Opakuje se scénář z Austrálie, kde Facebook načas zprávy stáhl.
6. 12. 2022|

Meta propustí třináct procent zaměstnanců. Problémy mají i další digitální firmy

Velké digitální firmy jsou v úzkých. Nejen v poslední době hojně skloňovaný Twitter, který nový vlastník Elon Musk radikálně zeštíhluje. Masivní propuštění oznámila společnost Meta se svou klíčovou filiálkou, tedy Facebookem. Firma propustí přes jedenáct tisíc lidí, tedy asi třináct procent zaměstnanců. Za vším je kolísání tržní hodnoty společností, které ještě donedávna výhradně rostly, a také pokles příjmů z reklamy i nejistota z budoucího směřování technologických gigantů.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 13:28|

Pracujte tvrději, chtějí po zaměstnancích američtí šéfové. Netuší, proč produktivita práce klesla

Zaměstnavatelé ve Spojených státech se obávají, že jejich zaměstnanci odvádějí méně práce, a statistiky potvrzují, že jejich obavy jsou oprávněné. Produktivita, tedy měřítko toho, kolik zboží a služeb dokáže zaměstnanec vyprodukovat za hodinu, se v USA podle údajů ministerstva práce v první polovině roku snížila nejvýrazněji od roku 1947. Nikdo ale nedokáže přesně říct, co je toho důvodem, upozornil list The Washington Post.
2. 11. 2022|

Zuckerberg vykořisťuje lidi a je mu to jedno, řekl chatbot společnosti Meta

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms řekl o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi, že vykořisťuje lidi. Na dotaz reportéra britské stanice BBC odpověděl nový automat, že zakladatel firmy, která se dříve jmenovala Facebook, své kroky dělá pro peníze a přispívá k rozdělování společnosti. Firma reagovala s tím, že jde pouze o prototyp. Chatovací automat je podle ní jinak schopný bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.
11. 8. 2022|

Prokurátor stíhá zakladatele Facebooku Zuckerberga kvůli úniku osobních údajů milionů lidí

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine v pondělí podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě Facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.
23. 5. 2022|

Do pěti let bude dostupné mateřské mléko ze zkumavky, tvrdí firma financovaná Billem Gatesem

Mateřské mléko vyráběné v laboratoři by mohlo být na trhu do pěti let, slibují výzkumníci. Pracuje na tom společnost podporovaná finančně Billem Gatesem.
7. 5. 2022|

Hodnota majitele Facebooku klesla o 200 miliard dolarů, nejvíce v historii trhů

Akcie společnosti Meta Platforms, dříve Facebook, pod kterou patří i další komunikační sítě jako Instagram nebo Whatsapp, ve čtvrtek na burze oslabily o více než 20 procent. Hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů, což dělá více než 4,3 bilionu korun. To je nejvíce v historii akciových trhů, uvedla agentura Bloomberg. Akcie oslabují v reakci na horší výsledky hospodaření, které firma zveřejnila ve středu.
3. 2. 2022|

Sofistikované fake news mohou v budoucnu zcela ovládnout naše mysli, upozorňuje datový analytik Vrabel

Žijeme v době informačního přesycení. Je stále těžší rozeznat pravdu od manipulace a lži. Podle zakladatele společnosti Semantic Visions Františka Vrabela za to mohou především sociální sítě v čele s Facebookem. „Pokud se jako společnost nebudeme účinně bránit, budeme zcela vytaženi z našeho reálného světa do světa deepfakes,“ varuje v publicistickém pořadu Bilance Vrabel. Nový díl s podtitulem (Ne)mocná média vysílá ČT1 v pondělí 10. ledna ve 21:55.
10. 1. 2022|

Americký Kongres chce regulovat sociální sítě. Podle politiků jsou plné šikany či dezinformací

Američtí politici chtějí regulovat fungování sociálních sítí, jako jsou Facebook, Snapchat nebo TikTok. Průzkum zadaný Kongresem i nedávno odhalené interní materiály sítě Facebook naznačují, že technologické společnosti bagatelizují nebezpečí, které jejich služby mohou představovat nejen pro děti a dospívající. Pro nápravu přitom podle zákonodárců dělají minimum.
27. 10. 2021|

Zuckerberg odmítl, že Facebook kvůli ziskům tlačí obsah, který lidi naštve

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg hájil svou společnost před obviněními, která vůči ní při úterním slyšení před podvýborem Senátu amerického Kongresu vznesla bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová. Podle Zuckerberga není pravdou, že by firma upřednostňovala zisk před bezpečností svých produktů.
6. 10. 2021|

Produkty Facebooku poškozují děti a oslabují demokracii, řekla bývalá manažerka společnosti

Bývalá manažerka Facebooku Frances Haugenová v úvodu svého slyšení v americkém Senátu řekla, že vedení firmy ví, jak učinit produkty společnosti bezpečnějšími, ale nedělá to, jelikož upřednostňuje zisk. Haugenová, která ve firmě pracovala jako produktová manažerka, poznamenala, že nejprve věřila, že Facebook může v lidech probudit to nejlepší, ale postupně dospěla k závěru, že produkty firmy poškozují děti, rozdělují společnost a oslabují demokracii. Facebook tvrdí, že Haugenová hovoří o tématech, která nespadala do jejích kompetencí.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:27|

Americký úřad podal novou antimonopolní žalobu na Facebook

Americká Federální obchodní komise (FTC) ve čtvrtek podala novou antimonopolní žalobu na internetovou společnost Facebook. Komise tvrdí, že Facebook zneužívá své dominantní pozice na trhu k potlačování konkurence. Původní verzi žaloby FTC soud v červnu odmítl.
19. 8. 2021|

Záznamy finančního úřadu ukazují, jak bohatí v USA neplatí daně, píše ProPublica

Zakladatel americké internetové společnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk i někteří další z nejbohatších lidí ve Spojených státech mají za posledních dvacet let na kontě alespoň jeden rok, za který neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. Uvedla to investigativní skupina ProPublica, která se dostala k rozsáhlému souboru dat amerického finančního úřadu IRS o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů. Záznamy podle ní ukazují, že tito lidé mohou zcela legálně každoročně odvádět částky představující pouze nepatrný zlomek svých zisků.
8. 6. 2021|

Kreml touží po kontrole nad kyberprostorem. Režim míří na západní i ruské sociální sítě

Rusko utahuje šrouby sociálním sítím a internetovým platformám. Moskva viní tato média z toho, že nedodržují zákony a diskriminují své ruské protějšky, dlouhodobě se proto snaží působení sociálních sítí v zemi regulovat. Rostoucí napětí vyústilo tento týden v ultimátum cenzurního úřadu Roskomnadzor. Ten pohrozil, že pokud Twitter nevyhoví do jednoho měsíce požadavkům na odstraňování zakázaných informací, které jsou dané zákonem, bude v Rusku zcela zablokován. Režim se ale v minulosti nebál zakročit i proti vlastním internetovým médiím jako třeba webu VKontaktě.
20. 3. 2021|

Facebook v Austrálii zablokoval sdílení zpravodajství. Nechce vydavatelům platit za obsah

Provozovatel sociální sítě Facebook ve čtvrtek uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu. Společnost tak učinila v reakci na chystaný zákon, který má technologické firmy přimět platit australským zpravodajským společnostem za užívání jejich obsahu. Krok sociální sítě se okamžitě setkal s ostrou kritikou ze strany médií, politiků i lidskoprávních skupin, píše agentura Reuters.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 15:35|