TÉMA

Vladimír Merta

Písničkářský Šafrán po půlstoletí neuschl. Vyšlo album, které sešrotovala StB

Volné sdružení písničkářů Šafrán oslavilo padesát let od svého vzniku. Koncert s názvem Diagnóza v pražském Divadle Archa ukázal, že Šafrán ani po půlstoletí neuschl. K výročí také vyšlo na vinylu eponymní album, které Šafrán natočil v roce 1976. Těsně před vydáním byl ale celý náklad na příkaz Státní bezpečnosti sešrotován. Nahrávky nově vyšly i jednotlivým písničkářům z někdejšího sdružení: Vladimíru Mertovi, Vlastimilu Třešňákovi a Jaroslavu Hutkovi.
7. 10. 2022|

Vraky z Irpině, sovětský dezertér a Hutka i Artway. Festival Paměti národa nezapomíná na nesvobodu

Na Strahovském stadionu začíná třídenní Festival Paměti národa. Na návštěvníky čekají projekce, diskuse, hudba i divadlo, které se tématem vážou k nesvobodě. Nejen z období nacistické a komunistické totality, ale i třeba z aktuální války na Ukrajině. Festival pořádá organizace Post Bellum, která spravuje sbírku vzpomínek pamětníků Paměť národa.
29. 9. 2022|

Prázdniny v Telči slaví 40 let. Koncerty rozezní nádvoří zámku i mola rybníka

Festival Prázdniny v Telči je součástí letního kulturního programu Telče od roku 1982. Svoji bohatou historii letos připomíná návštěvníkům i prostřednictvím výstavy fotografií. Hlavním dějištěm festivalu je tradičně zámecké nádvoří. Koncertuje se také na náměstí Zachariáše z Hradce, v Panském dvoře a poprvé také na dřevěných molech Štěpnického rybníka. Na dětská divadelní představení je možné zajít do zámeckého parku.
1. 8. 2022|

Česko si připomíná srpen 1968. Sovětské tanky tehdy zmařily pokus o svobodnější poměry

Před třiapadesáti lety vtrhla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy, a násilně tak ukončila liberalizační proces v tuzemské společnosti i politice. Výročí událostí 21. srpna 1968 připomínají vzpomínkové akce v Praze i regionech, nové knižní publikace i projekce na karlovarském filmovém festivalu.
21. 8. 2021Aktualizováno21. 8. 2021, 14:53|

„Je to, jako když vám někdo trhá zub pomalu.“ Psychiatr Höschl mluví o pandemii i Státní bezpečnosti

Psychiatr Cyril Höschl říká v rozhovoru pro Interview ČT24 Speciál, že kvůli pandemii v české společnosti trojnásobně narostl počet depresí, zdráhá se však označit českou společnost za nemocnou. Popírání viru je podle něj normálním obranným mechanismem. Řeč také přišla na Höschlovy kontakty s komunistickou Státní bezpečností. Nikoho prý nepoškodil, spoustě lidí naopak podle svých slov pomohl.
2. 5. 2021|

Vladimír Merta pořád přepisuje. Mezitím „vykopal“ nové album

Písničkář a spisovatel Vladimír Merta slaví pětasedmdesát let. K narozeninám chystal velký koncert v pražské Arše s řadou hostů, třeba Ivou Bittovou nebo Petrem Niklem. Kvůli pandemii musel akci zrušit. Své jubileum oslavil ale vydáním nového alba. Nazval ho Vykopávky z Korintu.
22. 1. 2021|

Spolupracoval s Krylem i Mišíkem, učil milovat poezii. Zemřel básník a recitátor Mirek Kovářík

Ve věku 85 let ve středu zemřel básník, divadelník, publicista, propagátor moderní české poezie a vysokoškolský pedagog Miroslav Kovářík. Potvrdil to jeho spolupracovník Radek Bláha.
4. 3. 2020|

Recenze: Chtít chytit Mertu. Jeho pařížské album z roku 1969 se vrací na vinylu

Legendární „pařížské“ album Vladimíra Merty, Ballades de Prague, vyšlo původně počátkem roku 1969 ve Francii – a o padesát let později v Praze na vinylu. A je milé si uvědomit, že za ono půlstoletí vůbec nezestárlo, což na debut není zrovna málo.
28. 1. 2020|

Recenze: Emil Viklický překračuje hudební světy. S Mertou i Suchým hraje skvěle

Klavírista Emil Viklický bývá sice řazen mezi muzikanty jazzové, jeho záběr je ovšem nesrovnatelně širší. A to samé platí pro písničkáře Vladimíra Mertu, i pro něj něco jako stylová čistota znamená spíše omezení. Společné album Bílá stížnost je toho důkazem. A v případě Viklického se potvrzuje i na albu Emil Viklický Trio hraje Suchého & Šlitra.
4. 5. 2019|

Dobro eskalovalo až ke třem Cenám Anděl pro J.A.R.

Tuzemskou hudební úrodu za loňský rok posedmadvacáté zhodnotily Ceny Anděl. Nejvíce kroužily kolem kapely J.A.R., která získala tři sošky, včetně té pro nejlepší album. Sólovým interpretem byl vyhlášen David Stypka, interpretkou pak Debbi.
20. 3. 2018Aktualizováno20. 3. 2018, 22:28|