TÉMA

Guty

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|

Třinečtí slévači odlévají figuru Krista před kostel v Gutech

Pracovníci Sléváren Třinec odlévají z hliníkové slitiny figuru Ježíše Krista pro krucifix, který bude stát před obnoveným dřevěným kostelem Božího Těla v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku. Jde o zvětšenou kopii původního litinového krucifixu z interiéru kostela, který poškodil ničivý požár.
30. 6. 2021|

V Třinci-Gutech otevřeli a vysvětili repliku vyhořelého dřevěného kostela

Replika vyhořelého dřevěného kostela Božího Těla v třinecké části Guty se otevřela veřejnosti. Při první bohoslužbě, která začala v 10 hodin, byl svatostánek zároveň vysvěcen. Poprvé se rozezněly také nové varhany. V kostele původně postaveném v první polovině 60. let 16. století dosud žádné nebyly. Památkově chráněný dřevěný kostel shořel v létě 2017 poté, co jej úmyslně zapálila trojice mladíků.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 17:43|

Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se chýlí ke konci. Zbývá doladit interiér

Na místě vyhořelého historického kostela v Třinci Gutech se dokončuje jeho replika. Tesaři na ní pracovali zhruba rok. V nově postaveném dřevěném kostele za zhruba 30 milionů korun by se věřící měli na první bohoslužbě sejít devátého května, tehdy se do věže dosadí i čtyři nově vyrobené zvony.
23. 3. 2021|

Hrubá stavba repliky kostela v Gutech je hotova. První bohoslužba by měla být v květnu

Tesaři dokončují hrubou stavbu repliky vyhořelého kostela v Třinci-Gutech. Zbývá ještě vyzvednout zvonovou stolici na věž. Práce pak budou pokračovat instalací oken a dveří a v interiéru. Kostel z 16. století shořel před třemi lety, oheň úmyslně založili tři mladíci.
25. 8. 2020|

Začala stavba repliky historického dřevěného kostela v Gutech. Původní shořel před třemi lety

V třinecké části Guty začala stavba repliky vyhořelého dřevěného kostela. Dokončena má být do jara příštího roku. První bohoslužba by se v novém svatostánku měla konat 23. května. Přesně na tento termín je také naplánované vysvěcení kostela.
26. 5. 2020|

Stavba repliky kostela v Gutech může začít, rozhodl úřad. Památka shořela před třemi lety

Stavební úřad v Třinci povolil stavbu repliky kostelíku v Gutech. Památku zničil v srpnu 2017 úmyslně založený požár. Práce by měly začít v květnu a potrvají do podzimu. Náklady na stavbu repliky dosáhnou 27 milionů korun.
28. 4. 2020|

Navrhované protipožární opatření repliku kostela v Gutech neochrání. Hasiči ho podruhé zamítli

Druhý návrh protipožárního zajištění repliky kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku zamítli hasiči. Ostravsko-opavské biskupství, které stavbu připravuje, se nevypořádalo s jejich námitkami. Mluvčí biskupství Pavel Siuda potvrdil, že zamítavé stanovisko hasičů obdržel, a řekl, že zahájení stavby repliky kostela se opět odkládá.
1. 11. 2019|

Případem zapálení kostela v Gutech se bude zabývat Nejvyšší soud. Jeden z odsouzených podal dovolání

Případ jednoho z mužů odsouzených za zapálení vzácného kostela v Gutech na Třinecku ještě posoudí Nejvyšší soud (NS). Odsouzený mladík Jakub Hurník, který dostal druhý nejvyšší trest osm let vězení, si podal dovolání. Informaci ČT potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Karin Kantorová. Další dva odsouzení mladíci se na NS neobrátili. Jejich tresty tak zůstanou pravomocné. Oheň v létě roku 2017 způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná.
11. 2. 2019|

Replika dřevěného kostela v Gutech bude kulturní památkou. Výstavba se ale opozdí

Zbudování repliky středověkého dřevěného kostela v Gutech, který před rokem po úmyslném zapálení vyhořel, začne pravděpodobně o několik měsíců později. Na přípravě jeho věrné repliky se totiž angažují památkáři, kteří chtějí i kopii prohlásit za kulturní památku. Jednání s nimi podle vedoucího stavebního odboru Ostravsko-opavského biskupství Václava Kotáska přípravu projektu prodlužuje.
1. 8. 2018Aktualizováno1. 8. 2018, 13:49|
Kostel v Gutech

Tvrdé tresty za zapálení kostela v Gutech. Autor nápadu dostal 9 let, motivem mohla být pomsta Bohu

Krajský soud v Ostravě potrestal tři mladíky, kteří loni v létě zapálili vzácný dřevěný kostel v Třinci-Gutech. Nejvyšší trest – devět let vězení – dostal muž, který akci vymyslel. Další dostali osm a 3,5 roku vězení. Požár způsobil škodu přes 20 milionů korun, historická hodnota je ale nevyčíslitelná.
28. 6. 2018Aktualizováno28. 6. 2018, 14:21|

Za požár kostela v Gutech padly žaloby. Trojici mužů hrozí až 15 let vězení

Za zapálení vzácného dřevěného kostela v Gutech na Třinecku obžaloval státní zástupce tři muže. Unikátní dřevěný kostel z 16. století, který byl významnou historickou památkou, shořel loni v srpnu. Při požáru byl prakticky zničen.
20. 3. 2018|