TÉMA

D11

Dálnice D11 na Trutnovsku je bez zhotovitele, výběr Budimexu zrušil antimonopolní úřad

Místo aby se co nejdříve začal stavět příhraniční úsek dálnice D11, který by navázal na již hotovou polskou rychlostní silnici S3, příprava se znovu zkomplikovala. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběr zhotovitele a Ředitelství silnic a dálnic musí o vítězi výběrového řízení rozhodnout znovu. Původně uspěla polská firma Budimex.
4. 4. 2024|

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Dálnice D3 a D11 mají blíže k dostavbě. Rozhodnutí úřadu a soudu ukončila spory

Úřady podnikly v úterý důležité kroky, které by měly přiblížit dostavbu dvou úseků českých dálnic. Po vyvlastnění čerpací stanice na LPG u Tábora, o němž rozhodl jihočeský krajský úřad, bude možné dokončit obchvat města, který je součástí dálnice D3. Ostravský krajský soud zamítl žalobu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu dálnice D11 od Jaroměře k Trutnovu.
24. 10. 2023|

Děti Země napadly úsek D11 na hranici s Poláky. Ti budou navazující S3 otevírat v září

Mezinárodní silnice E65 má spojit sever Evropy s jihem. Její další úsek v Polsku slavnostně otevřou koncem září, na české hranici však autostráda skončí. Dostavba navazující české D11 by měla začít v prosinci, ale jisté to není. Proti stavebnímu povolení podal rozklad ekologický spolek Děti Země.
14. 9. 2023|

Po nehodě bagru byla na dvě a půl hodiny uzavřena část D11 v obou směrech

Dálnici D11 na 31. kilometru ve směru na Hradec Králové zablokovala ve středu odpoledne nehoda bagru, která se stala při stavebních pracích. Bagrista zapomněl sklopit rameno a narazil jím do mostu, utrpěl lehké zranění. Most i úsek dálnice mezi 25. a 35. kilometrem byly neprůjezdné. Ve směru na Prahu byl provoz plně obnoven kolem 15:00, v opačném směru začala auta jezdit jedním pruhem, řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:39|

Prázdniny v kolonách jsou na některých dálnicích už pravidlem. I ve volných měsících zdržují opravy na D1, D5 i D11

Jet o prázdninách na dovolenou po dálnici může být pohodlné a rychlé, anebo naopak velmi zdlouhavé – to když se na dálnici pracuje a místo plynulé jízdy stotřicítkou se popojíždí krokem. Údaje telematických systémů ukazují, že letos není problematických míst, kde se tvoří kolony, mimo velká města mnoho. Jsou však chronické. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se to ale mělo brzy zlepšit i na nich.
23. 7. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Tendr na dostavbu D11 z Trutnova k hranicím se protahuje. Polsko svou část otevře už letos

Tendr na dostavbu dálnice D11 ve východních Čechách se protahuje. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už poněkolikáté posunulo termín nabídek na stavbu. Zakázka se týká posledního úseku z Trutnova až k polským hranicím. ŘSD slibuje, že dálnici vybuduje včas. Stavbu má v plánu zahájit ještě v letošním roce. Polská strana však svoji část dálnice otevře mnohem dříve.
10. 5. 2023|

Dálnici D11 před Prahou načas zavřeli, pobíhali tam dva koně

Provoz na dálnici D11 u Prahy odpoledne ohrožovali dva koně, kteří utekli z převráceného přívěsu. Policie dálnici ve směru na Prahu mezi exity 8 a 18 po 17:00 dočasně uzavřela, provoz oběma pruhy byl obnoven v 18:48, v místě uzávěry se utvořila zhruba osmikilometrová kolona. Zvířata se podařilo v pořádku odchytit, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.
23. 4. 2023Aktualizováno23. 4. 2023, 18:09|

Smart systém v Hradci Králové budou nově využívat i hasiči a záchranáři

Přednostní průjezd královéhradeckými křižovatkami budou mít vedle vozidel MHD i vybraná auta hasičů a záchranné služby. Složky integrovaného záchranného systému se na tom dohodly s radnicí. Nový systém řízení dopravy město stál přes tři sta milionů korun.
19. 4. 2023|

Kupka slibuje výhled dopravních staveb na deset let, do roku 2033 chce mít hotovou dálniční síť

Základní síť dálnic v České republice by měla být do roku 2033 hotová. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při představení konkrétních plánů výstavby silnic a dálnic pro letošek. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se navíc daří v poslední době výstavbu zrychlovat. Letos by se díky tomu mohlo otevřít více nových kilometrů dálnic, než silničáři původně předpokládali. Mátl očekává, že se také podaří zkrátit některá zpoždění, která v minulosti na stavbách vznikla.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:41|

Polsku bychom v případě napadení samozřejmě pomohli, ujistil Zeman po setkání s Dudou

S vojenskými poctami prezident Miloš Zeman přivítal v úterý po třetí hodině odpolední v Náchodě svůj polský protějšek Andrzeje Dudu. Zeman po společném jednání ujistil, že v případě napadení Polska nebo jakéhokoliv jiného členského státu Severoatlantické aliance by Česko samozřejmě poskytlo pomoc. Duda připsal výrok prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) o tom, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským zemím, který později korigoval, vypjaté předvolební atmosféře, kterou při kandidatuře na prezidentský post sám zažil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 23:09|

Krajský úřad poslal geometrické plány datovou schránkou a zkomplikoval spor o pozemky u Jaroměře

Manželé Kučerovi, kteří vedou soudní spory kvůli obchvatu Jaroměře na Náchodsku, dosáhli dílčího úspěchu u Nejvyššího správního soudu (NSS). Krajský úřad Královéhradeckého kraje podle něj chyboval při doručování rozhodnutí o vyvlastnění pozemků v katastru Hořenic; zaslal ho totiž do datové schránky včetně skenů geometrických plánů, což zákon neumožňuje. Doručovat ho musí znovu, nejspíše poštou. Kučerovi pak mohou znovu podat žalobu.
10. 8. 2022|

Ukrajina musí ve válce zvítězit, shodli se premiéři Česka a Polska

Česko a Polsko se shodují, že jediným řešením rusko-ukrajinského konfliktu je vítězství Ukrajiny v boji o svobodu a nezávislost. Kabinety taky řešily české předsednictví v Radě Evropské unie a energetickou bezpečnost. Premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že Česko bude s Polskem dál intenzivně jednat o plynovodu Stork II nebo LNG terminálech. Důležité je také dokončit dopravní spojení mezi oběma zeměmi, uvedli předsedové vlád.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 14:36|

Stavbaři opravují D11 ve směru na Prahu. V tendru dalo ŘSD poprvé přednost rychlosti

V tendru na opravy úseku D11 mezi 44. a 52. kilometrem na Nymbursku Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) poprvé dalo přednost rychlosti stavby před její cenou. Povrchy dálnice v obou směrech má sdružení firem Strabag a Eurovia opravit za 29 dní, což je o dvacet méně, než při vyhlášení výběrového řízení ŘSD předpokládalo. Opravy D11 ve směru na Hradec Králové dokončili stavbaři v sobotu, v pondělí začali s opravami ve směru na Prahu. Opravovaný úsek by měl být plně průjezdný 28. května.
16. 5. 2022|

Dálnice D5 je po smrtelné nehodě nákladních aut už průjezdná

Dálnice D5 na osmém kilometru je po nehodě dvou nákladních aut plně průjezdná. Kolize si vyžádala jedno úmrtí a jedno zranění. Dálnice byla ve směru na Prahu přes tři hodiny uzavřena, potom se podařilo zprůjezdnit ji alespoň jedním pruhem. Od rána to byla již třetí mimořádná uzavírka na některé z dálnic. Kvůli požáru auta byl uzavřen sjezd z D1 na silnici I/3, střet tří vozidel v rozkopaném úseku zastavil na hodinu i dálnici D11.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 15:18|

Dokončení D11 očekávají silničáři v roce 2028. V Polsku je navazující tah vedoucí až k Baltu téměř hotový

Zatímco polská dálnice S3, na kterou má v Krkonoších navázat tuzemská D11, bude až k Baltskému moři dokončená už v polovině roku 2024, napojení na české straně se řidiči dočkají zřejmě až o dva roky později. A to pouze v úseku od hranice do Trutnova, celkové dokončení se plánuje na rok 2028. Zástupci investorů z obou republik o tom ve středu informovali na setkání v polském pohraničí.
31. 3. 2022|

Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna

Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|

Rok 2021 obohatil dálniční síť o téměř 47 kilometrů, začalo se stavět dalších více než sedmdesát

V roce 2021 Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo 46,5 kilometru nových dálnic. Tři čtvrtiny z této délky vznikly na východě Čech v blízkosti Hradce Králové, zhruba osm kilometrů připadlo na severozápad Čech a jen tři nové dálniční kilometry přibyly na Moravě. V příštím roce slibují silničáři dalších 25,5 kilometru dálnic. Bude to podstatně menší délka než letos, navíc ji takřka celou „spolykají“ vlastně jen dvě stavby. Roky 2021 a 2022 představují také roky dvou velkých modernizací D1. Ta, která se týkala úseku od středních Čech až na Brněnsko, letos skončila, příští rok začne rozšiřování úseku u Brna na šest pruhů.
30. 12. 2021|

Poláci dokončují rychlostní silnici k českým hranicím. V tuzemsku se vykupují pozemky a řeší povolení

Polská rychlostní silnice S3 dorazila k hranicím s Českem u Lubawky. Nejnovější část dálnice D11 v Česku končí u Jaroměře a k polské hranici v Královci jí chybí přes čtyřicet kilometrů. Zatímco Poláci budou mít hotovo do dvou let, v Česku se na dokončení tahu, který propojí tuzemsko s Baltským mořem, bude čekat až do roku 2027.
8. 11. 2021|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Dálnice D11 už je průjezdná v obou směrech. Investor prověří stavební komplikace

V obou směrech je opět průjezdná dálnice D11. Směr na Prahu se silničářům podařilo zprovoznit v pondělí večer, kolem úterní půl šesté ráno řidiče nečeká omezení ani ve směru na Hradec Králové. Uzavírka v pražských Horních Počernicích začala v sobotu v 17 hodin a měla skončit v neděli ráno. Práce zkomplikovalo velké množství výztuže nezanesené v dokumentaci.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 12:28|

Dálnice D11 je průjezdná zatím ve směru do Prahy. Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka zdržení

Dálnice D11 ve směru na Prahu je opět průjezdná. Zavřená byla neočekávaně celých 48 hodin kvůli bourání mostu. Opačný směr však má být otevřen až v úterý ráno. Za zpožděním akce je to, že silničáři v průběhu noci nestihli odklidit vybouraný materiál. Původně měly práce skončit v neděli ráno. Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka, který za velkým zdržením stojí.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:28|