TÉMA

Rohanský ostrov

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

Na Vltavě se rozezněl Zvon #9801. Trvalé umístění časem najde symbolicky na Rohanském ostrově

Na pontonu u pražského Smetanova nábřeží umístili zvoníci ze spolku Sanctus Castulus velký památeční Zvon #9801 připomínající osud zvonů, které za druhé světové války odvezli nacisti z protektorátu Čechy a Morava do Německa. Na nynějším místě u takzvaného čapadla bude zvon nejméně do konce září, poté se na pontonu přesune jinam. V budoucnu, předběžně od roku 2024, má být zvon trvale ve zvonici na Rohanském ostrově.
28. 8. 2022|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

Praha z výšky, před dvěma staletími i dnes. Výstava v CAMPu umožňuje let v čase

Jak velkou změnu zažila naše metropole za posledních 200 let, představuje interaktivní výstava Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy. Pořádá ji Centrum architektury a městského plánování (CAMP) a prostřednictvím historických plánů a leteckých snímků návštěvníkům umožňuje prozkoumat půdorysy pražských čtvrtí a z nadhledu je navštívit od počátku 19. století do současnosti; nejstarší mapa v digitální expozici pochází z roku 1816. Výstava je pro veřejnost otevřená od 4. do 29. března, přiložená galerie nabízí porovnání vybraných městských částí.
5. 3. 2020|

Rohanský ostrov má být novou pražskou čtvrtí a opět ostrovem

Rohanský ostrov v Praze se mění v novou městskou čtvrť. Budoucí podobu dnes pozapomenutého místa představuje výstava v Centru architektury a městského plánování (CAMP). V současnosti je Rohanský ostrov součástí Karlína, který také už několik let prochází proměnou ve vyhledávanou rezidenční čtvrť a dobrou adresou i pro firmy.
21. 10. 2019|

Praha má ráda divočinu. Zkrotila by ji zelená trasa od Štvanice na Žižkov

Objevte pražskou divočinu, vyzývá Galerie Jaroslava Fragnera názvem své aktuální výstavy. Upozorňuje na zanedbané lokality metropole, které mají potenciál být významnými rekreačními zónami a ostrovy zeleně.
12. 3. 2018|