TÉMA

Štvanice

Z Karlína do Holešovic přes Štvanici. Praha má novou lávku pro pěší a cyklisty

Lidé v Praze si mohou od pátku zkrátit cestu z Holešovic do Karlína po tři sta metrů dlouhé lávce, která je propojuje přes ostrov Štvanice. Přemostění, jehož stavba začala loni v lednu, v pátek slavnostně otevřeli představitelé magistrátu, Prahy 7 a 8 a spoluautoři Petr Tej a Marek Blank. Lávka slouží pro pěší a cyklisty a její stavba vyšla asi na 352 milionů korun. Jedná se v metropoli o dvacáté přemostění Vltavy v celé její šíři. Rekonstruovat bude město rovněž ostrov, na kterém vznikne městský park a budou zpřístupněny břehy.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:45|

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Veřejnosti se otevřel Hrzánský palác, první máj doprovázejí demonstrace v Česku i ve světě

Česko si připomíná 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, organizují se majálesy, stavění máje, průvody a další akce. Návštěvníky například mimořádně přivítal Hrzánský palác v Praze, náhradní sídlo vlády, kde krátce žil i Tomáš Garrigue Masaryk.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:19|

Otevření Štvanické lávky se odkládá, stavaře zpomalilo složité podloží

Otevření Štvanické lávky mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem bude mít zpoždění. Důvodem jsou složitější geologické podmínky v plavebním kanále, než se čekalo. Lávka bude zprovozněna v první polovině letošního roku. Přesný termín stanoví technický dozor stavby, řekl ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).
2. 3. 2023|

Stavbaři začínají na Štvanici kompletovat most z betonových segmentů. Bude jich skoro šedesát

Dělníci začali ve středu usazovat první části budoucí Štvanické lávky v Praze. Ta má od příštího jara propojit části Karlín, ostrov Štvanice a Holešovice. Sloužit má pěším a cyklistům. Stavbaři nejdříve montují rampu, ve Vltavě stojí připravené pilíře a část podpěrné konstrukce. První hotové segmenty budoucího mostu se momentálně usazují na Štvanici.
16. 9. 2022|

HolKa propojí Holešovice s Karlínem. Lávka má stavební povolení

Stavba lávky HolKa propojující Holešovice a Karlín začne na konci letošního léta, Praha nyní získala platné stavební povolení. Vybudována bude do konce roku 2022, sdělil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Praha vypsala v první polovině dubna veřejnou zakázku na zhotovitele. Náklady budou maximálně 197 milionů korun. Lávka usnadní pěším a cyklistům cestu na ostrov Štvanice a bude dalším propojením mezi Holešovicemi a Karlínem, které od roku 2015 v létě zajišťuje také přívoz HolKa.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 16:07|

Praha vypíše soutěž na lávku mezi Holešovicemi a Karlínem. Nahradí provizorní přívoz

Pražský magistrát vypíše výběrové řízení, v němž bude hledat firmu, která vybuduje lávku spojující Karlín a Holešovice. Předpokládaná maximální cena stavby, která bude pět metrů široká a 285 metrů dlouhá, je 197 milionů korun, vyplývá z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kdy přesně stavba začne, zatím není jasné. Projekt pro město udělala společnost AI Praha. Vypsání tendru musí ještě projednat pražští zastupitelé. Město nechává rozpracovat rovněž studii přeměny ostrova Štvanice.
9. 11. 2020|

Šílený Herkules trpí posttraumatickým stresovým syndromem

Pražský ostrov Štvanice se jako každé léto vrací do antiky díky divadelním hrám ze starého Řecka a Říma. Tentokrát padla volba na Šíleného Herkula, jedno z nemnoha v úplnosti dochovaných římských dramat. Filozof Seneca v něm vylíčil bájného siláka na konci hrdinské pouti.
5. 8. 2020|

V Praze začala oprava Hlávkova mostu. Doprovází ji kolony

Na pražské Severojižní magistrále to vypadá, jako by se vše vrátilo do normálu – před Hlávkovým mostem od rána jen zvolna popojíždějí kolony aut. Projevilo se tak zúžení do jednoho jízdního pruhu na mostě samotném, kde začala oprava. Omezení potrvá až do 11. května.
22. 4. 2020|

Bourání Hlávkova mostu v Praze není nutné, ukázala diagnóza. Výjimkou je část u Vltavské

Základy, pilíře a nosné oblouky pražského Hlávkova mostu jsou v pořádku a není tak nutná jeho demolice. Musí se však zbourat jedna část u Vltavské, která je ve špatném stavu. Vyplývá to z odborné diagnózy, kterou ve středu představili náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě) a ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko. Praha momentálně připravuje projekt opravy mostu.
11. 3. 2020|

Na Antické Štvanici mohou i diváci vyvést Řecko z krize

Už počtvrté se jeden z pražských ostrovů promění na Antickou Štvanici. Divadelní projekt souboru Tygr v tísni sáhl tentokrát po autorském textu Marie Novákové. Děj inscenace Plodnost! Mír! A bohatství! si vybírají sami diváci.
30. 8. 2019|

Největší kolový jeřáb v akci: Na Negrelliho viadukt vrátil ocelovou konstrukci. Jeho rekonstrukce nabrala zpoždění

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu z roku 1850 vrcholí. Železniční most, který vede z pražského Masarykova nádraží nad Karlínem, přes Vltavu a ostrov Štvanice do Holešovic, je mimo provoz téměř již dva roky a za další rok by se na něj měly vrátit vlaky. Aby to bylo možné, musí se vrátit i části, které dělníci zcela odstranili. Patří k nim i ocelová konstrukce nad ulicí Prvního pluku, kterou jeřáb na místo usadil v noci ze středy na čtvrtek.
8. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 06:49|

Stovky lidí se v Praze zapojily do průvodu za legalizaci konopí

Stovky převážně mladých lidí se v sobotu v Praze zapojily do průvodu za legalizaci konopí. Na tradiční akci nazvanou Million Marihuana March dohlížely desítky policistů, kteří před demonstranty zastavovali dopravu v nejfrekventovanějších ulicích hlavního města včetně magistrály. Policie na Twitteru uvedla, že při demonstraci zaznamenala pět desítek přestupků spojených s držením drog, z nichž většinu vyřešila na místě pokutou.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 20:36|

Praha má ráda divočinu. Zkrotila by ji zelená trasa od Štvanice na Žižkov

Objevte pražskou divočinu, vyzývá Galerie Jaroslava Fragnera názvem své aktuální výstavy. Upozorňuje na zanedbané lokality metropole, které mají potenciál být významnými rekreačními zónami a ostrovy zeleně.
12. 3. 2018|