TÉMA

Jaroslav Strnad

Firma zbrojaře Strnada čelí podezření z průmyslové špionáže. Vliv má v Česku i na Slovensku

Zbrojní skupina CSG patří mezi nejvýznamnější české výrobce armádní techniky. Mimo jiné i díky dodávkám zbraní na Ukrajinu má za sebou koncern patřící miliardáři Michalu Strnadovi rekordní rok. Na Slovensku teď ale čelí podezření z průmyslové špionáže, které se týká nové samohybné houfnice. Ta se prý až nápadně podobá konkurenční slovenské zbrani. Spor svými výroky rozvířil velitel slovenského dělostřelectva. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Ondřej Stratilík.
10. 10. 2023|

Reportéři ČT: Radary z Izraele za 3,5 miliardy korun mají velké zpoždění. Ministerstvu dochází trpělivost

Česká armáda stále řeší problém s izraelskými radary, které v roce 2019 nakoupilo ministerstvo obrany za tři a půl miliardy korun. V zakázce se tehdy angažoval i prezident Miloš Zeman. Místo osmi radarů ale do Česka dorazily jen tři, které navíc stále neprošly armádními zkouškami. Nynější šéfka resortu Jana Černochová (ODS) teď na izraelskou stranu stále více tlačí, strategické zakázky se však ministerstvo vzdát nechce. Okolnosti miliardového obchodu mapoval pro pořad Reportéři ČT redaktor Ondřej Stratilík.
6. 2. 2023|

Vítkovice Heavy Machinery převzal nový majitel. Ve výrobním programu pokračovat nebude

Společnost Skatlop doplatila kupní cenu a převzala ostravský podnik Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Nový majitel firmu získal ve veřejné dražbě za více než 1,2 miliardy korun. Areál chce revitalizovat, nehodlá ale pokračovat v současném výrobním programu.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 15:08|

Novým majitelem Vítkovice Heavy Machinery bude Skatlop. Zaplatí 1,2 miliardy

Novým majitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se stane společnost Skatlop. Podnik získala ve veřejné dražbě, když nabídla nejvyšší cenu, zaplatí 1,2 miliardy korun. Informoval o tom insolvenční správce Lukáš Zrůst. S výsledkem dražby podle něj už vyjádřil souhlas věřitelský výbor i zajištění věřitelé, prodeji tak už nic nebrání. Mediální zástupce Skatlopu Ondřej Hubatka uvedl, že firma chce průmyslový areál revitalizovat a nehodlá pokračovat v současném výrobním programu.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 14:26|

Případ zkrachovalé lounské vagonky se znovu vrací k soudu, píše E15

Po zásahu Nejvyššího soudu se případ zkrachovalé lounské vagonky Heavy Machinery Services (HMS) vrací na začátek. Nejvyšší soud podle serveru E15 zrušil verdikt nižších soudů o konkurzu vagonky. Podnik dluží přes tři miliardy korun. Soudy budou nyní muset znovu rozhodnout, zda nad vagonkou, která se dříve jmenovala Legios, vyhlásí konkurz, nebo povolí reorganizaci. Nejvyšší soud vrátil případ na začátek kvůli tomu, že rozhodnutí schůze věřitelů o reorganizaci HMS z roku 2014 je neplatné.
6. 1. 2021|

Vítkovice Heavy Machinery v konkurzu. Snahy o změny v ocelárnách ukončila pandemie

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. V pátek ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 16:59|

Insolvence Vítkovických strojíren skončila. Dlužník splnil plán reorganizace

Insolvence společnosti Vítkovické strojírny, které v Ostravě patří někdejší provozy Mostárna a Kotlárna společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), skončila. Vyplývá to z usnesení Městského soudu v Praze, který o věci rozhodoval. Podle něj dlužník v podstatných částech splnil reorganizační plán.
5. 6. 2019|

Tatra chce zaplňovat výklenky světového trhu. Její současný šéf se zaměřuje hlavně na disciplínu

Loňský rok asi nebude patřit k nejúspěšnějším letům kopřivnické automobilky Tatra Trucks, připustil v pořadu Byznys ČT24 její prozatímní generální ředitel Petr Karásek. Některé velké projektové zakázky pro různé státy nedopadly úspěšně, nebo byly odsunuty na letošní rok.
15. 2. 2019|

Český zbrojař Strnad oživuje výrobu v Srbsku. Do zkrachovalé továrny přijal už stovku lidí

Firma Czechoslovak Group otce a syna Jaroslava a Michala Strnadových přijímá nové zaměstnance do továrny 14. oktobar v srbském městě Kruševac. Tu koupila loni v říjnu podle informací tamních médií za sto milionů korun. Továrna tehdy byla v konkurzu. Podle šéfa srbské opoziční Lidové strany Vuka Jeremiče se při obchodu praly špinavé peníze.
28. 7. 2018|

Vítkovice Heavy Machinery rozjíždí výrobu v ocelárně. Zaměstnanci se vrací do práce

Společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka v pondělí obnovila chod ocelárny, zrušila omezení výroby a vrací se ke standardnímu pracovnímu rytmu. Kvůli nedostatku provozního kapitálu byla od poloviny ledna část z 1000 zaměstnanců doma s 80 procenty náhrady mzdy.
16. 4. 2018|

Do Vítkovic Heavy Machinery vstoupí zbrojař Strnad. Slibuje zadlužené firmě peníze

Do firmy Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ostravského podnikatele Jana Světlíka vstoupí společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. VHM už podaly soudu návrh na insolvenci a zároveň požádaly o schválení takzvané předschválené reorganizace.
12. 3. 2018|