TÉMA

RWE

ČEPS koupí provozovatele zásobníků plynu za více než 8,68 miliardy korun

Za nákup šesti zásobníků plynu od německé společnosti RWE zaplatí státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci schválila ve středu vláda, ještě ji musejí schválit regulační orgány. Dokončena by měla být do konce roku.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 14:18|

Zásobníky přispějí k energetické bezpečnosti, míní Síkela. Podle Havlíčka je šance získávat zpět plynovou infrastrukturu

Zakoupení zásobníků přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro ekonomiku a domácnosti za přijatelné ceny, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Dodal, že řádově jde o transakci za stovky milionů eur. Bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) zmínil, že jde o racionální krok.
24. 8. 2023|

Stát koupí šest zásobníků plynu od RWE, zajišťují třetinu roční spotřeby

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Dohromady mají kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby. Po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 16:33|

Největší distributor plynu v Česku GasNet je na prodej, píší Hospodářské noviny

Společnost GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, je na prodej. Proces prodeje spustil jediný vlastník – konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM). Píšou to pondělní Hospodářské noviny (HN) s odkazem na čtyři zdroje z finančních a poradenských kruhů i energetiky. Ocenění firmy může být ve vyšších desítkách miliard korun.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 18:39|

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

Velkoobchodní cena plynu kvůli nízké poptávce klesla nejníže od prosince 2021

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku klesla pod 50 eur (1185 korun) za megawatthodinu. Ocitla se tak nejníže od prosince 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících. Plyn ale pořád zůstává citelně dražší než před dvěma lety, kdy stál méně než 20 eur za megawatthodinu.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 19:50|

Aktivisté znovu protestovali proti těžbě u Lützerathu

Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní v úterý zadržela Gretu Thunbergovou, uvedla agentura Reuters. Během odpoledne se tato Švédka se skupinou několika desítek dalších demonstrantů dostala k okraji povrchového dolu Garzweiler, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázán. Úterní protest souvisí s vyklizením nedaleké vsi Lützerath, kterou čeká demolice kvůli dobývání uhlí.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 22:04|

Policie dokončila vyklízení Lützerathu, demolice pokročila

Policie prakticky dokončila vyklízení západoněmeckého Lützerathu, když se jí podařilo dostat všechny zbývající demonstranty z přístřešků na stromech. Ekologičtí aktivisté si je vybudovali na protest proti demolici této vesnice kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na policii. V Lützerathu, který se v posledních dnech stal v Německu symbolem boje proti změnám klimatu, tak už zůstává jen dvojice aktivistů v podzemním tunelu.
15. 1. 2023|

Německá policie téměř dokončila vyklízení osady Lützerath, začala demolice

Německá policie téměř dokončila vyklízení vesnice Lützerath, a pracovníci tak mohli začít bourat první stavení. Osada na západě spolkové republiky, která se v posledních dnech stala symbolem boje proti změnám klimatu, se nevyhne demolici kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu. Většina Němců je proti takovým krokům.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 19:44|

K německé obci Lützerath se blíží důlní rypadla. Policisté z místa odvážejí aktivisty

Obec Lützerath na západě Německa má v nejbližší době pohltit rozšiřující se hnědouhelný důl Garzweiler. Proti zboření vesnice protestují klimatičtí aktivisté, na místě postavili barikády. V úterý ale začali policisté protestující z místa odvážet. Situace na místě je napjatá, přiznávají bezpečnostní složky. Stálí obyvatelé už vesnici opustili. Od loňského roku patří celá obec i okolní pozemky německé energetické společnosti RWE.
10. 1. 2023|

Kvůli mrazivému počasí ubývá plynu v zásobnících, podle Síkely jeho vyčerpání nehrozí

Kvůli chladnému počasí v posledních dnech začalo klesat množství plynu v zásobnících. Aktuálně jsou naplněné asi z 86 procent. Spotřeba plynu oproti minulému týdnu může být podle odhadů odborníků asi o čtvrtinu vyšší. Pořád se ale podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) daří držet úsporu ve spotřebě. Zároveň ubezpečil, že plyn v zásobnících nedojde.
17. 12. 2022|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

ČEZ zahájil odchod z Turecka, podepsal smlouvu o prodeji svého podílu v Akcezu

Energetická skupina ČEZ zahájila odchod z Turecka. V pátek podepsala smlouvu o prodeji svého padesátiprocentního podílu ve společnosti Akcez. Transakci ještě musí schválit turecké úřady, její vypořádání je také podmíněno sjednáním bankovního financování. Prodej podílu v Akcezu je součástí strategického záměru ČEZu zbavit se části aktiv na vybraných trzích a soustředit se na dekarbonizaci svého výrobního portfolia a rozvoj obnovitelných zdrojů a moderních energetických služeb v Česku a v Evropě.
29. 7. 2022|

RWE zřejmě pozastavila prodej českých zásobníků plynu

Německá společnost RWE pozastavila prodej zásobníků plynu v České republice. Uvedly to páteční Hospodářské noviny (HN) s tím, že po odstoupení polostátní společnosti ČEZ zůstal jako zájemce už pouze Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského. Mělo jít přitom původně o jeden z největších obchodů v tuzemské energetice. Termín pro podání nabídek měl vypršet ve čtvrtek.
24. 6. 2022|

Vláda uvažuje o rozdělení ČEZ, naznačil Fiala. Pozice státu by tak mohla posílit

Vláda uvažuje o rozdělení energetické společnosti ČEZ na dvě firmy. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Čím by se měla která z nich zabývat, sice předseda vlády neupřesnil, experti se však domnívají, že by se tak stát mohl pokusit obejít námitky minoritních akcionářů proti výstavbě nových jaderných bloků.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 12:02|

RWE prodává své zásobníky plynu v Česku

Německá energetická společnost RWE zahájila prodej svých zásobníků plynu v Česku. Firma v úterý uvedla, že už obdržela příznivou zpětnou vazbu od potenciálních zájemců z Evropy.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 16:57|

Německá vláda souhlasí s odškodněním za dřívější zavření jaderných elektráren

Německá vláda schválila návrh zákona o finančním vyrovnání za předčasné uzavření jaderných elektráren. Provozovatelé dostanou 2,428 miliardy eur (63,8 miliardy korun). Návrh ještě musí potvrdit parlament. Úprava, která by měla vstoupit v platnost na konci října, ukončí dlouholeté právní spory o podobu odškodnění. Vláda se rozhodla pozastavit produkci energie z jádra v roce 2011 po nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima.
24. 3. 2021|

Slovenský státní distributor plynu a elektřiny má zájem o aktiva z majetku RWE a E.ON, včetně Česka

Slovenský státní distributor plynu a elektřiny SPP jeví předběžný zájem o koupi aktiv na Slovensku, v Česku nebo Maďarsku. Ta by mohla být na prodej kvůli výměně majetku mezi německými energetickými skupinami E.ON a RWE; E.ON totiž už dříve uvedl, že by mohl v České republice prodat plynárenské a elektrárenské aktivity firmy innogy. Innogy nicméně podotýká, že na českém trhu zůstává.
6. 8. 2019Aktualizováno6. 8. 2019, 17:02|

Aktivisté ukončili blokádu uhelného dolu v Německu. Vyklizení jámy provázely střety s policií

Ekologičtí aktivisté v neděli vyklidili povrchový důl Garzweiler v porýnské hnědouhelné pánvi na západě Německa, kam se jim podařilo v sobotu i přes policejní uzávěru proniknout. Končí také blokáda tratě, po které se vozí uhlí do blízkých elektráren v Neurathu a Niederaussemu, které stejně jako důl Garzweiler patří skupině RWE. S odvoláním na policii to napsala agentura DPA a na Twitteru to potvrdila také ekologická skupina Ende Gelände, která demonstraci organizovala.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 20:23|

Zisk energetického obra Innogy se propadl téměř o polovinu

Čistý zisk německé energetické společnosti Innogy se v loňském roce propadl téměř o polovinu – na 778 milionů eur, v přepočtu 19,8 miliardy korun. Oznámilo to vedení firmy.
12. 3. 2018Aktualizováno12. 3. 2018, 13:23|