TÉMA

Jemnice

Jemnice nechce drůbežárnu. Zemědělec doufá, že i přes výsledek referenda chov rozjede

S rozšiřováním velkokapacitního chovu drůbeže nesouhlasí řada obyvatel na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Třeba v Písečném ale obec záměr zatím podpořila. Podnikatel se chce vrátit s chovem drůbeže i do Jemnice, kde ho lidé odmítli v referendu.
23. 5. 2023|

Kvůli dešťům se v sobotu zvedly hladiny řek na jihu Čech a Vysočině

Hladina Moravské Dyje v Janově na Jindřichohradecku byla kolem dopoledne na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Na Vysočině byly na druhém stupni Svratka a Jihlava. Žádné škody na majetku ale zatím nikdo nenahlásil. Většina toků se rozlila na okolní takzvané záplavové louky.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 19:18|

Zoo v Janově nebude, Jemnice nechce velkochovy, Čeperka je proti spalovně. Lidé rozhodovali v místních referendech

Souběžně s komunálními a senátními volbami se v některých obcích konala také místní referenda. Občané se v nich většinou vyslovili proti určitému záměru – proti výstavbě spalovny komunálního odpadu, proti rozšíření těžby písku či třeba proti stavbě zoo. Referendum v Soběslavi bylo neplatné, protože se ho nezúčastnil potřebný počet lidí. V ostatních místech jsou výsledky referend platné a pro vedení obcí závazné.
25. 9. 2022|

Referendum o jatkách a drůbežárně se bude v Jemnici konat zastupitelstvu navzdory

Brněnský krajský soud vyhlásil v Jemnici na Třebíčsku referendum. Část místních se domáhá zamítnutí výstavby jatek a výkrmny drůbeže. S podpisy na radnici nejdřív neuspěli, soudní verdikt jim dává novou šanci.
27. 6. 2022|

Lidé z Jemnice chtěli referendum o masokombinátu, zastupitelé jsou proti. Spor bude řešit soud

Referendum o výstavbě velkovýkrmny drůbeže a masokombinátu v Jemnici na Třebíčsku nebude. Hlasování si přitom přálo přes tisíc obyvatel čtyřtisícového městečka. Zastupitelé ale navržené otázky považují za nepřípustné. Celou věc bude řešit soud.
29. 4. 2022|

Trať mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi už není na prodej. Začnou na ní opět jezdit vlaky

Regionální trať mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí už není na prodej. Od konce března na ní Kraj Vysočina začne znovu objednávat pravidelnou vlakovou dopravu. Po více než sedmi letech tak místní vyhráli boj za zachování železničního spojení.
11. 3. 2018|