TÉMA

Aukce

Policisté po desetiletích vypátrali ukradená umělecká díla včetně sošky ze 17. století

Policisté z Královéhradeckého kraje vypátrali dvě umělecká díla, která byla ukradena před desítkami let. Kriminalisté vrátili předměty majitelům. Jednalo se o dřevěnou sochu apoštola svatého Bartoloměje z druhé poloviny 17. století a obraz od výtvarníka Františka Kavána, informovala ve středu na webu policejní mluvčí Iva Kormošová. Pachatele se dosud dopadnout nepodařilo.
14. 2. 2024|

Ruský oligarcha žaluje Sotheby's kvůli obchodu za miliardu eur. Proces může nasvítit zákulisí trhu s uměním

Ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev, který žije už několik let v Monaku, obviňuje aukční společnost Sotheby’s z podílu na podvodu, který od Rybolovleva vylákal desítky milionů dolarů. Věděla prý o vedlejších úmyslech švýcarského obchodníka s uměním, jenž se miliardáři nabídl jako zprostředkovatel k nákupu děl da Vinciho či Modiglianiho. Soudní spor se Sotheby’s, který se začal tento týden projednávat, je součástí jedné z nejdéle trvajících pří ve světě umění. Aukční síň obvinění odmítá.
9. 1. 2024|

Obraz Monte Carlo od Toyen se vydražil téměř za 65 milionů korun

Obraz malířky Toyen nazvaný Monte Carlo z roku 1926 se na nedělní aukci v Praze prodal za 64,8 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena díla byla osmnáct milionů korun a konečná cena překročila i maximální předaukční odhad. V nabídce dražby bylo ještě jedno dílo u českých sběratelů mimořádně oblíbené autorky, poválečné plátno Il s’anime z roku 1957, které se nabízelo za sedm milionů korun a prodalo za 13,4 milionu korun.
26. 11. 2023|

Havlova bunda z roku 1989 se vydražila za 2,76 milionu korun

Zelená bunda Václava Havla, kterou ještě jako tehdejší disident nosil v přelomových chvílích roku 1989, se v Praze vydražila za 2,76 milionu korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena ikonické parky, v níž mimo jiné pronesl svůj projev 25. listopadu 1989 na Letenské pláni, jež se stala místem největší manifestace proti komunistické moci v Československu, činila dvě stě tisíc korun.
26. 11. 2023|

Obraz Splynutí duší od Švabinského se vydražil za víc než 15 milionů, jde o autorův tuzemský rekord

Za 15,872 milionu korun včetně dražební přirážky se při aukci v pražském Obecním domě prodal olej Maxe Švabinského Splynutí duší z roku 1901. Je to autorův rekord v tuzemských aukcích, sdělil Miloš Svoboda z pořádající společnosti European Arts Investments. Vyvolávací cena obrazu, který odborníci považují za stěžejní dílo českého symbolismu, byla deset milionů korun.
19. 11. 2023|

Poštovní budova v Jindřišské míří do aukce, podnik chce za pražský palác minimálně 1,5 miliardy

Do aukce míří nejdražší ze seznamu budov, kterých se ztrátová Česká pošta zbavuje. Jde o sídlo pošty na rohu ulic Jindřišské a Politických vězňů v centru Prahy u Václavského náměstí. Budova je kulturní památkou, státní podnik ji nabízí za vyvolávací cenu 1,5 miliardy korun. Přednostně ji nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná z nich zájem neprojevila. Čas na nabídky ke koupi vypršel v noci na úterý.
24. 10. 2023|

Česká pošta zrušila aukci nemovitostí na pražském Pankráci. Zájem o ně projevil magistrát

Česká pošta v pátek bez udání důvodu zrušila elektronickou aukci tří nemovitostí v Praze 4 z minulého týdne. Celkem za ně měla od vítěze získat téměř čtyři sta milionů korun. O nemovitosti projevil zájem pražský magistrát, který v pondělí oznámil, že bude usilovat o zrušení aukce. Radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že rozhodnutí vítá a s poštou chce jednat o odkupu budov. O důvodu zrušení aukce informaci nemá. Praha podle něj nabídla poště za nemovitosti vyšší cenu, než za jakou se vysoutěžily.
29. 9. 2023|

Miliony netřeba, pár tisíc stačí. Programy radí, jak začít sbírat umění

Soukromých sběratelů umění podle galeristů v Česku přibývá. Vznikají proto programy, které radí, jak se nenechat podvést a jak bezpečně uložit své finance do uměleckých děl.
24. 7. 2023|

Klimtův obraz zlomil aukční rekord, prodal se za 85 milionů liber

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem (Dame mit Fächer) se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy korun). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem úterní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber, k níž se připočítává ještě aukční přirážka.
27. 6. 2023|

Známka s prezidentem Pavlem jde do prodeje. Zájem o ni bude, sběratelský potenciál ale nemá, míní odborníci

Poštovní známky s prezidentem Petrem Pavlem míří do prodeje. Podle odborníků na sběratelství o ně bude velký zájem – větší než u předchozích dvou hlav státu. Sběratelský potenciál ale podle nich nová emise nemá – a to především kvůli jejímu množství. Hodnota by do budoucna mohla narůst u výtisků s barevnostní nebo jinou tiskovou chybou.
6. 6. 2023|

Tuzemský aukční trh s uměním byl loni rekordní. Apetit nakupovat přiživuje inflace i bohatnutí

Cena vydražené malby při aukcích v Česku za deset let průměrně vzrostla bez započtení inflace o jednačtyřicet procent, ukazuje ročenka Art+, která shrnuje aukční trh s uměním za rok 2022. Obchod s uměním si připsal loni několik rekordů. Sálové aukce zaznamenaly největší obrat ve své historii a tuzemské aukční maximum za jeden obraz přesáhlo stomilionovou hranici. Jedním z důvodů rekordního roku byla inflace, která vedla lidi k uložení svých úspor do uměleckých děl.
4. 4. 2023|

Brueghelův obraz se prodal za více než 18 milionů korun. Majitelé ho přitom měli za kopii

Obraz L'Avocat du village (Vesnický advokát) je jedním z největších známých děl Pietera Brueghela mladšího. Jeho současní majitelé ho přesto přehlédli. Na skutečnou hodnotu malby, která visela pokoji, kde se dívali na televizi, přišli, až když chtěli prodat dům. Znovuobjevený obraz dali do aukce, prodal se za 780 tisíc euro (přes 18 milionů korun).
28. 3. 2023|

Kokoschkův obraz Žena a otrok je na seznamu odcizených děl, tvrdí kurátorka

Obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok, který v neděli nabídla v aukci galerie Adolf Loos v Praze, je na seznamu odcizených děl. Uvedla to kurátorka sbírek Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg. Podle galerie jsou ale všechny nároky dědiců vypořádané.
22. 3. 2023|

Kokoschkův obraz za vyvolávací cenu 200 milionů kupce nenašel

Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok (Frau mit dem Sklaven) vyvolávaný za rekordní sumu 200 milionů korun se na nedělní aukci v Praze neprodal. Tuzemský aukční rekord tak nadále patří obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se loni prodal za 123,6 milionu korun. Kokoschkův obraz nabízela aukční síň Adolf Loos Apartment & Gallery. V jejich aukci se prodalo několik děl za milionové částky.
19. 3. 2023|

Sbírka spoluzakladatele Microsoftu vynesla v aukci rekordní 1,6 miliardy dolarů. Půjdou na charitu

Sbírka umění spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Paula Allena v aukci vynesla přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy Kč). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce. Aukční síň Christie's oznámila, že veškerý výtěžek z prodeje věnuje na charitativní účely. Úspěch dražby potvrdil, že trh s uměním stále roste navzdory ekonomické nejistotě.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:23|

Areál hřebčína v Mimoni se v opakované aukci prodal za 17 milionů

Areál hřebčína v Mimoni na Českolipsku by měl změnit majitele, v opakované aukci ho ve čtvrtek kupec vydražil za vyvolávací cenu 17 milionů korun. Zatímco do minulé dražby na konci července se přihlásilo sedm zájemců, tentokrát byl jenom jeden. Kupec má teď 30 dnů na to, aby cenu doplatil, řekl Josef Dvořák ze společnosti Eurodražby.cz, která aukci pro insolvenčního správce zkrachovalé společnosti MAESTOSO Luna zajišťovala.
27. 10. 2022|

Nový majitel hřebčína v Mimoni nezaplatil. Areál tak půjde znovu do dražby

Hřebčín v Mimoni, který je proslulý chovem anglických plnokrevníků, je opět bez majitele. Investor z Olomouce, který v červenci areál vydražil, nezaplatil v dané lhůtě částku 25 milionů korun. Dražba se proto bude koncem října opakovat. Minimální kupní cena je sedmnáct milionů korun.
7. 10. 2022|

Ministerstvo průmyslu vyhlásilo aukce na podporu obnovitelných zdrojů energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo aukce pro provozní podporu výroby elektřiny z nových nebo modernizovaných obnovitelných zdrojů. Účastnit se mohou projekty bioplynových stanic, větrných elektráren a malých vodních elektráren. Cílem resortu průmyslu má být snížení závislosti Česka na dodávkách zemního plynu z Ruska.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 19:59|

Průměrný český sběratel umění je muž, který obraz koupí kvůli emociální hodnotě, ukázal průzkum

O peníze jde mezi českými sběrateli až na druhém místě, ukázal mimo jiné dosud největší průzkum o českém sběratelském trhu s uměním. Art Report připravila J&T Banka společně s portálem Art+ a zapojilo se do něj více než osm set sběratelů.
8. 8. 2022|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

V aukci se prodal obří gorgosaurus. Sběratel za něj dal šest milionů dolarů

Kompletní fosilie obřího masožravého gorgosaura se ve čtvrtek prodala v New Yorku za více než šest milionů dolarů (145 milionů korun). Nový majitel tohoto sedmasedmdesát milionů let starého dinosaura s mohutnými čelistmi plnými ostrých zubů a s drobnými předními končetinami není známý, informuje server CNN.
28. 7. 2022|

Zátiší Emila Filly se vydražilo za 15 milionů korun, Malevič zůstal aukční síni

Prodejem obrazu Zátiší se samovarem Emila Filly z roku 1913 až 1914 vydraženým za 15,19 milionu korun včetně aukční přirážky vyvrcholila aukce společnosti Arthouse Hejtmánek. Znovuobjevený obraz se nacházel mnoho let v soukromé sbírce v Itálii. ČTK to sdělil Milan Dřímal z pořádající společnosti. V aukci nabízený obraz Kazimira Maleviče, průkopníka abstraktního umění a představitele ruské avantgardy, se nevydražil.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 19:35|

Obraz Bohumila Kubišty vytvořil český aukční rekord, prodal se za 123,6 milionu korun

Obraz Bohumila Kubišty vytvořil nový tuzemský aukční rekord. Dílo s názvem Staropražský motiv se na nedělní aukci v Praze prodalo za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.
29. 5. 2022|

Prodám obraz, značka: pro Ukrajinu. Umění draží ukrajinští umělci i ruská galeristka

Vedle potravinových sbírek a přijímání uprchlíků pomáhá Ukrajině i současné české výtvarné umění. Čtyři pražské galerie pořádají společně benefiční aukci děl od více než stovky umělců. Samostatně se okupovanou zemi rozhodla podpořit i třeba výstavní síň Cermak Eisenkraft. Takzvaný charitativní salon na pomoc Ukrajině pak v Praze pořádá ruská galeristka Alexandra Karpuchina. Do aukcí se zapojují rovněž ukrajinští umělci, kteří ze své vlasti utekli po vypuknutí války.
17. 3. 2022|