TÉMA

Sokolovo

Manželka prezidenta Eva Pavlová se v Lánech setkala s novodobými veteránkami

Manželka prezidenta Eva Pavlová se ve středu v Lánech setkala s novodobými veteránkami. V řadách armády se zapojily do mnoha zahraničních operací například v Iráku, Afghánistánu, Kosovu a jinde. Do Lán jich přijelo několik desítek. Všechny dosud žijící veteránky z druhé světové války dostanou během středy po celém Česku kytice. Je to malá pozornost za hrdinství a oběti, které této zemi přinesly, řekla v Lánech Pavlová, která sloužila v ozbrojených silách a je podplukovnicí v záloze.
21. 6. 2023|

Uplynulo 80 let od bitvy u Sokolova. Čechoslováci se v ní poprvé zapojili do bojů na východní frontě

Češi a Slováci si připomínají 80. výročí od chvíle, kdy se zapojili do bojů na východní frontě. Čerstvě vycvičení českoslovenští vojáci stanuli 8. března 1943 u ukrajinské obce Sokolovo tváří v tvář zkušeným německým vojákům. Za necelý týden zahynulo při obraně linie na řece Mža 86 příslušníků praporu a více než stovka dalších z 360 mužů nasazených v Sokolovu byla zraněna. Přes nesporné hrdinství pro Čechoslováky v britských uniformách skončila bitva neúspěchem.
8. 3. 2023|

Charkov ubránili, teď se vojáci z 92. brigády připravují na operaci u okupovaného Svatove

Dalším cílem ukrajinské protiofenzivy se zřejmě stane významný dopravní uzel Svatove na severozápadě Luhanské oblasti. V širším okolí okupovaného města se už připravuje 92. samostatná mechanizovaná brigáda, která si vysloužila respekt úspěšnou obranou Charkova. Natáčel s ní reportér ČT Jan Šilhan.
12. 12. 2022|

Československého hrdinu z východní fronty připomíná jeho vnuk v brance Stoke City

Mezi fotbalovými fanoušky v Anglii získává stále větší pozornost jméno generála Josefa Buršíka. Jeho tank za 2. světové války pomáhal osvobozovat Kyjev od nacistů. Buršík se narodil přesně před 110 lety a po komunistickém převratu si zachránil život útěkem do Velké Británie. Hrdinův odkaz z pozice brankáře klubu Stoke City propaguje v Anglii jeho vnuk.
12. 9. 2021|

Český historik našel v Izraeli pozapomenuté veterány z druhé světové války

Českému historikovi Jiřímu Klůcovi se podařilo objevit v Izraeli další veterány československé armády z druhé světové války. Nejstaršímu z nich, Josefu Müllerovi, je 99 let. Mnoho z těchto posledních žijících hrdinů buď ztratilo kontakt s původní vlastí, nebo byli považováni za zemřelé.
3. 3. 2019|

Do bitvy u Sokolova nasadila československá armáda poprvé ženy. Velitel Svoboda slíbil, že se jim nic nestane

Jestliže se 8. březen v mysli mnoha socialistických žen pojil s MDŽ a květinami na počest výročí stávky newyorských švadlen, tak u mnoha mužů byl zase spojen s hrdinným bojem československého praporu u Sokolova. Obě výročí minulý režim mohutně oslavoval. Mimo jiné proto, že se velitel 1. československého praporu Ludvík Svoboda později stal prezidentem. Bitva o Sokolovo je však i bez ideologických příkras armádním triumfem, ke kterému má podle historků smysl se hlásit.
8. 3. 2018|