TÉMA

Ceny divadelní kritiky

Nejlepší inscenaci připravily divadelním kritikům Bakchantky. In memoriam má cenu Norbert Lichý

Ceny divadelní kritiky označily za nejlepší inscenaci loňského roku Bakchantky z Národního divadla v Praze. Herecké ceny náleží Anežce Kubátové a in memoriam Nobertu Lichému. Divadelní scénou roku se stalo pražské Divadlo X. A dramatik Tomáš Dianiška potvrdil, že je talentem současné generace.
16. 3. 2024|

Divadlem roku 2022 je to Dejvické. Z herců ocenili kritici Trojana, Vondráčka a Štorkovou

Ceny divadelní kritiky za rok 2022 se nejvíce drží Dejvického divadla. Pražskou scénu kritici ocenili za generační výpověď padesátníků Fifty s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Herecké ocenění patří také Janu Vondráčkovi z inscenace roku Konec rudého člověka a Pavlíně Štorkové, která ztvárnila Manželku publikovaného básníka. Ceny udělované letos na základě ankety časopisu Svět a divadlo vyzdvihly také tvůrce v oblasti scénografie či hudby a zvolily talent roku. Do hlasování se zapojilo více než osmdesát kritiků.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 20:00|

Zajděte na spolek Jedl, ukazují Ceny divadelní kritiky. Líbila se jim i Špinarka či Vassa Železnovová

Za divadlo roku 2021 označily Ceny divadelní kritiky spolek Jedl. Soubor získal ocenění i v dalších kategoriích. Inscenací roku se stala Vassa Železnovová z Národního divadla. Za herecké výkony si ceny odnáší David Prachař, který působí ve spolku Jedl, Joachim Bäckström a Markéta Matulová.
14. 3. 2022|

Ceny divadelní kritiky si získal Zahradníček, malý Kafka i 294 statečných

Inscenací roku 2020 podle Cen divadelní kritiky je hra Zahradníček, kterou ke 115. výročí narození katolického básníka připravil Divadelní spolek Jedl. Lucie Trmíková, jež ztvárnila Zahradníčkovu ženu, získala ocenění za ženský herecký výkon, nejlepším hercem je podle kritiků Karel Dobrý. Ten se loni představil jako Franz Kafka. Divadlem roku se za aktivity v pandemické době stal Cirk La Putyka.
3. 3. 2021|

Vyhrát může každý. Divadelní kritici ocenili Transky, Lazara i Bezrukého Frantíka

Režisér a dramatik Tomáš Dianiška patří k nejtalentovanějším současným divadelníkům, potvrdily Ceny divadelní kritiky. Ocenění za rok 2019 patří dvěma hrám, na nichž se podílel. Nejlepším hercem loňského roku byl vyhlášen Jakub Albrecht, herečkou Erika Stárková.
17. 3. 2020|

Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace

Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|

Něco za něco: Ceny divadelní kritiky za Shakespeara, Maryšu i Eleganci molekuly

Divadlem roku 2018 je pražské Divadlo pod Palmovkou, které zároveň loni uvedlo inscenaci roku: Shakespearovu komedii Něco za něco. Nejlepšího herce našly Ceny divadelní kritiky v Sašovi Rašilovi a herečku v Pavle Gajdošíkové. Nejlepší novou hru napsal Petr Zelenka, ocenění za hudbu patří Ivanu Acherovi a za scénografii Marku Cpinovi. S výjimkou ostravské Maryši si divadelní ceny pro sebe tentokrát zabraly pražské scény.
17. 3. 2019Aktualizováno17. 3. 2019, 20:23|

Do třetice všeho nejlepšího, platí pro Ceny divadelní kritiky. Nejen kvůli hattricku ostravské Arény

Trojka je rozhodně šťastným číslem Cen divadelní kritiky za rok 2017. Za poslední inscenaci své volné trilogie byl oceněn dramatik Tomáš Vůjtek. Divadelní hattrick se povedl ostravské Komorní scéně Aréna. A nejlepší inscenace loňského roku jsou rovnou tři. Jedna z nich - Deník zloděje - si pro cenu došla třikrát. Slavnostní předávání cen z pražského Paláce Akropolis bylo možné sledovat v přímém přenosu na webu ČT24, záznam najdete v tomto článku.
18. 3. 2018Aktualizováno18. 3. 2018, 21:12|

Nominace divadelní kritiky se zabraly do Deníku zloděje. I Maryša je jejich šálek kafe

Deník zloděje z pražského Divadla Masopust získal nejvíce, tedy po třech nominacích na Ceny divadelní kritiky za loňský rok. Více než jednou se ještě může chlubit i a Maryša z Národního divadla Praha a Naivní divadlo v Liberci, z tvůrců dosáhl hned na dvě nominace scénograf Marek Cpin. Nominované v 26. ročníku ankety časopisu Svět a divadlo vybíralo osmdesát kritiků. Ceny budou předány při slavnostním večeru 18. března v pražském Paláci Akropolis - v přímém přenosu na webu ČT24.
8. 3. 2018|