TÉMA

Lány

Bývalý prezident Zeman je v nemocnici. Kvůli krevní sraženině podstoupil operaci

Bývalý prezident Miloš Zeman je po operaci. Byl hospitalizován ve Fakultní nemocnice Motol v Praze, její mluvčí Pavlína Danková uvedla, že příčinou bylo náhlé nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček upřesnil, že hospitalizace souvisí s cukrovkou a trvat by měla zhruba týden. V předchozích dnech Miloš Zeman přijímal návštěvy a vystoupil taky v rozhovoru pro Českou televizi.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:14|

Archeologové našli u Břeclavi výjimečný bronzový artefakt. Naznačuje existenci neznámého pohanského kultu, který uctíval draka

Brněnští vědci objevili opaskovou sponu, kterou pak s pomocí zahraničních archeologů a špičkových technologií analyzovali. Objev vypráví nový příběh o době asi sto let před vznikem Velké Moravy, tedy o časech, o nichž existuje jen minimum informací.
8. 12. 2023|

Lánský zámek povede Iveta Krupičková, léta řídila zámek v Děčíně

Lánskému zámku bude od října šéfovat Iveta Krupičková. Někdejší ředitelka zámku v Děčíně vystřídá Kateřinu Rydlovou. Ta z vedení lánského zámku odchází na vlastní žádost po několika měsících ve funkci.
22. 9. 2023|

Balák žaluje správu lánské obory za výpověď z pronajaté vily, píše Deník N

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, který byl odsouzen za porušení povinností při správě majetku, nesouhlasí s výpovědí z nájmu ve vile patřící Hradu. K soudu proto podal žalobu na neplatnost výpovědi, uvedl Deník N. Žalovanou stranou je správa lánské obory, kterou roky vedl. Web Seznam Zprávy počátkem dubna uvedl, že Balák platí za vilu s 21 místnostmi 6300 korun měsíčně. Prodloužení nájmu až do roku 2025 Balákovi podle serveru podepsala jeho podřízená týden před jeho odchodem z funkce.
27. 6. 2023|

Manželka prezidenta Eva Pavlová se v Lánech setkala s novodobými veteránkami

Manželka prezidenta Eva Pavlová se ve středu v Lánech setkala s novodobými veteránkami. V řadách armády se zapojily do mnoha zahraničních operací například v Iráku, Afghánistánu, Kosovu a jinde. Do Lán jich přijelo několik desítek. Všechny dosud žijící veteránky z druhé světové války dostanou během středy po celém Česku kytice. Je to malá pozornost za hrdinství a oběti, které této zemi přinesly, řekla v Lánech Pavlová, která sloužila v ozbrojených silách a je podplukovnicí v záloze.
21. 6. 2023|

Za prodej lánského kamene potvrdil soud Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil ve čtvrtek soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.
16. 3. 2023|

Pokud se až nyní řeší trestní oznámení, tak bude na Hradě asi hodně práce, říká nastupující kancléřka

Můj způsob práce je asi trošku jiný a neumím si představit, že by se mi to stalo, komentovala nastupující hradní kancléřka Jana Vohralíková v Interview ČT24 zprávu, že prezidentská kancelář v úterý podala trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu (SPH). Dodala, že pokud se řeší na poslední chvíli trestní oznámení, bude na Hradě asi hodně práce. Zároveň ocenila Kancelář Pražského hradu a její součinnost při předávání agendy.
7. 3. 2023|

Převzetí prezidentského úřadu se podle Bartoška učíme. Neočekávám žádné drama, řekl Feranec

Poprvé od voleb se sešli končící prezident Miloš Zeman a nově zvolený prezident Petr Pavel. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda poslanců hnutí ANO Milan Feranec doufají, že převzetí Hradu proběhne standardní cestou. Podle Bartoška je ale bezpečnostní audit, jak o něm mluvil Pavel, na místě. Feranec si myslí, že Pavel má konat, až nastoupí do úřadu. Politici o tom debatovali v Událostech, komentářích.
13. 2. 2023|

Věcné a vstřícné, zhodnotil Pavel jednání se Zemanem. Probrali volby i fungování hradní kanceláře

Prezident republiky Miloš Zeman a jeho zvolený nástupce Petr Pavel se poprvé od voleb setkali. Pavel přijel na lánský zámek, kde Zeman v posledních letech tráví mnoho času. Mluvili o tom, co obnáší role prezidenta, probrali ale i výhrady, které Pavel už dříve vznesl k fungování hradní kanceláře. Zvolený prezident se ujme funkce v první polovině března.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:33|

Poslední měsíc ve funkci stráví Miloš Zeman na cestách. V Lánech chce zůstat i po odchodu z úřadu

Miloše Zemana čeká poslední měsíc ve funkci prezidenta. Jeho mandát totiž končí 8. března před inaugurací nové hlavy státu Petra Pavla. I během posledních dní na Pražském hradě ho ale jako úřadující hlavu státu čeká ještě několik státních návštěv – v neděli odletěl do Srbska a v únoru jeho poslední zahraniční cesta povede na Slovensko. Založení vlastního institutu nebo knihovny, jako tomu bylo v případě předchozích českých prezidentů, neplánuje. Po odchodu z úřadu by chtěl nadále bydlet v Lánech, kde má dům, a věnovat se čtení.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 20:41|

Fiala s návrhem na jmenování Hladíka ještě počká. Chce, aby se naplno věnoval ministerstvu, ne vysvětlování kauzy

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. O Hladíkovi hovořili oba politici při Fialově návštěvě u prezidenta v Lánech. Věnovali se však i dalším aktuálním politickým tématům. Předseda vlády přijel do Lán z jednání premiérů Visegrádské skupiny v Košicích, s jeho výsledky proto mohl hlavu státu seznámit. Mluvili také o chystaném otevření běloruské opoziční kanceláře v Praze.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 22:26|

Šéf lánské lesní správy Balák se odvolal v kauze těžby kamene

Končící ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák podal odvolání v případu těžby kamene v Lánské oboře. Balák podle obžaloby podepsal nevýhodnou smlouvu, podle níž prodal kámen výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Soud mu za to uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích spravujících státní majetek. Balák, který na konci roku ve funkci ředitele správy končí, vinu odmítá.
21. 11. 2022|

Poslanci přehlasovali veto prezidenta k novele letošního rozpočtu

Poslanci díky hlasům koalice přehlasovali prezidentské veto k novele státního rozpočtu pro letošní rok. Návrh zvyšuje schválený schodek rozpočtu o 95 miliard na 375 miliard korun. Sněmovna také zrychleně schválila normu, podle které i lidé v izolaci kvůli koronaviru budou moci v lednu volit prezidenta.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:20|

Státní dluh by mohl v příštím roce vzrůst až na 3,075 bilionu korun

Státní dluh by měl ke konci příštího roku vzrůst až na 3,075 bilionu korun. Jeho skutečná výše pak bude záviset na tom, jak bude letos i v příštím roce hospodařit státní rozpočet. Pro letošní rok počítá návrh rozpočtu s nárůstem dluhu na 2,779 bilionu korun. Návrh rozpočtu kapitoly Státní dluh doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Výdaje na obsluhu státního dluhu mají vzrůst téměř na 70 miliard korun.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 19:09|

Zeman pověří Jurečku řízením ministerstva životního prostředí, oznámil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na tom, že mu v příštích dnech navrhne, aby řízením ministerstva životního prostředí pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Jurečka by měl funkci zastávat, dokud se nevyjasní situace kolem lidoveckého kandidáta na ministra Petra Hladíka. Premiér s prezidentem na pravidelné schůzce v Lánech rovněž řešili další aktuální témata včetně války na Ukrajině, energetické krize nebo projednávání státního rozpočtu ve sněmovně.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 22:33|

30 let zpět: Poslední den Václava Havla jako prezidenta ČSFR

Dne 20. července 1992 Václav Havel skončil ve funkci prezidenta Československa. Tu zastával od 29. prosince 1989, kdy jej zvolil ještě komunistický parlament. Byl tak posledním prezidentem Československa, které zaniklo koncem téhož roku. Na zámku v Lánech ještě promluvil k přítomným hostům a novinářům. Na Hradě se s ním osobně rozloučili i premiér Václav Klaus a Milan Uhde.
20. 7. 2022|

Nemám signál, že by měl prezident problém s rozšířením NATO, uvedl Fiala po jednání v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) se v sobotu na zámku v Lánech setkal s prezidentem Milošem Zemanem, aby probrali českou zahraniční politiku. Hovořili o českém předsednictví v Evropské unii, o válce na Ukrajině, energetické bezpečnosti i o plánovaném vstupu Finska a Švédska do NATO. Fiala po jednání s prezidentem uvedl, že nemá žádné signály o tom, že by byl Zeman proti rozšíření Aliance. Premiér s prezidentem se shodli například na tom, že má Česko i nadále pomáhat Ukrajině i uprchlíkům, kteří míří k nám.
21. 5. 2022|

Zemanův výběr členů vedení ČNB přinese kontinuitu i vyváženost, míní Fiala

Při personálních změnách v České národní bance by měla být zachována kontinuita rozhodování i vyváženost jejího vedení, prohlásil po pondělním rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem premiér Petr Fiala (ODS). Novinářům po pravidelné schůzce v Lánech řekl, že s prezidentem probral reakce na jmenování nového guvernéra centrální banky Aleše Michla. Prezident je podle Fialy přesvědčen o Michlově kompetenci, a to jak teoretické, tak praktické. Jména kandidátů na místa ve vedení banky Fiala neuvedl.
16. 5. 2022|

Balák se v případu Lánské obory neobohatil, zdůvodnil Zeman milost

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře se v případu neobohatil ani nevznikla žádná „národohospodářská škoda“, řekl v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost. Balák byl navíc odsouzený za zvýhodnění jedné stavební firmy tím, že jí podle hlavy státu umožnil prohlídku Lánské obory.
7. 4. 2022|

Někteří ministři kritizují milost pro Baláka. Mynář odmítl, že by Hradu šlo o to zabránit další výpovědi

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář odmítl tvrzení státního zástupce, že by motivací pro udělení milosti odsouzenému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi mohla být snaha předejít tomu, aby v kauze ovlivnění veřejné zakázky dále vypovídal. Prezident Miloš Zeman čelí kvůli omilostnění Baláka kritice, někteří ministři se vyslovili pro to, aby se Hradu snížil rozpočet, jasnou podporu v kabinetu však taková myšlenka nemá. Na svém středečním jednání se vláda udělením prezidentské milosti Balákovi podrobně nezabývala.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 17:04|

Zeman udělil milost šéfovi lánských lesů. Za ovlivňování tendru měl jít na tři roky do vězení

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Soud ho kvůli ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře minulý týden pravomocně odsoudil na tři roky vězení, podle Hradu ale údajně justice přihlížela i k tomu, „kde odsouzený pracuje“. Balák uvedl, že Zemana o milost požádal osobně, a vyjádřil mu svůj vděk.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 20:06|

Šéf Lesní správy Lány Balák musí na tři roky do vězení, potvrdil soud

Soud potvrdil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi tříleté vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Dostal i peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Balák vinu odmítá, jeho odvolání však senát zamítl. Nevyhověl ani státnímu zástupci, který požadoval přísnější potrestání.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 16:38|

Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.
1. 3. 2022|

Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.
24. 2. 2022|