TÉMA

Skleněný pokoj

Skleněný pokoj neudrží tajemství, příběh lásky a vily prozrazuje v kinech

Fiktivní příběh v kulisách skutečného, architektonicky výjimečného domu. Do kin 14. března vstupuje filmová adaptace bestselleru Skleněný pokoj, v němž se britský spisovatel Simon Mawer inspiroval osudy brněnské vily Tugendhat. Ve funkcionalistické památce se novinka režiséra Julia Ševčíka také natáčela. Stejně jako v příběhu skutečné stavby, tak i ve filmu se odráží české dějiny turbulentního dvacátého století.
14. 3. 2019|

Účelnost a láska. Ve Skleněném pokoji se odráží vila Tugendhat

Román Simona Mawera Skleněný pokoj i jeho stejnojmenná filmová adaptace je fiktivním příběhem fiktivního domu. Podobnost s architekturou vily Tugendhat a obyvateli této památky UNESCO ale není čistě náhodná. Slavná funkcionalistická stavba britského spisovatele k napsání bestselleru inspirovala, a proto se stala také kulisami pro filmový příběh. Ten se ve vile Tugendhat natáčel.
11. 3. 2019|

Simon Mawer: Skleněný pokoj je fikce ve skutečné vile Tugendhat

Za týden vstoupí do kin film Skleněný pokoj. Je adaptací stejnojmenného románu z roku 2009, jímž si spisovatel Simon Mawer u českých čtenářů získal popularitu a u britských kritiků ocenění v podobě nominace na Man Bookerovu cenu. Inspirací k bestselleru byla pro britského autora funkcionalistická vila Tugendhat v Brně. V ní se snímek také natáčel.
7. 3. 2019|

„Láska je ten největší dar.“ Hrdinky Skleněného pokoje vypráví o svých rolích i natáčení

„Vypráví o lásce, o tom nejsilnějším, co máme. Láska všechno překoná, vzdálenost, roky i válku. Myslím, že láska je ten největší dar,“ říká herečka Hanna Alströmová o filmu Skleněný pokoj. Snímek režiséra Julia Ševčíka pokoj bude mít slavnostní premiéru už 12. března v brněnském kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března.
22. 2. 2019|

Nic se neukryje. Do Skleněného pokoje nechává nahlédnout první ukázka

Mezi svobodou a láskou, zní základní dramatická volba hlavních hrdinů Skleněného pokoje. Adaptace románu, jehož inspirací byla brněnská vila Tugendhat a osudy jejích obyvatel, má být podle režiséra Julia Ševčíka drobnokresbou milostného příběhu na pozadí dějin. Film nyní vstupuje do poslední etapy postprodukce, tvůrci ho ale divákům už představují prvním teaserem.
25. 11. 2018|

Režisér Masaryka dotočil Skleněný pokoj. V hlavní roli vila Tugendhat

V minulých dnech skončilo natáčení snímku Skleněný pokoj. Film podle slavného románu  Simona Mawera, inspirovaného dramatickými událostmi 20. století i zrodem ikonické vily Tugendhat, režíruje Julius Ševčík. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd, jako Carice van Houtenová, Hanna Alströmová, Claes Bang, Karel Roden a Karel Dobrý.
25. 7. 2018|

Po románu se vila Tugendhat objeví i na plátně. Skleněný pokoj zabydleli filmaři

Brněnská vila Tugendhat je svým osudem svázaná s dramatickými událostmi dvacátého století. I proto inspirovala britského spisovatele Simona Mawera ke knize Skleněný pokoj, podle níž vzniká i stejnojmenný film. Režisér Julius Ševčík ho v těchto dnech natáčí právě ve slavné funkcionalistické stavbě.
7. 3. 2018|