TÉMA

Home Credit

Český výrobce dronů podniká v Rusku deset let, kvůli tamním úřadům musí zemi nejspíš opustit

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu opustilo Rusko jen dvacet procent západních firem, ostatní společnosti na tamním trhu zatím zůstávají. Řada z nich proto, že úřady jejich odchod podmiňují nepřijatelnými finančními podmínkami. Ze země bude nejspíš muset odejít i český podnikatel, tamní úřady mu neprodloužily vízum. Ruská strana navíc zavedla desetiprocentní daň, pokud se majitelé rozhodnou svůj podnik prodat. Někteří podnikatelé však chtějí ve svém byznysu dále pokračovat.
15. 6. 2023|

Zeman hovořil se Si Ťin-pchingem. Zastal se Home Creditu a vyzdvihl čínský potenciál na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman hovořil v pondělí přes video s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Mluvili o vzájemných vztazích, pozici českých firem na čínském trhu nebo o mezinárodní situaci. Podle Zemana může Čína sehrát významnou úlohu při ukončení konfliktu na Ukrajině.
9. 1. 2023|

PROFIL: Bývalý rektor Tomáš Zima chce být prezidentem, který zemi diriguje jako orchestr

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Tomáš Zima. Lékař v minulosti vedl nejprve 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, následně se stal rektorem. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámil na konci května 2022. Na ministerstvo vnitra svou přihlášku podal v polovině října po senátorských volbách. Jeho kandidaturu podpořilo 13 senátorů, některým však po volbách mandát zanikl.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 21:15|

Investiční skupina PPF se stáhla z Ruska. Její aktiva koupili ruští investoři

Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad HCFB převzala skupina individuálních investorů. PPF to oznámila ve středu v tiskové zprávě.
7. 9. 2022|

Spojení Monety a Air Bank bylo na návrh PPF zrušeno. Důvodem je nepříznivý vývoj ekonomiky

Skupina PPF a Moneta Money Bank v pondělí uzavřely dohodu, která ukončí proces spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank. Dohodu navrhla PPF, přičemž důvodem je podle prohlášení firem negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry zamýšleného sloučení, nebo nedávné změny požadavků České národní banky (ČNB) na kapitálovou vybavenost bank v Česku.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 19:17|

PPF a Home Credit odcházejí z Ruska, prodaly svá aktiva

Skupiny PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Znamená to odchod skupiny Home Credit z ruského trhu. PPF a Home Credit to oznámily v tiskové zprávě. Cenu transakce nezveřejnily. PPF se tak zbavila významné většiny aktiv v Rusku. Zbyly jí tam životní pojišťovna PPF Life Insurance a komerční nemovitosti.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:31|

Novým generálním ředitelem PPF se stane Jiří Šmejc, nahradí Bartoníčka

Novým generálním ředitelem investiční skupiny PPF se od 15. června stane podnikatel Jiří Šmejc. Zároveň získává opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině. V minulosti byl Šmejc obchodním partnerem zesnulého většinového majitele PPF Petra Kellnera a minoritním akcionářem skupiny. Vlastní podíl ve společnosti Home Credit, spadající pod PPF. Šmejc v čele PPF vystřídá Ladislava Bartoníčka, který bude v novém poradním výboru rodiny.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 18:49|

Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.
20. 12. 2021|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

PPF chce do dvou let koupit další podíl ve skupině Home Credit

Skupina PPF by měla do konce roku 2023 koupit menšinový podíl společnosti Emma Omega ve skupině Home Credit. Vyplývá to z výročních zpráv PPF za roky 2020 a 2019. Firma Jiřího Šmejce, dlouholetého obchodního partnera zesnulého majitele PPF Petra Kellnera, vlastní v Home Creditu 8,88 procenta.
23. 8. 2021|

Nejvlivnější ženou Česka zůstala podle Forbesu Schillerová, čtvrtá je Kellnerová

Nejvlivnější ženou Česka podle časopisu Forbes zůstala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pořadí se nezměnilo ani na dalších dvou místech, druhá je eurokomisařka Věra Jourová a třetí pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Do první desítky se nově dostala na čtvrtou pozici vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová a na desáté místo spolumajitelka dodavatele stavebnin DEK Petra Kutnarová.
3. 6. 2021|

Renáta Kellnerová byla jmenována správcem pozůstalosti Petra Kellnera

Renáta Kellnerová, vdova po zesnulém většinovém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi, byla jmenována správcem jeho pozůstalosti. Z tohoto titulu je tak vedena jako držitelka odpovídajících majetkových podílů ve společnostech regulovaných ČNB. PPF tak reagovala na informace Ekonomického deníku. Ten uvedl, že podle hlášení ČNB Kellnerová přebírá vlastnictví akcií PPF.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 16:07|

Skupinu PPF vede čtyřčlenný výbor, je poradním orgánem Bartoníčka

Finanční skupinu PPF vede čtyřčlenný řídicí výbor, který vznikl v dubnu, necelý měsíc po smrti majitele PPF Petra Kellnera. Členy jsou oba minoritní podílníci skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart, finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý. Jednání se pravidelně účastní i vdova po Petru Kellnerovi Renáta, členkou výboru ale není. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
21. 5. 2021|

Skupina PPF se propadla do ztráty 7,42 miliardy korun. Poprvé za třicetiletou historii

Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera vykázala loni ztrátu 291 milionů eur (7,42 miliardy korun), zatímco o rok dříve dosáhla čistého zisku 1,005 miliardy eur (25,5 miliardy korun). Ve druhém pololetí zaznamenala zisk 93 milionů eur (2,4 miliardy korun), zatímco v tom prvním byla ve ztrátě 384 milionů eur (9,5 miliardy korun). Návrat k ziskovosti během koronavirové pandemie umožnilo největší tuzemské investiční skupině rozkročení do různých oborů a regionů, řekl její mluvčí Leoš Rousek.
20. 5. 2021|

Moneta podepsala s PPF smlouvu o akvizici Air Bank, Home Creditu a Benxy

Moneta Money Bank podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy. Akvizice je podmíněna souhlasem akcionářů banky na mimořádné valné hromadě, která se bude konat v červnu.
6. 5. 2021|

Audit návrhu plánu PPF spojit Monetu s jejími finančními firmami je hotový, nyní se domlouvají na ceně

Hloubková kontrola návrhu plánu skupiny PPF spojit Monetu Money Bank s jejími bankovními firmami, tedy s Air Bank, česko‑slovenskou částí splátkové firmy Home Credit a se start-upem Benxy, je hotová. Moneta a PPF nyní pracují na dohodě o ceně, za kterou se sloučení uskuteční. Tento návrh v následujících týdnech předloží akcionářům Monety na mimořádné valné hromadě. V Byznysu ČT24 to řekl ředitel Monety Tomáš Spurný.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 22:30|

Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i jeho příspěvek společnosti. Po podnikatelově úmrtí klesaly na pražské burze akcie

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman, upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Po oznámení úmrtí na pražské burze také klesaly ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:41|

Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku

Během výletu za adrenalinovým lyžováním zemřel při nehodě vrtulníku na Aljašce nejbohatší Čech Petr Kellner, informoval list The New York Times. Zprávu v pondělí potvrdila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová, v jejímž čele Kellner stál. Pád stroje nepřežili další čtyři lidé. Tragická událost se stala v sobotu. Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo Kellnera v pondělí pověřen jeden z jejích akcionářů Ladislav Bartoníček.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:14|

Za loňský rok počítá Home Credit ztrátu přes 15 miliard korun

Skupina Home Credit, která poskytuje po světě spotřebitelské půjčky, vykázala loni ztrátu 584 milionů eur (15,3 miliardy korun). Důvodem ztráty byla pandemická situace, o rok dříve měla zisk 400 milionů eur (10,5 miliardy korun). Home Credit je součástí skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
17. 3. 2021|

Firma ze skupiny PPF by po odkupu měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety, zaplatí přes 11 miliard

Investiční skupina PPF by po vypořádání odkupu měla zvýšit svůj podíl v peněžním ústavu Moneta Money Bank. Nově jí bude patřit přes 28 procent akcií. Společnost Tanemo ze skupiny přijala v dobrovolném veřejném návrhu na odkup akcií akceptace předpokládající odkup více než 141 milionů akcií za 11,3 miliardy korun.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 20:05|

Skupina PPF se za pololetí propadla do ztráty deset miliard korun

Skupina PPF v prvním pololetí letošního roku spadla do ztráty 10,32 miliardy korun (384 milionů eur). Ve stejném období loňského roku však vydělala 15,4 miliardy korun (573 milionů eur). PPF ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
3. 11. 2020|

Forbes: Nejbohatším Čechem zůstává Kellner, zchudl ale o 57 miliard

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem 293 miliard korun. Jako jediný z první desítky ale od loňského roku zchudl, když přišel zhruba o 57 miliard korun. Důvodem je špatné první pololetí jeho finanční skupiny Home Credit. Druhé místo obhájil realitní magnát Radovan Vítek, na třetí pozici se dostal majitel Energetického a průmyslové holdingu (EPH) Daniel Křetínský a čtvrtý zůstal premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Žebříček nejbohatších Čechů zveřejnil Forbes na webu.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 12:36|

Skupina PPF loni zvýšila zisk o 16 procent. Plán vstupu na burzu v Hongkongu nevyšel

Skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, stoupl v roce 2019 čistý zisk o šestnáct procent na 26,7 miliardy korun (jednu miliardu eur). O rok dříve firma vydělala 23,1 miliardy korun (865 milionů eur).
2. 6. 2020|

Lidé si v krizi přestali půjčovat, největší banka hlásí o polovinu menší zájem o úvěry

Banky během nouzového stavu registrují extrémně nízký zájem o půjčky. Klesl počet nových spotřebitelských úvěrů i hypoték. ČT to řekly oslovené finanční domy. Pokles zájmu hlásí také nebankovní společnosti, které poskytují půjčky.
14. 5. 2020|