TÉMA

Anna Bolavá

Magnesia Litera nominovala nejlepší knihy roku 2022. Nově i detektivky, fantastiku a humor

Anna Bolavá, Petr Hruška, Jana Šrámková či Vilma Kadlečková patří k autorům nominovaným na ceny Magnesia Litera za rok 2022. Nominaci získalo celkem třiatřicet knižních titulů a jsou mezi nimi i nominace ve třech nových žánrových kategoriích. Samostatnou Literu tak poprvé obdrží knihy z žánru detektivka, fantasy a humoru, a to už 16. dubna. Vítězové ostatních kategorií budou známi o den později, za přítomnosti kamer České televize. Vybrána bude také napříč nominacemi jedna Kniha roku.
8. 3. 2023|

Temnota mě bavila vždycky, přiznává Anna Bolavá. Ponurý je i její nový román

Spisovatelka Bohumila Adamová, píšící pod pseudonymem Anna Bolavá, opustila ve svém čtvrtém románu fiktivní maloměsto, které vystavěla ve svých třech předchozích knihách. Přesto pokračuje v cestě „do tmy“. V příběhu nazvaném Vypravěč stvořila prastarou legendu.
29. 11. 2022|

Nominace Magnesia Litera: Od alchymie po mileniály, z pyramid do paneláků, ke dnu i na věčnost

Próza, poezie, publicistika, literatura faktu, knihy pro děti a mládež… Magnesia Litera po roce opět oceňuje nejlepší autory a knihy uplynulého roku. Do nominací se propsal například popis „české cesty“ od novináře Erika Taberyho, zevrubná publikace o panelových domech či rovnou dvě knihy Petry Soukupové. Výroční knižní ceny budou uděleny 4. dubna v přímém přenosu ČT art, hlasovat mohou i čtenáři. Jednotlivé nominace Česká televize opět představí podrobněji i v samostatných medailoncích.
6. 3. 2018|