TÉMA

Seat

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Škoda Auto svolává v Česku do servisů tři tisícovky vozů. Hrozí nebezpečí požáru

Automobilka Škoda Auto svolává v České republice do autorizovaných servisů 2028 vozů Octavia, Karoq, Kodiaq a Superb vybavených benzinovými motory 2,0 TSI evo. Vozy byly vyrobeny od srpna 2020 do současnosti. Svolává také tisíc plug-in hybridních modelů Superb, Octavia iV a Octavia RS iV. Za určitých okolností hrozí u vozů nebezpečí požáru, řekl mluvčí Škoda Auto Pavel Jína. Problém mají i další vozy z koncernu, kromě Volkswagenu i Audi a Seat.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:01|

Nové auto? Uprostřed pandemie těžko. Češi zjišťují, jak jim karanténa proměnila nákupy

Kvůli koronaviru a s ním související karanténě nemohou čeští zákazníci nakupovat tak, jak byli dosud zvyklí. Oproti době před pandemií ale současně roste nabídka věcí, které se dají sehnat na internetu, a jen za minulý týden vzniklo dvojnásob e-shopů než za stejnou dobu v minulosti. Faktem ale zůstává, že třeba pořídit si nové auto není jednoduché.
26. 3. 2020|

Volkswagen kvůli koronaviru zavírá evropské závody, také Škoda Auto i TPCA přestanou vyrábět

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá, a to ve středu ve 22 hodin. Tuto informaci poskytnutou odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem potvrdil i mluvčí firmy Tomáš Kotera. Obnovena má být výroba v pondělí 6. dubna. Zaměstnanci dostanou 70 procent platu. Výrobu zastavuje i kolínská automobilka TPCA, a to od 25. března. Pandemie koronaviru zároveň znemožnila koncernu VW odhadnout výhled na tento rok.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 16:05|

Slovenské továrny Volkswagenu přerušují výrobu. O totéž usilují v Česku odboráři Škody a Hyundai

Všechny tři slovenské továrny německého automobilového koncernu Volkswagen kvůli epidemii nového koronaviru přechodně zastavují výrobu. Agentuře DPA to v pondělí potvrdila mluvčí Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová. Produkci od úterý přeruší i španělská divize VW – Seat. Žádost o čtrnáctidenní karanténu vznesly odbory také v automobilce Škoda Auto, která patří pod koncern Volkswagen. O přerušení výroby na 14 dnů požádaly rovněž odbory automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Premiér Andrej Babiš (ANO) to nepovažuje v Česku za dobrý nápad. České i slovenské hospodářství jsou na automobilovém průmyslu výrazně závislé.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 20:59|

Fiat zastavil provoz v některých italských závodech, Škoda Auto se bojí o dodávky dílů z Číny

Šíření koronaviru Evropou i ostatním světem a opatření proti jeho postupu stále více zasahuje ekonomiku zemí a hospodaření jednotlivých firem. Situaci napjatě sledují také finanční trhy. Například pražská burza je nejslabší od prosince 2016. Výrazně „krvácely“ americké akcie.
11. 3. 2020Aktualizováno11. 3. 2020, 21:47|

Výroba Superbu by se mohla přesunout do Bratislavy, píší Hospodářské noviny

Přesun výroby nejvýdělečnějšího modelu automobilky Škoda, Superbu, je znovu ve hře. Hospodářským novinám to řekl předseda odborů Jaroslav Povšík. Koncern Volkswagen, do kterého firma patří, podle něj zvažuje několik variant, kdy by se Superb z Česka mohl stěhovat do Bratislavy nebo maďarského Györu. Podle expertů i vedení Škody je společnost v tuzemsku na hranici svých kapacitních možností.
13. 2. 2020|

Koncern Volkswagen zvýšil odbyt na rekordních 10,97 milionu aut, Škoda ale měla horší čísla

Německá automobilová skupina Volkswagen loni zvýšila odbyt o 1,3 procenta na rekordních 10,97 milionu vozů. Koncern oznámil, že se mu dařilo zejména v Evropě a Jižní Americe. Součástí skupiny je i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, které ale loni dodala meziročně méně aut.
14. 1. 2020|

Volkswagen zřejmě manipuloval měření emisí i u novějších motorů, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda

Koncern Volkswagen podle německé televizní a rozhlasové stanice SWR zřejmě manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů emisní normy Euro 6. Daný typ motoru koncern od roku 2012 namontoval do statisíců aut, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda. Postiženy mají být i vozy Volkswagen, Audi a Seat. Koncern tvrzení SWR popírá.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:50|

Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol

Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|

Na první místo ve výrobě aut se v pololetí dostala skupina Volkswagen

Aliance automobilek Nissan Motor, Renault a Mitsubishi Motors přišla v pololetí o vedoucí postavení v globálním prodeji aut a propadla se až na třetí příčku. Jedničkou v prodeji byla německá automobilová skupina Volkswagen, druhou příčku obsadila skupina Toyota Motor. Uvedla to v úterý agentura Kjódó.
30. 7. 2019|

Škoda Auto zvýšila pololetní zisk na 21 miliard. Výrazně tak přispěla k růstu mateřského Volkswagenu

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o tři miliony eur na 824 milionů eur (21 miliard korun). Tržby se zvýšily o 10,8 procenta na 10,2 miliardy eur (260 miliard korun), uvedla to mateřská společnost Volkswagen. Té se provozní zisk zvýšil právě především díky značkám VW, Porsche a Škoda a podpořil ho i prodej sportovně-užitkových vozů.
25. 7. 2019|

Zisky automobilky Škoda i mateřského Volkswagenu klesly. Škodě o více než šest procent

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto klesl v prvním čtvrtletí o 6,2 procenta na 410 milionů eur (10,5 miliardy korun). Přispěl k tomu nepříznivý vývoj směnných kurzů a vyšší náklady. Slabší prodej a vyšší náklady stojí pak i za poklesem zisku mateřského koncernu Volkswagen, a to o pět procent na 3,9 miliardy eur (100 miliard korun). Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila mateřská firma Volkswagen.
2. 5. 2019|

Evropské Auto roku se našlo mezi terénními SUV. Zvítězilo Volvo XC40

Titul evropského Auta roku 2018 letos získalo Volvo XC40. Na druhé místo odborná šedesátičlenná porota zvolila Seat Ibiza a třetí je BMW 5. Uvedli to organizátoři soutěže před zahájením ženevského autosalonu. Loňský ročník vyhrál Peugeot 3008.
5. 3. 2018Aktualizováno5. 3. 2018, 17:18|