TÉMA

Frances McDormandová

Francis McDormandová se stala Lady Macbeth

Joel Coen načas opustil bratrský tandem a pustil se sám do režie dramatu Williama Shakespeara. Televizní adaptace slavné tragédie o moci přinesla vysněnou roli Coenově manželce Frances McDormandové, když si zahrála ctižádostivou ženu Macbetha. Toho ve snímku The Tragedy of Macbeth ztvárňuje Denzel Washington.
13. 1. 2022|

Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 07:48|

Zlatého lva vyhrála Země nomádů. Vypráví o lidech, kteří po ekonomické krizi žijí na cestě

Zlatého lva na 77. filmovém festivalu v Benátkách v sobotu večer získal snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Oznámila to australská herečka Cate Blanchettová, která letos předsedala porotě. Nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirbyová, cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Ital Pierfrancesco Fabino. Benátský festival byl první velkou filmovou přehlídkou, která se konala od začátku pandemie.
13. 9. 2020|

Oscar se zrcadlí ve Tváři vody, na suchu nezůstali ani Gary Oldman a Frances McDormandová

Se třinácti nominacemi vyhlížel snímek Tvář vody udělování Oscarů za loňský rok. Od začátku slavnostního ceremoniálu, který vyhlásil v Los Angeles nejlepší tvůrce a počiny, bylo ale jasné, že třináct sošek si neodnese. Získal nakonec ovšem tu hlavní – pro nejlepší film. V hereckých kategoriích se z Oscara mohou dvakrát těšit Tři billboardy kousek za Ebbingem, krasobruslařská Já, Tonya a také Churchillova Nejtemnější hodina.
5. 3. 2018Aktualizováno5. 3. 2018, 22:22|