TÉMA

Alexandra Udženija

V Praze chybí lůžka pro klienty s postižením. Kapacity nejsou, říká náměstkyně primátora

Podle expertní analýzy bude v Praze do šesti let chybět víc než pět tisíc lůžkových míst v zařízeních sociálních služeb, pokud se situace v tomto směru nebude řešit. Ne všechna zařízení tohoto typu má přitom Praha na svém území, některými disponuje i mimo hlavní město. V odlehlejších regionech ale vedení metropole kapacity navyšovat nechce.
26. 2. 2024|

Pražští radní změnili pravidla pro přidělení městského bytu. Kritizuje je opozice i koaliční Piráti

Praha má nová pravidla pro přidělování městských nájemních bytů, která v minulých měsících čelila kritice ze strany nevládních organizací, opoziční Prahy Sobě či koaličních Pirátů. Nové znění pravidel schválili městští radní, nepodpořili je však členové rady za Piráty. Dokument oproti původnímu návrhu ponechává bodový systém pro byty určené lidem v sociální tísni, jejichž přidělování přejde z magistrátního odboru pod Centrum sociálních služeb Praha (CSSP).
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 15:52|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Nemocnice Na Františku by mohla mít zubní pohotovost. V Praze jde o nedostatkovou službu

V pražské Nemocnici Na Františku má začít od září fungovat lékařská zubní pohotovost. Radní hlavního města v pondělí schválili zhruba 3,4 milionu korun na její financování, ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Město podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije (ODS) jedná také o zřízení dětské pohotovosti ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči.
12. 6. 2023|

Starostové sousedních čtvrtí mají výhrady k návrhu zpoplatnit vjezd do Prahy 1

Starostové městských částí, které sousedí s Prahou 1, se začali ohrazovat proti možnosti, že by byl vjezd do historického centra metropole zpoplatněn. Že by na to mohlo dojít, řekli v první polovině května náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle starostů Prahy 2 a 5 ale hrozí, že se řidiči budou centru vyhýbat a zahltí ulice v jejich městských částech.
19. 5. 2023|

Pražští radní vyměnili dozorčí radu městských společností THMP a PVS

Pražští radní v pozici valné hromady městských společností Technologie hlavního města Prahy (THMP) a Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) vyměnili část členů dozorčích rad firem. V případě THMP se to týká čtyř členů ze sedmi, do funkce zvolili stejný počet členů. V PVS jde o pět členů z devíti a do funkce nově zvolili tři členy. Vyplývá to z dokumentů, které v pondělí schválili radní. THMP se starají mimo jiné o veřejné osvětlení a PVS se stará o vodohospodářské sítě.
17. 4. 2023|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou

V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:20|

Prahu 2 povede ODS, TOP 09 a ANO. Starostkou zůstane Udženija

Na radnici Prahy 2 bude v následujícím volebním období vládnout koalice ODS, TOP 09 a ANO. V čele radnice by měla opět stanout dosavadní starostka Alexandra Udženija (ODS). Strany podepsaly koaliční smlouvu a v 35členném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu 18 hlasů. Vznikla koalice na půdorysu té dosavadní, potvrdila Udženija. Komunální volby v Praze 2 vyhrála koalice Společně - ODS a TOP 09, druhá skončila Praha 2 Sobě.
27. 9. 2022|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

Přeju vládě, aby se kvůli kauze kolem Hlubučka nerozpadla, říká Udženija

Kauza kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) se rozrůstá. Hledá se nový ministr školství, šéf hnutí STAN Vít Rakušan čelí výzvám k odchodu z postu ministra vnitra. Starostka Prahy 2 a zastupitelka Prahy Alexandra Udženija z ODS si myslí, že je to na členech vlády, zda Rakušana na vnitru chtějí či nikoliv. Je přesvědčená o tom, že rozkol kabinetu by nebyl dobrou vizitkou před konáním předsednictví České republiky v Radě EU. Udženija byla hostem Interview ČT24.
20. 6. 2022|

Pražští zastupitelé zamítli výstavbu u Džbánu, o pozemcích se přeli hodiny

Praha neudělá změnu územního plánu, která by umožnila firmě Molepo stavět na pozemcích v okolí nádrže Džbán. Podnět ke změně v noci zamítli městští zastupitelé. Ohledně pozemků se při asi sedmihodinovém projednávání petice místních obyvatel rozhořel spor, ve kterém se vzájemně obviňovali politici zejména Prahy Sobě a ODS. Zastupitelé nakonec pověřili radu jednáním s majiteli o pozemcích s cílem, aby město mohlo samo zajistit rekreační funkci území kolem nádrže.
25. 2. 2022|

Milada Horáková má v Praze další pamětní desku. Nová je na jejím rodném domě

Zástupci Klubu dr. Milady Horákové a Prahy 2 odhalili na rodném domě političky na pražských Vinohradech pamětní desku. Horákovou, kterou komunistický režim po vykonstruovaném procesu popravil v roce 1950, v Praze připomíná také deska na Smíchově nebo památník v zahradě Ztracenka na Albertově.
11. 1. 2022|

Černochová i Kupka už nejsou starosty. Skončili kvůli vládnímu angažmá

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS) kvůli vládnímu angažmá rezignovali na posty starostů. Černochová byla starostkou Prahy 2, Kupka Líbeznic u Prahy. Černochovou nahradila její spolustranice Alexandra Udženija, Kupku dosavadní místostarosta Jan Havlíček (za ODS).
20. 12. 2021|

Praha schválila klimatický plán. Podle opozice je nereálný a nedostatečně připravený

Praha má klimatický plán, podle kterého má do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do 69 opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent. K tomu se hlavní město zavázalo už v roce 2019. Dokument ve čtvrtek schválili zastupitelé. Většinu potřebných peněz chce magistrát získat z evropských fondů. Většina zastupitelů opozičních ODS a ANO plán nepodpořila, je prý nereálný a nedostatečně připravený.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 13:03|

Pražská MHD bude mít nový design, schválili ho radní

Všechny vozy zapojené do Pražské integrované dopravy budou mít jednotný design. Návrh grafického studia superlative.works, který uspěl v loňské soutěži, v pondělí schválili pražští radní. Prozatím by se měl design otestovat na některých vozech dopravního podniku. Přebarvovat by se pak mělo postupně třeba při koupi nové tramvaje, opravách nebo výměně polepů.
3. 8. 2020|

Primátor Hřib má negativní test na covid-19. V karanténě jsou kvůli nákaze na magistrátu desítky lidí

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) má negativní test na covid-19. Negativní test má také jeho náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) a opoziční zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). Všichni jsou nadále v preventivní karanténě. Nakazit se mohli v pondělí na jednání městské rady od primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), který covidem-19 onemocněl. V karanténě je všech 11 pražských radních a další politici a musela do ní rovněž část úředníků magistrátu.
18. 6. 2020|

Dopravní podnik má lepší nabídku na opravu holešovického nádraží. Zastupitelé chtějí nový tendr

Pražský dopravní podnik chystá projekt za stovky milionů korun na opravu Nádraží Holešovice. Plánuje spolupráci s firmou Nové Holešovice Development a nechal si zpracovat ekonomickou analýzu. Ta podle informací ČT ukázala, že projekt je v porovnání s další konkurenční nabídkou pro město nevýhodný. Koaliční i opoziční zastupitelé navíc kritizují, že neproběhlo otevřené výběrové řízení.
13. 6. 2020|
Trendy Česka

Kolem pětiprocentní hranice je plno, hnutí ANO by zato v lednu dosáhlo na třicet procent

Lednový volební model agentury Kantar CZ potvrzuje převahu hnutí ANO na domácí politické scéně. První místo si drží dlouhodobě. Piráti se po minulém propadnutí vrátili na pozici dvojky, za nimi následuje ODS. Řada politických subjektů se pak pohybuje u pětiprocentní hranice, která rozhoduje o tom, kdo se nakonec dostane do sněmovny. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.
9. 2. 2020|

Mariánský sloup pomohla obnovit zřejmě i Marta Semelová. Její projev některé zastupitele popudil

Mariánský sloup by mohl na Staroměstském náměstí stát po 102 letech možná už v létě. Za posledních třicet let o jeho návratu opakovaně hlasovali pražští zastupitelé, po deseti zamítavých hlasováních ale v lednu překvapivě otočili. Jakou roli v tom hrála komunistka Marta Semelová, zjišťoval David Vondráček v pořadu Reportéři ČT.
4. 2. 2020|

Petr Fiala zůstává šéfem ODS. Straně slíbil vládní křesla do dvou let

Na sobotním kongresu občanských demokratů obhájil svůj předsednický mandát už potřetí Petr Fiala. Podporu mu vyjádřilo z více něž pětistovky účastníků kongresu 470 občanských demokratů. Post první místopředsedkyně obhajovala Alexandra Udženija, delegáti ji ovšem nezvolili. Druhý pokus odmítla. O její křeslo se poté přihlásili Zbyněk Stanjura, Pavel Novotný a Marie Kubíková, strana z nich i na popud Fialy vybrala Stanjuru.
18. 1. 2020Aktualizováno18. 1. 2020, 22:59|

Kongres ODS nečekaně odmítl Udženiju. Prvním místopředsedou zvolil Stanjuru

Prvním místopředsedou ODS byl zvolen Zbyněk Stanjura, který získal 322 hlasů od pěti stovek delegátů kongresu. Proti němu kandidovala Marie Kubíková, která oslovila 69 delegátů, a Pavel Novotný. Ten získal 65 hlasů. Post původně obhajovala Alexandra Udženija, kterou ale delegáti v prvním kole odmítli. Místopředsedy zůstávají Martin Kupka, Martin Baxa a Miloš Vystrčil, s nejvíc hlasy se k nim připojí europoslanec Alexandr Vondra.
18. 1. 2020Aktualizováno18. 1. 2020, 21:15|
Události komentáře

Fiala bez vyzyvatele? „Kočár dobře jede,“ říká o vedení ODS pražský exprimátor Svoboda

Občanští demokraté si v sobotu zvolí nové vedení. Nad pozicí a vyhlídkami ODS se v Událostech, komentářích České televize zamýšlely tři politické generace strany. Bohuslav Svoboda, poslanec ODS a bývalý pražský primátor, Petr Havlík, jeden ze spoluzakladatelů strany a Martin Kadeřábek, člen Mladých občanských demokratů a teplický zastupitel.
18. 1. 2020|