TÉMA

Zlín Film Festival

To je hustý, kámo. Zlín Film Festival ocenil nejlepší snímky pro děti a mládež i Zlatu Adamovskou

Ve Zlíně skončil třiašedesátý ročník Zlín Film Festivalu, který se zaměřuje na filmovou tvorbu pro děti a mládež. Také o vítězích v soutěžních kategoriích rozhodovaly jak odborné, tak dětské poroty. Hlavní cenu, tedy Zlatý střevíček, si v jednotlivých kategoriích odnáší snímky To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab. Ocenění za mimořádný přínos českému filmu převzala na závěr letošního ročníku herečka Zlata Adamovská.
8. 6. 2023|

Začal Zlín Film Festival. Zahajuje ho Tonda, Slávka, kouzelné světlo i Pavel Nový

Ve Zlíně začal mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 63. ročník nabídne 295 filmů z padesáti zemí. Dopoledne ho zahájila světová premiéra dobrodružného loutkového filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače, večerní zahájení patří kanadskému snímku Billie Blue. Festival potrvá do 7. června, je největší a nejstarší svého druhu na světě.
1. 6. 2023|

Zlínský festival dětských filmů představil znělku. Uctí Břetislava Pojara a představí skandinávské webové seriály

Zlínský fetival dětských filmů se letos bude soustředit na československou animaci a také na skandinávské webové seriály pro mladé. Do začátku března ještě mohou tvůrci přihlásit své snímky do soutěže, která se uskuteční v tradičních třech kategoriích. S předstihem představili jeho pořadatelé znělku letošního 63. ročníku, který začne na den dětí, tedy 1. června, a potrvá týden.
23. 2. 2023|

Skončil Zlín Film Festival. Ocenil Heřmánka i příběh ukrajinské gymnastky Olgy

Sedmým dnem skončil program 62. ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů. Jako nejlepší z nich poroty vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách. Závěrečný ceremoniál byl k vidění na ČT art.
1. 6. 2022|

Zlín Film Festival zahájila 3D Cesta do Tvojzemí, přiletí i vietnamská Majka z Gurunu

Ohňostrojem, ale především projekcí filmů v české i světové premiéře začíná 26. května Zlín Film Festival. Nejstarší festival pro děti a mládež na světě se po pandemických omezeních koná opět v tradičním, květnovém terminu. Skončí 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí.
26. 5. 2022|

Zlínský Zlatý střevíček převezmou Heřmánek a Zedníček. Světovou premiéru bude mít Cesta do Tvojzemí

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival udělí cenu Zlatý střevíček hercům Pavlu Zedníčkovi a Karlu Heřmánkovi. 62. ročník festivalu se uskuteční od 26. května do 1. června a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.
5. 5. 2022|

Myši patří do nebe a dětský film do Zlína. Mezinárodní festival se vrací do sálů

Startuje 61. ročník mezinárodního Zlín Film Festivalu, přesněji jeho druhá část. Ta první se kvůli protiepidemickým opatřením odehrála na jaře převážně on-line. Aktuální zářijová část potrvá do příští středy a počítá s účastí diváků na projekcích i doprovodných akcích. Přehlídka je určena zejména pro děti a mládež.
9. 9. 2021|

Filmové klapky ozdobil Čtyřlístek nebo graffiti. Tradiční výstava doprovází zlínský festival

Umělecky ztvárněné filmové klapky jsou od čtvrtka vystaveny ve zlínském obchodním centru Zlaté jablko. Salon filmových klapek je tradiční součástí Zlín Film Festivalu, který začíná v pátek. Festival se letos koná 61. rokem, Salon filmových klapek 24. rokem. Svým výtvorem do něj přispělo 125 autorů, řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.
29. 5. 2021|

Jarní část zlínského filmového festivalu běží on-line. Promítat se bude jen v autokině

Odstartovala jarní část Zlín Film Festivalu. Kvůli opatřením spojeným s covidem-19 se přehlídka dětských filmů odehraje převážně on-line a kromě filmů nabídne například i virtuální prohlídku nebo rozhovory s hvězdami z přechozích ročníků. Zhlédnout snímky ale půjde i na plátně, součástí festivalu je totiž autokino.
28. 5. 2021|

Zlín Film Festival představil on-line program, do kin se vrátí na podzim

Zlín Film Festival přiblížil program jarní části, která začíná 28. května. Přehlídka filmů pro děti a mládež zve na on-line projekce či besedy, promítat se bude ale také v autokině. Jednašedesátý ročník by měl poté pokračovat ještě na podzim, už ve své tradiční formě, nikoliv virtuálně. Tématem obou částí je „literatura ve filmu“.
20. 5. 2021|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Zlaté střevíčky si na Zlín Film Festivalu vysloužil útěk z domova i před nacisty

Zlín Film Festival, mezinárodní přehlídku filmů pro děti a mládež, zakončilo 10. září předávání cen. Zlaté střevíčky šedesátého ročníku získaly norský snímek Hranice odvahy, španělský Život bez Sáry Amatové a animovaný film Ptáček a velryba.
11. 9. 2020|

Začíná jubilejní Zlín Film Festival. Vrací se do minulosti i do budoucnosti

Pošedesáté se ve Zlíně koná mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, i když kvůli pandemii covidu-19 o čtvrt roku později, než je obvyklé. Jubilejní ročník se od 4. do 10. září zaměřuje na téma „2020: Návrat do budoucnosti“. Zároveň se ohlíží za festivalovou historií. Program nabízí 315 snímků z celého světa.
4. 9. 2020|

Malované klapky měly zahájit Zlín Film Festival. Po výstavě půjdou do dražby

Umělecky ztvárněné filmové klapky si mohou prohlédnout lidé ve zlínském obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Výstava je součástí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, který měl v pátek začít, kvůli pandemii ale organizátoři 60. ročník přesunuli na 4. až 10. září. Ve Zlíně bude expozice do 14. června, poté v rámci Klapka tour 2020 zamíří do dalších měst.
29. 5. 2020|

Jubilejní 60. ročník Zlín Film Festivalu se vrátí do budoucnosti. Povede ho robotická opice

Napůl zvíře, napůl stroj. Robo-opice výtvarníka Petra Nikla a designéra Zdeňka Macháčka bude tváří letošního jubilejního 60. ročníku Zlín Film Festivalu. Organizátoři v úterý představili vizuál i hlavní téma – návrat do budoucnosti. Dětské diváky tak tentokrát čekají hlavně snímky z kategorie sci-fi.
4. 2. 2020|

„Děkuji, že jste si konečně vzpomněli.“ Zlatý slavík ve Zlíně obul Zlatý střevíček

Posledním dnem končí v sobotu 59. zlínský filmový festival. Už v pátek večer ale Zlatými střevíčky ocenil nejlepší snímky pro děti a mládež. Nejúspěšnějším filmem ročníku se stal německý snímek Rocca mění svět. Cenu za mimořádný tvůrčí přínos letos převzal zpěvák a interpret řady filmových písní Karel Gott.
1. 6. 2019|

Objevuj a poznávej, radí Zlín Film Festival. Zlatý střevíček obuje i Karel Gott

Odstartoval už 59. ročník Zlín Film Festivalu. Nejstarší a největší světová akce věnovaná filmům pro děti a mládež na zahájení uvedla premiéru českého snímku TvMiniUni: Zloděj otázek, který vznikl v produkci dětského kanálu České televize ČT :D. Festival tradičně udělí několik cen, z nichž jednu obdrží také zpěvák Karel Gott.
24. 5. 2019|

Bára Poláková, Miroslav Krobot a Zloděj otázek. Podívejte se na trailer TvMiniUni

Televizní pořad TvMiniUni se z obrazovek ČT:D přesouvá na plátna kin. Tvůrci na přání dětských diváků i rodičů napsali nový příběh, který propojuje animaci, loutkové postavy a známé herce jako Bára Poláková, Pavel Liška, Jiří Havelka či Miroslav Krobot. Snímek TvMiniUni: Zloděj otázek se poprvé představí v květnu jako zahajovací film na festivalu ve Zlíně. Na trailer se můžete podívat už teď.
27. 4. 2019|

Objevuj a poznávej, vyzývá děti a mládež Zlín Film Festival

Přesně za měsíc začne už 59. ročník Zlín Film Festivalu. Mezinárodní přehlídka pro děti a mládež se letos ponese především v duchu objevování a poznávání. Do závěru na Mezinárodní den dětí 1. června promítne 280 filmů z jednapadesáti zemí.
24. 4. 2019|

Nejlepší filmy pro děti a mládež ve Zlíně nazuly Zlaté střevíčky

Letošní ročník zlínského filmového festivalu v pátek uzavřel slavnostní galavečer. Ceny Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež byly uděleny hercům Magdě Vášáryové a Jaromíru Hanzlíkovi. V zastoupení Vášáryové cenu převzala její dcera Hana Lasicová, Hanzlíka zase na pódium doprovodila vnoučata. Přímý přenos večera vysílal kulturní kanál ČT art, záznam je ke zhlédnutí v článku.
1. 6. 2018|

Zlínský filmový festival odbočí od Hofmana k youtuberům

Zlín na devět dnů opět ožije největší a nejstarší přehlídkou filmů pro děti a mládež na světě. Kromě soutěžních snímků a filmů československé kinematografie přinese 58. ročník i pestrý doprovodný program. Uvede tři stovky filmů z 55 zemí světa. Zahájila ho premiéra islandského filmu Falkoni.
25. 5. 2018|

Filmové klapky dorazily do Zlína. Navštívily pět měst včetně Bruselu

Ve zlínském obchodním a zábavním centru je ode dneška k vidění téměř sto padesát filmových klapek. Putovní výstava začala v polovině března v Mladé Boleslavi. Takzvaná Klapka tour měla pět zastávek, včetně Bruselu. Deset dnů před začátkem mezinárodního filmového festivalu vyjíždí ze Zlína také Kinematovlak, který má celkem třináct zastávek.
15. 5. 2018|

Zlínský festival pro děti a mládež začne s opicí, slaví výročí Československa

Ke stému výročí vzniku samostatného Československa se připojí i Zlín Film Festival. Československé filmy pro děti a mládež doplní v 58. ročníku také rakouské filmové okénko. Organizátoři představili spolu s hlavním programovým tématem i letošní vizuál - od 25. května do 2. června Zlín opět obsadí hravé opice výtvarníka Petra Nikla.
1. 3. 2018|