TÉMA

KPMG

Index finanční situace domácností mírně vzrostl, ukázal průzkum. Mnoho lidí ale má stále problém vyjít se svými přijmy

Ekonomická nálada Čechů se postupně uklidňuje – index finanční situace domácností po loňském výrazném propadu mírně vzrostl. Stále je ale horší než v předchozích letech, vyplývá z průzkumu společností STEM a KPMG. Řada lidí má problém vyjít se svými příjmy a víc než polovina Čechů si zároveň v posledních třech měsících nebyla schopná ušetřit žádné peníze.
27. 6. 2023|

Hypotéky budou zase dražší. Poptávka po bytech prudce klesá, lidé nemají ani na opravy

Vyšší úrokové sazby, které ohlásila ČNB, se dál propíšou i do cen hypoték. Znamená to jediné: ti, kteří si úvěr právě berou, i ti, kterým končí fixace, budou měsíčně hradit zase o něco víc. To se promítne do zájmu o pořízení nemovitostí. Trh se už začíná měnit. Zájemci stále častěji shánějí pronájem místo pořízení vlastního bydlení. Problémy mívají také se zaplacením oprav.
23. 6. 2022|

Češi začínají šetřit. Omezují nákupy, někteří zvažují půjčky i levnější bydlení

Každá čtvrtá domácnost v Česku zvažuje, že kvůli své současné ekonomické situaci začne šetřit. Většinou omezují to, co běžně nakupují. Deset procent rodin ale uvažuje i o tom, že si bude muset půjčit nebo si najít levnější bydlení, vyplývá z projektu Život během pandemie, který průběžně sleduje ekonomické dopady spojené s bojem proti koronaviru.
5. 7. 2020|

Americká FBI zatkla partnerku Jeffreyho Epsteina. Je obviněna z podílu na sexuálních skandálech

Ve státě New Hampshire na severovýchodě USA ve čtvrtek zatkli Britku Ghislaine Maxwellovou, která roky žila s již zesnulým americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem a je obviňována z podílu na jeho údajných sexuálních zločinech. Oznámil to americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který ji zatkl. Maxwellová, která dosud nečelila formálním obviněním z trestné činnosti, údajně ještě ve čvtrek stane před federálním soudcem.
2. 7. 2020Aktualizováno2. 7. 2020, 21:56|

Obchody v nákupních centrech vyhlížejí zákazníky a zvažují cesty do budoucnosti

Obchody v nákupních centrech byly zavřené skoro šedesát dnů. Protože neměly samostatný vchod z ulice a rozlohu do 2500 metrů čtverečních, otevřít mohly až mezi posledními, 11. května. Teď analyzují zájem zákazníků, některé také uvažují o změnách ve své strategii.
13. 6. 2020|

Obce by mohly získat víc peněz z průmyslových zón. Možné zvýšení daně z nemovitosti by minulo obyvatele

Obce by mohly z průmyslových zón na svém území získat víc peněz. Ministerstvo financí chce radnicím umožnit zvednout daň z nemovitosti tak, aby zasáhla jen areály, a ne obyvatele. V současnosti české obce podle analýzy jednoho z developerů získávají přímo do rozpočtu jen zlomek toho co srovnatelná obec v Německu. Investoři tak v poslední době odcházejí tam, kde obce na průmyslových zónách víc vydělají a na své území je tak víc lákají.
4. 1. 2020|

České firmy budou nabírat a zvyšovat mzdy. Jejich šéfové už ale nejsou tak optimističtí

Devět z deseti firem chce letos zvýšit mzdy a víc než polovina podniků bude nabírat nové zaměstnance. Během tří let plánuje další lidi přijmout dokonce 62 procent českých firem. Optimistů mezi manažery ale rapidně ubývá. Vyplývá to ze závěrů průzkumu Puls ekonomiky, který zpracovala mezinárodní společnosti KPMG.
1. 3. 2018Aktualizováno1. 3. 2018, 14:04|