TÉMA

dTest

Přibývá rizikových e-shopů, varuje ČOI. Nové vznikají prakticky denně

Prodejců s nekalými praktikami na internetu přibývá. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž jde tento trend pozorovat prakticky denně. Odborníci upozorňují na to, že je při nákupech důležitá obezřetnost, zvláště pak v předvánočním období. Informace o konkrétních podezřelých e-shopech najdou zákazníci u organizací zaměřených na ochranu spotřebitelů.
10. 12. 2023|

Srovnávat produkty s konkurencí a kontrolovat dřívější ceny. Odborníci radí, jak poznat správnou slevu

Na Černý pátek – Black Friday – nabízí slevy většina tuzemských obchodníků. Nejčastější inzerované slevy jsou okolo třiceti procent. Cenovky mají zákazníkům napovědět, kolik ušetří, ne každý jim ale rozumí. Důležité je podle odborníků znát konkrétní podmínky dané akce či porovnávat vybrané produkty s konkurencí.
24. 11. 2023|

Turisté z Rhodu mohou mít nárok na kompenzaci. Odborníci přibližují podmínky

Klienti, které jejich cestovní kancelář (CK) či agentura přepravila do nebezpečné části Rhodu poté, co tam vypukl požár, mají nárok na kompenzace. Žádat mohou například o náhradu výdajů spojených s evakuací, za ztracená zavazadla nebo slevu z ceny zájezdu, říká advokátka Lucie Marelová z advokátní kanceláře Pak & Švehelka. Nárok podle ní vzniká také na odškodnění újmy z narušení dovolené. Pokud CK či agentura těmto závazkům nedostojí, mohou se klienti obrátit na soud, dodala.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 14:33|

Některé cestovní kanceláře zřejmě nabídnou klientům mířícím na sever Rhodosu změnu zájezdu

Cestovní kanceláře (CK) působící v Česku nabídnou klientům, kteří mají odletět do požárem nezasažené severní části Rhodu, bezplatnou změnu zájezdu, záleží však na datu odletu z Česka, uvádějí mluvčí cestovních kanceláří. Pokud ministerstvo zahraničních věcí (MZV) vydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, kanceláře podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže nemají povinnost tam zájezdy rušit – je však zvykem, že tak činí, dodal. V případě zrušení dovolené ještě před odletem se však podmínky liší.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:23|

Nevhodné dárky je většinou možné vrátit nebo vyměnit v prodejně, podmínky ale určuje obchodník

Obchody po vánoční pauze v úterý zase otevírají. V některých začíná výprodej zboží za zvýhodněné ceny. Zamíří do nich ale i ti, kteří dostali nevhodné dárky a budou je chtít vrátit nebo vyměnit.
27. 12. 2022|

Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro obchodníky s energiemi. Změna má ochránit spotřebitele

Ministerstvo průmyslu plánuje zpřísnit podmínky pro obchod s energiemi. Dotkne se to dodavatelů, kteří už v minulosti měli problém s Energetickým regulačním úřadem. Novelu zákona chce podle informací ČT ministerstvo předložit do několika týdnů. Má předejít problémům, se kterými se teď potýkají odběratelé i na jihu Moravy.
7. 12. 2022|

Jak rozumět vyúčtování energií? Odpovídá Petr Šmelhaus z dTestu

Jak rozumět vyúčtování energií? Jak nastavit správně zálohy? Každá třetí stížnost, kterou teď řeší Energetický regulační úřad, se týká záloh za elektřinu nebo plyn. Odborníci u většiny z nich nakonec zjistí, že lidé neměli dostatek informací o navýšení ceny energií. Domácnosti se tak často dozvídají o zdražení právě až z nového rozpisu záloh. Tématu se věnuje projekt ČT24 Drahé Česko,…? v rozhovoru s Petrem Šmelhausem z dTestu.
24. 10. 2022|

Místo tří tisíc nově platba 21 tisíc korun měsíčně. Bývalým klientům Bohemia Energy hrozí existenční potíže

Klienti zaniklé Bohemia Energy už mají předpisy plateb za energie od dodavatelů poslední instance (DPI). Částky jsou třikrát až pětkrát vyšší, než byli zvyklí platit. Mnohým rodinám tak hrozí existenční problémy. Na mimořádné výdaje v řádu desítek tisíc měsíčně totiž nebudou mít. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že nástroj na okamžité řešení stát nyní nemá.
29. 10. 2021|

Srovnávače, možnosti placení, zahraniční e-shopy. Průvodce bezpečným nákupem na internetu

Stačí pár kliků na internetu a navzdory pandemii koronaviru, která často uzavřela dveře obchodů, si Češi i letos mohou zajistit, že budou na Štědrý den pod stromečkem dárky. Aby se tak ale skutečně stalo, musejí si dávat pozor už při samotném výběru e-shopu. Zásadní je mimo jiné odkaz internetového obchodu nebo to, zda obsahuje veškeré kontaktní údaje. A vodítkem mohou být i recenze. Při nákupu na zahraničním e-shopu je pak dobré kupovat u těch, které cílí na český trh – to pak rozhoduje o tom, jaká právní úprava se použije v případě problému, upozorňují odborníci.
26. 11. 2020|

Hromadné žaloby by v Česku mohl podávat přímo poškozený nebo neziskové organizace

Ministerstvo spravedlnosti opustilo záměr, podle nějž měl hromadné žaloby za spotřebitele či jiné poškozené podávat akreditovaný investor, který sleduje vlastní ekonomické zájmy. Místo toho by tak mohl činit buď přímo poškozený, nebo neziskové organizace. Nejvýhodnější postavení při podávání žalob by pak měly mít takzvané spotřebitelské neziskové osoby zapsané u Evropské komise, kterých je aktuálně v tuzemsku sedm.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 15:27|

Soláry na střechách lákají. K největší hromadné objednávce se přidalo 11 tisíc lidí

Přibývá domácností, které si na střechu pořizují vlastní solární panely. České televizi to potvrdila Solární asociace, která sdružuje podnikatele v tomto odvětví. Podle ní vyrobily nové „domácí“ elektrárny loni dvakrát víc energie než v roce 2017. Zájem je i o hromadnou objednávku fotovoltaiky, kterou na konci ledna spustila organizace dTest. Za necelý měsíc se k nákupu solárních panelů nezávazně přihlásilo přes 11 tisíc lidí.
26. 2. 2019|

Karlovarské minerální vody žalovaly dTest kvůli článku o kvalitě balené vody. Ústavní soud stížnost zamítl

Ústavní soud zamítl stížnost Karlovarských minerálních vod, kterým se nelíbil článek publikovaný časopisem dTest ohledně kvality balené vody. Firma poukazovala na údajný zásah do své dobré pověsti, soudce ale nezjistil žádný obsah, který by vyžadoval zásah soudu. V článku našel jen dílčí nedostatky.
1. 3. 2018Aktualizováno1. 3. 2018, 12:18|