TÉMA

Věra Čáslavská

30 let zpět: Škodovky pro olympijské medailisty

Za medailové výkony z Barcelony 1992 byli na pražském Petříně odměněni čeští olympionici věcnými cenami. Za Československý olympijský výbor jim klíčky od osobních automobilů předala Věra Čáslavská.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 9. 2022|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Komiks Čáslavská odhalí neznámé detaily ze života sportovní ikony

Spisovatel Jan Novák a výtvarník Jaromír 99 zpracovali život slavné olympioničky Věry Čáslavské do komiksové podoby. Není to jejich první spolupráce – obdobným způsobem ztvárnili osudy Emila Zátopka nebo bratrů Mašínů.
16. 11. 2020|

Šedesát hrdinek z českých dějin se sešlo v knize. Od kněžny Ludmily po architektku Jiřičnou

Kniha Hrdinky představuje šedesát žen z různých období českých dějin. Byly panovnicemi, političkami, umělkyněmi, badatelkami či sportovkyněmi, společná jim ale je především odvaha. Jejich příběhy sepsaly Kateřina Tučková, Lenka Křížová a Renáta Fučíková a ilustracemi doprovodili studenti plzeňské fakulty Ladislava Sutnara.
16. 10. 2020|

Květina olympiády. V Tokiu se otevřela výstava věnovaná Věře Čáslavské

V Českém centru v Tokiu začala výstava věnovaná jedné z nejvýraznějších československých sportovkyň Věře Čáslavské. Slavná gymnastka se do povědomí Japonců dostala v roce 1964, kdy zazářila na tokijské olympiádě. Expozice připomíná život a sportovní úspěchy Čáslavské, ale také její působení v porevoluční politice či v oblasti česko-japonských vztahů.
2. 12. 2019|

Chirurg Pomahač nebo divadelní režisér Pařízek. Osobnosti, které proslavily Česko, dostaly cenu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) předal patnácti osobnostem a zástupcům ruské nevládní organizace Memorial cenu Gratias agit, kterou ministerstvo každoročně uděluje za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.
14. 6. 2019Aktualizováno14. 6. 2019, 16:32|

Olympiáda v Mexiku 1968: Čáslavská protestovala proti okupaci, američtí běžci proti rasismu

Před 50 lety začala v Mexico City letní olympiáda. Výprava 121 sportovců z Československa tehdy získala sedm zlatých, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. V Mexiku se nesmazatelně do historie olympijských úspěchů zapsala sportovní gymnastka Věra Čáslavská. Získala zlato za víceboj, přeskok, bradla a prostná. Stříbro pak za kladinu a v družstvech. Podle historika sportu České olympijské akademie Františka Koláře jsou výsledky z Mexika dodnes jedny z nejúspěšnějších v historii českého sportu.
12. 10. 2018|
1968

Věra Čáslavská se před olympiádou skryla v Jeseníkách. Chránila ji horská služba

Fenomenální československá sportovní gymnastka Věra Čáslavská se v roce 1968 po podepsání jednoho z dokumentů pražského jara ocitla v hledáčku tehdejší Státní bezpečnosti. Úkryt nalezla na chatě horské služby ve Vřesové studánce v Jeseníkách.
22. 8. 2018|

Jednoduše Věra. Nová inscenace v brněnské Redutě líčí vrcholy a pády Věry Čáslavské

Osudem sportovní gymnastky Věry Čáslavské se inspiruje Národní divadlo Brno v nové inscenaci nazvané Věra. Život Čáslavské líčí jako cestu samurajského bojovníka, kde každý dosažený stupeň přináší novou obtížnou překážku. Zároveň je inscenace příběhem o naději i beznaději v českých zemích v druhé polovině 20. století a v současnosti.
1. 3. 2018|