TÉMA

Miloš Urban

Když je člověk v pohodě, tak proč by měl psát? ptá se Miloš Urban

Už skoro čtvrt století patří mezi stálice české literatury a ke svým dosavadním dvanácti románům přidal před letošním létem třináctý s názvem Továrna na maso. Spisovatel Miloš Urban v pořadu Interview ČT24 mluví o tom, proč lituje partnerky a partnery spisovatelů nebo čím ho překvapil úspěch jeho knih v zahraničí. Psaní prý může být soukromá psychoterapie.
6. 9. 2022|

Jak jezdit k Jadranu a bydlet na Měsíci. Studenti postavili utopická města

Město na Měsíci, na vlakových kolejích nebo vytesané do skály patří mezi devět studentských projektů, které vystavuje Centrum současného umění DOX. Jejich autoři zkoumali prostřednictvím utopických studií možnosti urbanismu. Jedna z nich propůjčila název i celé výstavě – Galegion.
18. 2. 2020|

Hon za univerzální větou. V brněnském Městském divadle hledají šifru v Santiniho architektuře

Tvůrci z Městského divadla Brno zdramatizovali román Miloše Urbana Santiniho jazyk. Výsledkem je thriller s prvky mystiky, detektivky i love story. Hlavní hrdina pracuje u reklamní agentury a prochází krizí středního věku. Přes práci se dostane k záhadě ukryté v barokních stavbách. A jde za jejím vyluštěním, i když přitom kolem něj umírají lidé.
23. 10. 2019|

Knižní novinky: Scénář od Rowlingové, učebnice komiksu a Urbanův kar za Vary

Na jména Michela Houellebecqa, J. K. Rowlingové nebo Miloše Urbana lákají čtenáře tuzemská nakladatelství. Právě nové knihy nebo překlady novinek těchto autorů zmiňují ediční plány na konec zimy a jaro.
2. 2. 2019|

Hastrmana stahuje pod vodu láska

Hranici mezi láskou a posedlostí, vášní a trýzní překračuje Hastrman, titulní hrdina filmového romantického thrilleru. Filmový debut režiséra Ondřeje Havelky je zároveň první velkou filmovou rolí pro Karla Dobrého. Diváky s sebou Hastrman v kinech stáhne od 19. dubna.
19. 4. 2018|

„Co jsi zač?“ Filmový Hastrman se vynořil s novým trailerem

Režisér Ondřej Havelka dotočil svůj první celovečerní film. Pro svůj debut si nevybral příběh z prvorepublikových časů, s nimiž je především spojován jako hudebník, ale román Miloše Urbana. Romantický thriller Hastrman vznikl na motivy této knihy. S předstihem snímek přibližuje nový trailer.
1. 3. 2018|