TÉMA

Václav Marhoul

Hamás je zneutralizován do maximální možné míry, soudí Haj. Cíl Izraele je v tomto ohledu jasný, říká Marhoul

„Záměry Bibiho Netanjahua nejsou jasné ani Izraelcům,“ prohlásil o izraelské operaci v Pásmu Gazy a následných plánech premiéra židovského státu hudebník Jordan Haj. V debatě umělců o situaci na Blízkém východě připustil filmový režisér a producent Václav Marhoul, že reálná situace v regionu je pro něj nepřehledná, cíle Izraele jsou však prý jasné. O problematice konfliktu hovořili v pořadu Události, komentáře.
3. 4. 2024|

Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.
10. 3. 2024|

Armáda se musí změnit a zvětšit, shodují se odborníci. K návratu vojny v původní podobě jsou skeptičtí

Úterní slova náčelníka armádního generálního štábu Karla Řehky o nedostatku lidí v armádě vyvolala diskusi o budoucí podobě armády, ale i spekulace, zda by nebylo vhodné obnovit základní vojenskou službu. On sám však odmítl, že by se o něčem takovém diskutovalo. Obnovení vojny nepovažují dvacet let po jejím zrušení za reálné ani další vojenští experti. Míní však, že se armáda musí reorganizovat a zřejmě i zvětšit. České vojsko a jeho personální síla byly tématem 90‘ ČT24.
22. 2. 2024|

Můj film o McCarthym Oscara nedostane, předpokládá Václav Marhoul

Svůj nejúspěšnější film Nabarvané ptáče připravoval režisér a scenárista Václav Marhoul jedenáct let. Černobíle natočené adaptace syrového příběhu Jerzyho Kosińského si všimla akademie cen Oscar – a když Marhoul nakonec nepostoupil mezi pětici finalistů, samotná užší nominace mu otevřela dveře do Hollywoodu. Natočit by měl drama o republikánském senátorovi Josephu McCarthym a jeho tažení proti komunistům ve Spojených státech padesátých let. První klapka ještě nepadla. I o chystaném filmu mluvil Václav Marhoul jako host Interview ČT24 speciál.
9. 5. 2023|

Kandidaturu vnímám jako jeho další misi, říká o Petru Pavlovi jeho manželka

„Jeho kandidaturu jsem vnímala jako další službu pro tuhle zemi,“ říká o kandidátovi na prezidenta a bývalém náčelníkovi generálního štábu Petru Pavlovi jeho manželka Eva Pavlová. Přestože se jeho rozhodnutí nejdřív podivovala, podporuje ho nyní na cestách během kampaně. Štáb České televize strávil jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. S Petrem Pavlem natáčel Pavel Schrötter.
19. 12. 2022|

Nabarvené ptáče čeká premiéra ve Francii, část štábu zatím bojuje na Ukrajině

Snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče našel po dvou letech distributora, který umožní opožděnou premiéru ve Francii. Jedním z důvodů je i to, že válkou na Ukrajině získal film nový rozměr. Část herců i členů štábu momentálně proti ruským agresorům bojuje.
23. 11. 2022|

Smrt kameramanky při natáčení snímku Rust otevřela diskuzi, zda se mají při filmování používat zbraně

Těsně před tragédií v Novém Mexiku nacvičoval herec Alec Baldwin střelbu přímo proti kameře. V údajně vybité zbrani byl ale projektil. Vyplývá to z vyšetřování smrti kameramanky Halyny Hutchinsové. Série chyb, nedostatečně přísných pravidel a nešťastných okolností při filmování snímku Rust otevřela debatu o používání palných zbraní před kamerou.
26. 10. 2021|

Afghánským spolupracovníkům je třeba pomoci co nejdříve, vláda mohla jednat rychleji, shodli se Marhoul a Tureček

Afgháncům, kteří pomáhali české armádě při misi v této asijské zemi, je nutné pomoci co nejdříve. V Událostech, komentářích se na tom shodli analytik Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha a režisér Václav Mahoul, jeden ze signatářů petice Zachraňte tlumočníky. Oba také podotkli, že jednání české vlády mohlo být rychlejší. Marhoul vyslovil obavy o logistické zajištění případného přesunu afghánských spolupracovníků do Česka, Tureček poukázal na to, že česká vláda zatím nemá s takovouto akcí zkušenosti.
31. 7. 2021|

Reportéři ČT: České bojovníky na Donbasu vyšetřuje policie. Někteří měli připravovat domobranu na válku

Pořad Reportéři ČT před šesti lety ukázal, že v Česku vznikají ozbrojené organizace, které vyjadřují loajalitu ruskému autoritářskému režimu a neváhaly by obrátit zbraně proti vlastní vládě. Někteří jejich členové si přitom zajeli osvojit bojové zkušenosti na východoukrajinský Donbas, kde trvá konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, prostřednictvím proruských separatistů. Těšili se také podpoře některých vrcholných politiků, a to například z KSČM nebo SPD. Reportáž natočil Ondřej Golis a Karel Vrána.
25. 5. 2021|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Evropské filmové ceny vyhrál Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga

Hlavní cenu letošních Evropských filmových cen si odnesl snímek Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga. Ten získal ocenění i za režii. Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 poprvé konal on-line.
12. 12. 2020|

Český lev rozdá ceny 6. března. Otevírá se krátkým, animovaným i televizním projektům

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev zamíří po osmadvacáté do rukou filmových tvůrců v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Slavnostní ceremoniál bude tradičně vysílat Česká televize v přímém přenosu na programu ČT1 od 20:10. Moderátorem večera bude potřetí herec Václav Kopta.
7. 12. 2020|

Nabarvené ptáče si může odnést evropského Oscara, nominaci má i Agnieszka Hollandová

Ve španělské Seville byly tradičně vyhlášeny užší nominace na Evropské filmové ceny. Úspěch zaznamenaly i tituly spojené s českou kinematografií. Nejlepším filmem se může stát Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Mezi režiséry je na ocenění navržena polská filmařka Agnieszka Hollandová za snímek Šarlatán, který vznikl v české koprodukci a podle scénáře Marka Epsteina.
10. 11. 2020|
Interview ČT24

Pozor na manipulátory ve funkci, varuje režisér Marhoul. A chystá se na film o McCarthym

Užší výběr cen Oscar, do něhož se loni dostalo jeho černobílé drama Nabarvené ptáče, posloužil podle Václava Marhoula jako razítko, že dokáže natočit velký film. A taková nabídka také následovala – Hollywood českému režisérovi a scenáristovi svěřil snímek o Josephovi McCarthym, výrazném antikomunistickém senátorovi z prvních let studené války. Politiku sleduje Marhoul nejen americkou, ale spíš než o sympatie ke konkrétním stranám mu prý jde o principy. Z tohoto pohledu se jako host Interview ČT24 vyjádřil i k aktuální situaci v Bělorusku či cestě předsedy českého Senátu na Tchaj-wan.
31. 8. 2020|

České lvy vyzobalo Nabarvené ptáče, herce si rozdělili Vlastníci a Staříci

Český lev, výroční ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA), opět vybral nejlepší filmové i televizní počiny a tvůrce předchozího roku. Za nejlepší snímek označil Nabarvené ptáče. Černobílé drama Václava Marhoula získalo osm sošek. Herecká ocenění si odnáší Staříci spolu s Vlastníky, jejichž tvůrce Jiří Havelka přidal ještě Lva za scénář. Jednu cenu, za hudbu, si vysloužila i pohádka Hodinářův učeň. V televizních kategoriích zvítězily počiny České televize: Most! a Vodník.
20. 2. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 22:20|

Kameraman Jan Malíř získal cenu za celoživotní dílo. Točil s Hřebejkem, Chytilovou i Havlem

Už popětadvacáté rozdala Asociace českých kameramanů ceny těm nejlepším v oboru. V pražském kině Lucerna získal ocenění Vladimír Smutný za Nabarvené ptáče nebo Martin Douba za televizní sérii Vodník. Asociace také vyzdvihla tvorbu Jana Malíře, který nejčastěji natáčel s režisérem Janem Hřebejkem a jenž si odnesl cenu za celoživotní dílo.
26. 2. 2020|

Hlavní cenu Trilobit 2020 získali herci Schmitzer a Mrkvička za výkon ve filmu Staříci

Herci Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička obdrželi v sobotu Hlavní cenu Trilobit 2020 za své role ve filmu Staříci. Ocenění uděluje Český filmový a televizní svaz FITES. Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec a dětský lékař Vladimír Pucholt žijící v Kanadě.
25. 1. 2020|

Nominace Českého lva si přivlastnili Vlastníci. Dost zbylo i na Nabarvené ptáče a Staříky

Ve středu se filmoví tvůrci dozvěděli, které tituly jsou nominovány na Českého lva za rok 2019. Seznam vede snímek Vlastníci s dvanácti nominacemi. Výroční filmové ceny posedmadvacáté rozdává Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Jejich součástí jsou i nominace za nejlepší televizní počiny, ty budou zveřejněny 10. února. Sošky si vítězové převezmou 7. března v přímém přenosu České televize.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:09|

O Ceny české filmové kritiky se přetahují Vlastníci a Staříci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají shodně pět šancí na Ceny české filmové kritiky za rok 2019. O jednu méně získalo Nabarvené ptáče. Do nominací na výroční ocenění zařadila padesátka kritiků celkem dvanáct titulů, většina z nich vznikla s přispěním České televize. Vítězné snímky budou vyhlášeny 1. února v přímém přenosu ČT art.
2. 1. 2020|

Dvě šance na Oscara. Filmy Nabarvené ptáče i Dcera se dostaly do užších nominací

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na ceny Oscar v kategorii mezinárodní film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo i v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy, která už za film převzala studentského Oscara.
17. 12. 2019|

Nabarvené ptáče dál doskáče. Možná až pro Oscara

Česká filmová a televizní akademie vybrala svého kandidáta na Oscara pro nejlepší zahraniční film. O nominaci od amerických akademiků bude usilovat Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.
16. 9. 2019|

Do žumpy i do Benátek. Nabarvené ptáče objevilo Petra Kotlára

Kdesi ve východní Evropě se na sklonku druhé světové války snaží židovský chlapec přežít mezi nepřátelskými venkovany. Hlavní hrdina filmového dramatu Nabarvené ptáče je vystaven snad všem podobám lidské krutosti – a při natáčení je musel „snášet“ i jeho představitel Petr Kotlár. Snímek poprvé uvidí ale až ve středu večer, kdy Nabarvené ptáče po světové premiéře na festivalu v Benátkách čeká i první české uvedení.
11. 9. 2019|

V Benátkách ocenili restaurovanou Extasi, Marhoul sošku nezískal

Zlatého lva za nejlepší film získal na 76. ročníku prestižního festivalu v Benátkách snímek Joker režiséra Todda Philipse. Film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče, který byl prvním českým snímkem v hlavní souteži po pětadvaceti letech, žádnou sošku nezískal. Cenu za nejlepší restaurovaný snímek dostal Národní filmový archiv za Extasi režiséra Gustava Machatého.
7. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 23:00|