TÉMA

Gazprom

Bulharskem zmítá nestabilita, končící premiér varuje před vlivem Ruska

Bulharsko se zmítá v politické nestabilitě. Na konci března nebyl úspěšný ani třetí pokus parlamentních stran sestavit vládní koalici. Nikolaje Denkova na postu premiéra vystřídal Dimitar Glavčev. Bulharsko se chystá na předčasné parlamentní volby, šesté za poslední tři roky. Důsledky politické krize budou podle Denkova zřejmé – posílení korupce a další pokusy Ruska znovu získat vliv.
10. 4. 2024|

Ruská vesmírná agentura Roskosmos cvičí vlastní armádu. Vojáky láká na vysoké odměny

Ruská vesmírná agentura Roskosmos provádí nábor a výcvik ozbrojenců, kteří by se měli zapojit do agrese na Ukrajině. Informaci přinesl deník Financial Times.
22. 6. 2023|

Ukrajinská armáda plánovala zničit plynovod Nord Stream, píše Washington Post

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dostala podle listu The Washington Post loni v červnu informaci, že šestičlenný tým ukrajinské armády plánoval explozí zničit plynovod Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a dál do zbytku Evropy. Podrobnosti o údajném ukrajinském plánu podle deníku dostala americká rozvědka od zpravodajské agentury nejmenované evropské země. V září 2022 plynovody Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře významně poničila trojice podmořských explozí.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:57|

Okupační správce Krymu chystá obranu. Ukrajinské protiofenzivě se má postavit Konvoj

Ozbrojenou skupinu Konvoj zformoval Ruskem dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov. Má se postavit očekávané ukrajinské protiofenzivě, která se může pokusit o získání přístupu na poloostrov, jenž Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014. Šéfovi Krymu pomohl i Jevgenij Prigožin – z jeho wagnerovců pochází i velitel Konvoje, který byl zapletený do vražd novinářů a má vazby Gazprom. Konvoj však není jedinou ozbrojenou skupinou, která má bránit Krym. Odlišné mocenské zájmy jejich vůdců však nakonec mohou být slabinou.
26. 5. 2023|

Německý soud potvrdil, že exkancléř Schröder nemá nárok na placenou kancelář

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder nemá nárok na kancelář v sídle Spolkového sněmu. Ve čtvrtek o tom rozhodl berlínský správní soud, na který se Schröder loni obrátil poté, co mu kvůli jeho vazbám na Rusko a ruského prezidenta Vladimira Putina rozpočtový výbor parlamentu odebral peníze na kancelář a personál. Schröderovi, který se v Německu stal značně spornou postavou, původně hrozilo i vyloučení z jeho domovské sociální demokracie (SPD). Stranickému postihu se ale nakonec vyhnul.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:53|

Plynu bude dostatek, otázkou je cena, podotýká šéf Pražské plynárenské s tím, že vliv může mít i Čína

Cena plynu půjde v následujících měsících dolů, prohlásil v Interview ČT24 předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Zmínil, že situace s dodávkami na trhu je stabilní a v dohledné době by kilowatthodina plynu mohla stát méně než dvě koruny. Dodal, že zkušenost s Ruskem Evropu bolestivou cestou naučila, jak diverzifikovat zdroje.
26. 4. 2023|

Si pozval Putina na návštěvu Číny, ten slíbil dodávky plynu

Čínský prezident Si Ťin-pching během své návštěvy Moskvy pozval šéfa Kremlu Vladimira Putina do své země. Informovaly o tom v úterý ruské agentury. Putin na oplátku slíbil, že Rusko dodá Číně do roku 2030 nejméně 98 miliard metrů krychlových zemního plynu a také sto milionů tun zkapalněného plynu. Čínská hlava státu je v ruské metropoli druhým dnem, v pondělí Si neformálně jednal se svým ruským protějškem, v úterý pokračuje formální část rozhovorů.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:36|

Schröder vyvázne bez postihu, SPD jej za vstřícný postoj k Rusku trestat nechce

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru ve čtvrtek v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.
2. 3. 2023|

ČEZ zahájil arbitráž proti Gazpromu, žádá zhruba miliardu korun

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, informoval mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Možnost arbitráže zmínil už loni v říjnu předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 15:06|

Bulharsko z počátku invaze jen předstíralo, že Kyjev nepodporuje. Letadla plná zbraní posílalo přes Polsko

Loni na jaře ukrajinské armádě zoufale chyběly pohonné hmoty a munice sovětské ráže, které potřebovala k obraně proti ruským invazním silám. Záchrana tehdy přišla z nečekané strany: z Bulharska. Díky své rozvrácené domácí politice a proruskému smýšlení velké části vedoucích představitelů se Sofie v průběhu invaze snažila zdůrazňovat, že Ukrajinu nevyzbrojuje. To však byla kouřová clona. Uvedly to ve středu server Politico a německý deník Die Welt.
18. 1. 2023|

Bez ruského plynu i podílu na jádru. Finsko už dosáhlo energetické nezávislosti

Finsko už podle svých politiků i ekonomů dosáhlo energetické nezávislosti na Rusku. Společnost Gazprom zastavila vývoz plynu do severské země už v květnu. Sami Finové pak vypověděli smlouvu s ruskou firmou Rosatom, která se měla podílet na stavbě nové jaderné elektrárny.
26. 12. 2022|

Moldavsko patří mezi nejohroženější sousedy Ukrajiny. Pomoc hledá na Západě

Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině ochromuje sousední Moldavsko. Postsovětskou republiku nezatěžuje jen příliv migrantů. Hrozbou jsou také ruské rakety a výpadky elektrického proudu. Zemi, kterou destabilizuje podněsterský separatistický region, také vyhrožuje ruský Gazprom utnutím dodávek plynu. Moldavané se proto obrací na Evropskou unii a Západ.
15. 12. 2022|

Poškození Nord Streamu byla podle Švédska sabotáž, vyšetřování zjistilo stopy výbušnin

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla v pátek podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny stopy výbušnin, dodala.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:02|

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:42|

Rusko rozšířilo dodávky plynu a uhlí do Číny

Ruská společnost Gazprom zahájila zkušební dodávky zemního plynu z pole Kovykta, největšího na východní Sibiři, do plynovodu Síla Sibiře, který vede do Číny. Zařízení na přepravu plynu by podle firmy měla začít fungovat v prosinci. Do Číny letos rovněž zvýšilo Rusko vývoz uhlí, a to zhruba o třetinu. Tento nárůst zpomalují problémy s dopravní logistikou.
25. 10. 2022|

Platy maďarských učitelů jsou nízké. V Budapešti demonstrovalo 80 tisíc lidí, tvrdí pořadatelé

Tisíce lidí v neděli vyšly v Budapešti do ulic za vyšší platy a větší práva učitelů. Pedagogy v protestu podpořili studenti a také lidé, které trápí rychlý růst cen. Organizátoři podle agentury APA tvrdí, že demonstrovalo 80 tisíc lidí.
23. 10. 2022|

ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.
23. 10. 2022|

Rusko chce způsobit blackout, je to terorismus, komentuje útoky na energetiku výzkumník Charčenko

Rusko tento týden „dramaticky“ zaměřilo své útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, uvedla vláda v Kyjevě. Jen od pondělí do středy zasáhly podle ní ruské střely asi třicet procent energetických zařízení v zemi. Ředitel Výzkumného energetického centra Ukrajiny Oleksandr Charčenko v rozhovoru se spolupracovnicí ČT Julií Netivodovou zdůraznil, že zasažené objekty nemají žádný vojenský význam a že se Moskva dopouští terorismu.
13. 10. 2022|

V Česku už se používá zkapalněný plyn z nizozemského terminálu, uvedl ČEZ

Zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se už v Česku používá. Mluvčí ČEZu Roman Gazdík řekl, že se využívá pro potřeby zákazníků firmy, část se uložila do zásobníků v Česku. Plyn společnost nabízí také dalším českým obchodníkům. Do přístavu už dorazila druhá loď s LNG pro tuzemské spotřebitele. Stejně jako ta první připlula z USA, tentokrát ji dodala společnost Shell. LNG se nyní zpracovává zpět na plynné skupenství, aby mohl zemní plyn putovat potrubím dál do Česka, uvedl na Twitteru generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
10. 10. 2022|

EU se na zastropování ceny ruského plynu neshodla. Nečekané zisky mají pomoci spotřebitelům

V Bruselu mimořádně zasedli ministři energetiky zemí Evropské unie. Jak dopředu avizoval český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, státy EU se na zastropování ceny ruského plynu neshodly. Podle Síkely by to na cenu elektřiny nemělo podstatný vliv. Sedmadvacítka navrhuje mimo jiného využít nečekané zisky producentů energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům. Zástupci vlád Evropskou komisi pověřili také přípravou dalších opatření, včetně celounijních úspor energie. V pořadu Události, komentáře Síkela řekl, že Komise připraví novou legislativu během víkendu.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 23:14|

Zimu zvládneme, je třeba se připravit na tu další, řekl Topolánek

Někdejší premiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek je přesvědčený o tom, že letošní zimu domácnosti zvládnou, na příští topnou sezonu se Česko ale musí podle něj připravit. Zároveň předpokládá, že i přes současné problémy ruský plyn v budoucnu do Evropy může téct, bude ale nutné mít stoprocentní zálohu, uvedl Topolánek v Interview ČT24.
9. 9. 2022|

K novému terminálu na LNG v Nizozemsku dorazil první tanker. Jde o historický moment, řekl Fiala

K novému terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven ve čtvrtek dorazil první tanker s plynem. Podle energetické společnosti Gasunie už posádka plavidla zahájila vykládku. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika. Premiér Petr Fiala (ODS) při slavnostním zahájení provozu prohlásil, že jde o historický moment, kterým se Česko zbavuje energetické závislosti na Rusku.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 20:22|

Vláda má připravené řešení drahých energií, představí ho v pondělí, řekl Jurečka

Vláda příští pondělí představí opatření, která by měla odštítit občany, firmy i veřejné instituce od přílišného zdražování energií. Po středečním jednání o nich již mají ministři jasnou představu, řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Národní řešení ale zveřejní až poté, co bude jasné, na čem se shodnou evropští ministři pro energetiku, kteří se sejdou v pátek. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) avizoval, že chce z jednání evropské rady vyjmout otázku možného zastropování cen plynu z Ruska. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl v Poslanecké sněmovně, že dodávky plynu na zimu jsou zajištěné a nehrozí kolaps.
7. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 00:06|