TÉMA

Viktor Orbán

Orbánovi roste před eurovolbami konkurence. Magyar dříve pracoval s Fideszem

Maďarská vládní strana Fidesz oficiálně zahájila kampaň před evropskými volbami. Předseda a premiér Viktor Orbán označil hlasování za volbu mezi pokračováním války a mírem. Boje na Ukrajině považuje za klíčové téma, volá ale i po změnách v Bruselu. Doma mu mezitím roste čím dál silnější soupeř – opoziční hnutí vedené bývalým spojencem Fideszu Péterem Magyarem.
19. 4. 2024|

Česko by mělo přimět USA k tomu, aby zůstaly v Evropě, míní expert Roháč

Česko by mělo využít návštěvy premiéra Pera Fialy (ODS) k tomu, aby tuzemská diplomacie vytvořila pro americkou stranu argument, který by ji přesvědčil k setrvání v Evropě. V rozhovoru pro ČT to uvedl Dalibor Roháč, který publikuje v prestižních světových médiích a působí jako seniorní expert v think-tanku American Enterprise Institute. Roháč zmínil také polarizaci uvnitř skupiny V4, kdy se Maďarsko a Slovensko odklánějí od bezpečnostních záruk Západu. „Je to prakticky sebevražedné,“ usoudil.
15. 4. 2024|

Orbán označil Pellegriniho výhru za vítězství zastánců míru

Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval slovenskému předsedovi sněmovny Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Jde podle něj o vítězství zastánců míru v Evropě. Blahopřání vzkázal i polský prezident Andrzej Duda. Polská média nicméně píší, že Pellegriniho zvolení patrně nevěstí nic dobrého pro Ukrajinu, která se s pomocí Západu brání ruské invazi. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen svou gratulaci zveřejnil na síti X.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 18:23|

Střední Evropa posiluje vazby s Moskvou, napsal ke slovenským volbám americký deník

Světová média si všímají a komentují vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Západní deníky, například The New York Times, o něm hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu. Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.
7. 4. 2024|

Demonstraci proti Orbánovi vyvolala nahrávka, kterou pořídil bývalý vlivný člen vládní strany

Maďarskou politickou scénou hýbou nečekané otřesy. Tisíce lidí na úterní demonstraci v Budapešti znovu požadovaly odstoupení premiéra Viktora Orbána. Akci svolal Péter Magyar, donedávna vlivný člen vládní strany Fidesz. Ten zveřejnil nahrávku, na níž jeho bývalá žena a bývalá ministryně spravedlnosti hovoří o údajných prohřešcích lidí z Orbánova nejbližšího okolí. Kabinet nahrávku odmítá komentovat. Bývalá manželka naopak Magyara viní z domácího násilí.
27. 3. 2024|

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
27. 3. 2024|

Slovensko a Maďarsko zůstávají spojenci, ale nechovají se tak, shodují se diplomaté

Slovenský a maďarský zástupce na středečním setkání ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky v Praze potvrdili, že nepřispějí na českou iniciativu ohledně dodávek munice pro Ukrajinu. Ruskem napadené zemi už nehodlají poskytovat ani žádnou jinou vojenskou pomoc. Výrazně se tak odchylují od postojů zbytku členských zemí EU, ale i spojenců v NATO. Jak moc je v této chvíli důležitá diplomacie, je třeba jednat a přesvědčovat, nebo už situace překročila mez a je nutno přistoupit k jiným krokům, například odebrání práva veta? O tom diskutovali hosté pořadu 90' ČT24.
22. 3. 2024|

Jinou možnost naše vláda neměla, říká k roztržce Vystrčil. Přestaňme už mentorovat Slováky, oponuje Vondráček

„Vzhledem k chování pana premiéra Fica nebylo vyhnutí,“ říká k postoji české vlády vůči slovenskému kabinetu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Domnívá se, že kabinet nemohl legitimizovat výroky a chování slovenského premiéra Roberta Fica. Věří však, že se nadstandardní vztahy obou zemí budou nadále rozvíjet. „Přestaňme už mentorovat Slováky, přestaňme si říkat, co je pro ně dobré nebo ne,“ reagoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Obě vlády si prý měly neshody vyříkat, uvedl v Událostech, komentářích.
8. 3. 2024|

Krizi V4 přečkala, zní po pražském jednání. Na formě podpory pro Ukrajinu se ale premiéři neshodli

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny se shodují, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po summitu V4 v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Země V4 se podle něj liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet humanitárně či finančně.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:22|

Visegrádská skupina se jednotně postavila migračním kvótám, shodu na podpoře Ukrajiny ale nenachází

Členové Visegrádské skupiny (V4) v debatě o podpoře Ukrajiny stojí na rozdílných stranách barikády. Protichůdné postoje však neznamenají konec spolupráce, která dovedla Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko do evropských integračních struktur. Jejich hlas však už nezní tak silně jako dřív, míní experti.
27. 2. 2024|

Švédsko je o krok blíže vstupu do NATO. Maďarský parlament potvrdil jeho členství

Maďarský parlament v pondělí schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Maďarsko je poslední zemí z 31 členských států NATO, která přistoupení Švédů dosud neratifikovala. Podle švédského premiéra Ulfa Kristerssona jde o historický krok, informovala agentura Reuters. Aby byla ratifikace vstupu do Aliance platná, musí ji ještě podepsat maďarský prezident.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 22:02|

Maďarsko může schválit vstup Švédska do NATO ještě v únoru, prohlásil Orbán

Maďarský parlament by mohl již koncem měsíce schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která dosud švédskou žádost o členství v NATO neratifikovala.
17. 2. 2024Aktualizováno17. 2. 2024, 21:54|

„Máme toho dost.“ V Budapešti se sešli demonstranti kvůli sporné prezidentské milosti

Desítky tisíc demonstrantů v pátek vyšly do ulic Budapešti kvůli udělení prezidentské milosti muži, který kryl případ roky trvajícího sexuálního zneužívání dětí. Podle agentury Reuters šlo o největší protivládní demonstraci za několik let. Protest na budapešťském náměstí Hrdinů zorganizovalo několik hudebních celebrit a internetových influencerů, takže demonstrace přilákala i mnoho mladých lidí, uvedla agentura Bloomberg.
16. 2. 2024|

Orbána opustil vlivný hráč, který teď ostře kritizuje premiérovo okolí. Další protesty chystá opozice

Maďarský premiér Viktor Orbán musí řešit zatím nejvážnější vnitropolitickou krizi od svého návratu k moci před čtrnácti lety. Po konci dvou předních političek kvůli skandálu s milostmi teď vládnoucí Fidesz opustil i vlivný zákulisní hráč. Podnikatel Péter Magyar nejenže náhle odstoupil z vedení státních firem, ale navíc velmi ostře kritizuje premiérovy blízké spolupracovníky. A opozice plánuje další protesty.
14. 2. 2024|

Summit EU schválil padesát miliard eur pro Kyjev a vyzval k urychlení dodávek munice

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie jednomyslně schválili balík finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) na další čtyři roky, oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda maďarský premiér Viktor Orbán odvolá své veto z prosincové vrcholné schůzky. Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) je shoda dobrou zprávou také pro Česko, ukazuje schopnost EU dohodnout se i na velmi složitých otázkách. Summit také vyzval k urychlení dodávek munice pro Ruskem napadenou Ukrajinu.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 17:46|

Stav korupce v Česku se loni mírně zlepšil, soudí Transparency International. Chybí ale strategické řešení jejího potírání

Česká republika si mírně polepšila v žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích a oblastech. Z možných sta bodů jich v bilanci za loňský rok získala 57, o rok dříve obdrželo Česko 56 bodů. Před Českem se s lepším hodnocením umístilo čtyřicet zemí. Kriticky se TI vyjádřila o vývoji na Slovensku a v Maďarsku, obě země mají podle organizace nedostatky v zásadách právního státu. Nejlepšího výsledku stejně jako loni dosáhlo Dánsko.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 11:07|

Maďarsko je otevřeno použití peněz EU na pomoc Kyjevu, řekl Orbánův poradce

Maďarsko je otevřeno tomu, aby EU na plánovanou pomoc Ukrajině ve výši padesáti miliard eur (1,2 bilionu korun) použila peníze ze svého rozpočtu. Na sociální síti X to napsal Balázs Orbán, poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Budapešť chce ale podle něho mít možnost své rozhodnutí později změnit. Vysoce postavený unijní činitel popřel zprávy deníku Financial Times, podle něhož se v Bruselu debatuje o finančním nátlaku na Maďarsko s cílem přinutit ho k souhlasu s balíkem pomoci pro Kyjev.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 21:11|

V zákulisí Bruselu sílí plán zbavit Maďarsko hlasovacích práv. Čeká se, jak se zachová u podpory Ukrajiny, píše Politico

Uvnitř Evropské unie roste tlak na to, aby Maďarsko bylo vyřazeno z procesu hlasování, pokud nezmění svůj postoj k pomoci Ukrajině, napsal obvykle dobře informovaný web Politico. Byl by tak použit nejkrajnější prostředek, který má Unie k dispozici. Věc je o to pikantnější, že Maďarsko by mělo od července půl roku předsedat Radě EU, navíc v době, kdy se bude po evropských volbách měnit personální struktura Evropského parlamentu i Evropské komise.
26. 1. 2024|

Europoslanci diskutují o zatím nejtvrdší rezoluci vůči Maďarsku. Prověřit má i jednání Komise

Poslanci Evropského parlamentu (EP) jednají o zatím nejostřeji formulované rezoluci vůči Maďarsku, konkrétně o stavu jeho právního státu a přístupu Budapešti k vyjednávání o společných financích a podpoře Ukrajiny. Návrh rezoluce bude při čtvrtečním hlasování podle očekávání pravděpodobně přijat. Vyzývá mimo jiné členské státy EU, aby začaly jednat o procesu, kterým by Maďarsku odebraly hlasovací práva, a požaduje, aby právní výbor EP přezkoumal, zda Evropská komise jednala právně, když Maďarsku v prosinci uvolnila 10,2 miliardy eur (asi 252 miliard korun).
17. 1. 2024|

Naše zájmy se ubírají stejným směrem, notovali si v Budapešti Fico s Orbánem

Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt i zrušení práva veta členských států EU, řekl slovenský premiér Robert Fico po jednání se svým maďarským kolegou Viktorem Orbánem. Maďarského premiéra v Budapešti také ocenil za to, že „bojuje za suverenitu“ své země. Orbán po schůzce řekl, že Evropská unie by měla podporovat Ukrajinu z peněz mimo vlastní rozpočet.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 15:50|

Scholz přesvědčuje unijní země k větší pomoci Ukrajině

Německo vyzvalo evropské partnery k rozsáhlejší vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle kancléře Olafa Scholze se bez ní Ukrajina nemá šanci před ruskou agresí ubránit. Apel Berlína, který se stal na kontinentu lídrem dodávek pro napadenou zemi, přichází v době, kdy není jasná míra další podpory od dosud nejštědřejšího spojence Kyjeva – Spojených států.
9. 1. 2024|

Michel jde do evropských voleb. Když uspěje, rezignuje na post šéfa Evropské rady

Předseda Evropské rady Charles Michel se v červnu zúčastní voleb do Evropského parlamentu, a pokud v nich uspěje, rezignuje v polovině července na svůj post. Michel to řekl v rozhovoru s belgickým deníkem De Standaard. Portál Politico v návaznosti na toto oznámení napsal, že případný odchod Michela z vrcholné unijní funkce vzbuzuje obavy ohledně toho, jaký vliv by mohl na chod Evropské unie získat maďarský premiér Viktor Orbán.
7. 1. 2024|

Střelba v Praze šokovala a zarmoutila evropské lídry i Bílý dům. Slovensko nabízí pomoc

Politici z celého světa vyjadřují soustrast rodinám obětí čtvrteční střelby v Praze. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc. Tu je podle premiéra Roberta Fica a prezidentky Zuzany Čaputové připravenou poskytnout i Slovensko. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů.
21. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 06:00|

Pavel jednal s Macronem o energiích a Ukrajině. Vyzdvihl úroveň česko-francouzských vztahů

Praha se s Paříží shoduje nejen v otázkách ruské invaze na Ukrajině a situace na Blízkém východě, ale i ohledně rozšiřování Evropské unie, prohlásil český prezident Petr Pavel po setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Vzájemné vztahy jsou podle něj na vysoké úrovni. Na programu jednání byla i spolupráce v oblastech energetiky, kultury nebo vědy.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 20:22|