TÉMA

Baťa

Před sto lety začala prodejní akce „Baťa drtí drahotu“. Vyvolala první nákupní horečku v Československu

Tomáš Baťa vyvolal svojí prodejní akci „Baťa drtí drahotu“ první nákupní horečku v Československu. Od 1. září 1922 snížil cenu svých bot o padesát procent. Riskantní krok, jemuž se ostatní obchodníci zpočátku smáli, zlínskému obuvníkovi vyšel. Firma Baťa díky němu přežila krizové období a stala se jedničkou na trhu, které ostatní obuvnické firmy nedokázaly konkurovat.
1. 9. 2022|

30 let zpět: Dům obuvi

Otevřením Domu obuvi na Václavském náměstí se firma Baťa definitivně vrátila do Československa. Jednalo se o největší obchodní dům této společnosti a zároveň třetí největší obchod s obuví na světě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 3. 2022|

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|

Před 25 lety zemřela Olga Havlová. Měla složité mládí, přesto celý život pomáhala ostatním

Před 25 lety, 27. ledna 1996, zemřela první manželka prezidenta Václava Havla Olga Havlová. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině. Chudá dívka z pražského Žižkova se po seznámení s Václavem Havlem zapojovala do disidentských aktivit a v roce 1982 podepsala Chartu 77. Poté, co se stala první dámou, se věnovala pomoci potřebným, díky čemuž byla uznávána po celém světě a několikrát oceněna.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 14:12|

Zlínské kino nebude jen Velké, ale i otevřené a multifunkční. Radní schválili jeho novou podobu

Vítězný projekt na obnovu Velkého kina schválili zlínští radní. Je z dílny pražského architektonického ateliéru re:architekti. Velké kino, které postavila v roce 1932 firma Baťa, je od roku 2016 kvůli problémům se statikou zavřené, město ho chce opravit. Náklady se odhadují na 250 milionů korun, vítězný návrh počítá s asi 270 miliony. Podle zlínského primátora Jiřího Korce (ANO) se však bude návrh možná ještě mírně upravovat.
2. 9. 2020|

Do práce s vázankou. Výstava neznámých fotografií dokumentuje počátky Baťova impéria

Sedm desítek unikátních fotografií z výroby ve firmě Baťa představuje výstava ve zlínském zámku. Pocházejí z nedávno nalezeného fotoalba. V roce 1919 ho nechali vyrobit zaměstnanci továrny jako dárek pro zakladatele firmy Tomáše Baťu.
14. 1. 2020|

Kde rozum doplňuje cit. Výstava ve Zlíně ukazuje československý průmyslový design

Výstavu mapující historii zlínského designu zahájila Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Expozice „Rozum versus cit: Zlínský průmyslový design 1918–1958“ nepředstavuje téma pouze prostřednictvím dobových exponátů a dokumentů, ale využívá i nové technologie – virtuální i rozšířenou realitu. Jde o společný projekt s Fakultou multimediálních komunikací zlínské univerzity, v jejíž galerii G18 je instalovaná druhá část výstavy, a Národního technického muzea v Praze.
11. 12. 2019|

Ševci vymírají, mladých je málo. Instituce ve Zlínském kraji chtějí popularizovat výuku obuvníků

Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA), Zlínský kraj, zlínská univerzita a pracovní úřad uzavřely dohodu, na základě které chtějí popularizovat a podpořit obory zabývající se na školách výchovou budoucích obuvníků. Mladí kvalifikovaní zaměstnanci totiž firmám chybějí. Cílem je také zvýšit spolupráci škol a firem a pozdvednout tak úroveň technického vzdělávání.
23. 9. 2019|

Z malého království na řece Dřevnici se zrodilo světové impérium. Baťovy závody slaví 125 let od založení

Na břehu malé řeky Dřevnice ve Zlíně vznikla 21. září 1894 dílna, která se věnovala výrobě obuvi a stala se zárodkem věhlasné firmy. Jeden z jejích zakladatelů Tomáš Baťa měl velký sen, který se postupně měnil ve skutečnost. Až do té míry, že přispěl k založení moderního průmyslu v tehdejším Československu. Na základě jeho odkazu vzniklo obuvnické impérium, jehož příběh je dnes zapsán v nejedné knize o ekonomice a reklamě.
21. 9. 2019|

Baťův mrakodrap láká k návštěvě. Po revitalizaci je kompletně přístupný včetně vyhlídkové terasy

Baťův mrakodrap ve Zlíně je po rok a půl trvající revitalizaci celý přístupný. Návštěvníci si mohou nově projít celou vyhlídkovou terasu v šestnáctém patře. Doposud byla zpřístupněna pouze její východní část. Novinkou je model Zlína z bronzu, který znázorňuje podobu města na počátku 50. let.
8. 7. 2019|

Plány na splavnění řek a propojení tří moří plní archivy už léta. Realizace je stále na vodě

Plánů a představ o splavnění řek a propojení moří je přes pět set kartonů. Víc než šedesát metrů regálů v Moravském zemském archivu plní vize minulých vládců a stavitelů. Projekt průplavu Dunaj–Odra–Labe měla do konce dubna projednat vláda, termín se ale posunul. Ministerstvo dopravy chce průplav za téměř šest set miliard korun začít stavět po roce 2030.
27. 4. 2019|

Baťův mrakodrap slaví 80 let. Funkcionalistická památka se stala dominantou Zlína

Baťův mrakodrap ve Zlíně, ve kterém v současnosti sídlí krajský úřad, oslaví v sobotu osmdesát let od svého dokončení. Budovu nechal postavit Jan Antonín Baťa, pro kterého v ní byla speciálně navrhnutá výtahová kancelář. Stavba přesahující 77 metrů se v době svého vzniku stala druhou nejvyšší budovou v Evropě. Od pátku do neděle bude slavnostně nasvícena.
15. 12. 2018|
Zlín

Bílý mrakodrap znovu rozzářil náměstí Práce. Obchodní dům ve Zlíně je po rekonstrukci

Jedna z dominant baťovského Zlína je znovu v původní kráse. Obchodní dům z roku 1931 postavený podle návrhu slavného architekta Františka Lydie Gahury je součástí náměstí Práce společně s Velkým kinem, Společenským domem i někdejší správní budovou firmy Baťa. Prošel rekonstrukcí, jejíž tvůrci se snažili vrátit budovu do podoby třicátých let.
8. 11. 2018|

Výrobky z českých zemí, které prorazily ve světě. Kde se inspiroval Baťa a co na tužkách znamená zkratka HB?

S heslem „náš zákazník, náš pán“ dotáhl Tomáš Baťa svůj slavný obuvnický podnik k velkému úspěchu. Podobně optimisticky je možné mluvit i o Škodě Auto. Nejsou to ale jediné firmy, kterým se zadařilo. Na českém území vznikla celá řada vynálezů a výjimečných produktů, které se proslavily po celém světě. V dvoudílném materiálu představujeme nejpozoruhodnější úspěchy.
25. 10. 2018|

Unikátní Baťův kanál slaví osmdesátku. Dostane knihu, razítko a pevné břehy

Letošní turistická sezona na Baťově kanálu patří oslavám několika kulatých výročí. Návštěvníci si při nich připomenou 80 let fungování kanálu, 120 let od narození Jana Antonína Bati, 20 let existence Ředitelství vodních cest nebo 10 let od zahájení provozu lodi Morava. V roce 1938 sloužil kanál firmě Baťa k dopravě lignitu. Teď je to jedno z největších turistických lákadel v tuzemsku.
9. 5. 2018|

Dokumentaristka navštívila Baťova města po celém světě. Byl to náš rodák, tvrdí všude

Dělí je tisíce kilometrů, přesto mají jedno společné – založili je bratři Baťové. Ve městech jako Batanagar nebo Bataypora postavila obuvnická společnost v první polovině minulého století domy pro svoje dělníky. Jak se v nich žije dnes, zachytil dokument Batalives. Diváci mohou do „baťovských životů“ nahlédnout v kinech od čtvrtka 5. dubna.
4. 4. 2018|

Stavbu důležité křižovatky ve Zlíně zdrží tajná chodba z Baťovy doby

Rekonstrukce jedné z nejdůležitějších křižovatek ve Zlíně se zdrží. Stavbu za 80 milionů musí magistrát odložit kvůli tajné chodbě, která vede pod ulicí Mostní od 21. budovy v baťovském areálu ke sportovní hale. Za války pomáhala při evakuaci firmy Baťa, teď je chodba součástí konkursní podstaty obuvnické firmy Svit.
23. 2. 2018|