TÉMA

Hypotéky

Banky loni poskytly hypotéky za 150 miliard korun, o čtvrtinu méně než o rok dříve

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles téměř o čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor, kam dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 1. 2024|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Ceny německých nemovitostí padají, jejich nedostatku navzdory

Ceny bytů a domů v Německu klesají, ve srovnání s loňským rokem téměř o deset procent. Jde o největší propad ve spolkové republice od roku 2000. Přestože vlastní bydlení zlevňuje, kupců zatím nepřibývá, hlavně kvůli drahým hypotékám a inflaci.
30. 10. 2023|

Vyšší poplatek za předčasné splacení hypotéky možná neprosadíme, připustil Stanjura

Vládě se ve sněmovně nemusí povést prosadit vyšší poplatek za předčasné splacení hypotéky. V rozhovoru pro ČT to poprvé připustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kabinet v srpnu navrhl zavést tento poplatek až ve výši dvou procent ze zbývající částky úvěru. Po středečním projednání v rozpočtovém výboru míří návrh do druhého čtení. Kromě opozice ho ale odmítají podpořit i některé koaliční strany.
23. 9. 2023|

Hypoték v srpnu přibylo proti předchozímu měsíci, poprvé od roku 2021 rostly i meziročně

Poprvé od konce roku 2021 se meziročně zvýšil objem poskytnutých hypotečních úvěrů, zatímco úvěrová sazba 5,78 procenta byla nejnižší za poslední rok. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace poskytly banky a spořitelny v srpnu hypotéky za čtrnáct miliard korun – o 40 procent více než loni. Je to ale podle bank hlavně tím, že loni v srpnu bylo hypoték obzvlášť málo. Do Hypomonitoru dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 9. 2023|

Roste zájem o energeticky úsporné a malé bydlení. Developeři tak začali nabízet mikrobyty

Realitní trh v Česku se mění. Zájem kupujících o malé i energeticky úsporné bydlení znovu roste, poptávka po ostatních bytech ale stagnuje nebo klesá. Developeři hlavně ve velkých městech proto začínají nabízet i mikrobyty. Některé z nich jsou velké jen kolem deseti metrů čtverečních.
13. 9. 2023|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Objem hypoték v červnu stoupl, je nejvyšší za poslední rok

Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti květnu nárůst o třináct procent. Červnový objem je nejvyšší od poloviny minulého roku. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla z květnových 5,9 procenta na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
17. 7. 2023|

Češi loni zvedli své úspory. Rostl ale také dluh domácností

České domácnosti loni navýšily své úspory o sedm procent na skoro šest bilionů korun. Více ukládají zejména do termínovaných produktů a také do investic. Zároveň se domácnosti loni rekordně zadlužovaly u bank i nebankovních subjektů, podle dat resortu financí dluh stoupl téměř o pět procent.
23. 6. 2023|

„Jsme tady pro lidi, ne pro banky.“ Část koaličních poslanců odmítá vyšší poplatky za splacení hypotéky

Vládní plán na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky aktuálně nemá ve sněmovně podporu, zjistila Česká televize. Proti návrhu se vedle opozice postavili i někteří koaliční poslanci – část Starostů a všichni Piráti. Výhrady má i TOP 09.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 21:36|

Za dřívější splacení hypotéky by banky mohly účtovat i část úroků, zní vládní návrh

Vláda schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Nově by zájemci, kteří hypotéku v době fixace chtějí splatit dříve, mohli hradit až dvě procenta ze zbývající nesplacené částky. To tak může místo dnešních maximálně několika tisíc nově znamenat i desítky tisíc korun. Dle návrhu by také lidé mohli bezplatně úvěr splatit dříve i při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou a v případě rozvodu. Výhrady má nejen opozice, ale i někteří poslanci z hnutí STAN.
20. 6. 2023|

Objem hypoték v květnu stoupl o sedmnáct procent. Trh prý mírně ožívá

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta, vyplývá ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 6. 2023|

Není to tak zlé, říká k poklesu stavebnictví Kupka. Další zjednodušení povolovacího procesu nevylučuje

Stavební firmy letos čekají pokles trhu o dvě procenta, sestupný trend bude podle nich pokračovat i příští rok. „Není to pád do propasti,“ soudí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj firmy prokázaly v době krize odolnost. Ministr si také dovede představit další zjednodušení povolování staveb, prozradil v pořadu Události, komentáře.
9. 6. 2023|

Po předchozím růstu v dubnu ubylo nových hypoték, sazby letos poprvé stouply

Zatímco v březnu objem hypotečních úvěrů meziměsíčně docela výrazně stoupl, v dubnu zase klesl – o šestnáct procent. Naopak poprvé letos stoupla úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace.
15. 5. 2023|

Průměrná sazba hypoték v květnu mírně vzrostla. Důvodem je zvýšení sazeb u jedné z bank

Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
10. 5. 2023|

Nových hypoték poskytují banky mnohem méně než dřív, opatrné jsou ony i jejich klienti u spotřebitelských úvěrů

Lidé si berou čím dál méně půjček – spotřebitelských i hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru bankovní asociace a dat České národní banky, která zkoumala úvěrové podmínky bank. Klesající zájem o půjčky zdůvodnila vysokými úrokovými sazbami, vyššími životními náklady i obavami z budoucího vývoje. Zároveň se zpřísňují podmínky, za kterých finanční instituce úvěry poskytují.
20. 4. 2023|

Objem hypoték v lednu klesl o 16 procent, sazby po dvou letech mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 6,5 miliardy korun, což je proti prosinci pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování poprvé po dvou letech mírně poklesla, a to z 5,98 na 5,93 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 22:38|

Průměrná sazba hypoték v únoru mírně vzrostla. Odborníci očekávají stagnaci

Průměrná úroková sazba hypoték na počátku února dosáhla 6,37 procenta. Mírně se zvýšila z lednových 6,34 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro osmdesát procent hodnoty nemovitosti. Odborníci očekávají, že v nadcházejícím období bude výše sazeb stagnovat.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 12:22|

Úrokové sazby u hypoték v prosinci stouply na 5,98 procenta. Celoroční objem úvěrů se snížil téměř o dvě třetiny

Těsně pod šesti procenty byla loni v prosinci průměrná úroková sazba u nově poskytnutých hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace. Znamená to, že před koncem roku průměrná sazba ještě vzrostla oproti listopadu, kdy byla s 5,96 procenta na jedné z nejvyšších hodnot za posledních dvacet let. Hypoték s rostoucími úroky ubývá. Za celý uplynulý rok poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry za 197 miliard korun, což bylo o 64 procent méně než v roce 2021.
16. 1. 2023|

Drahé Česko: Jak na příspěvek na bydlení

Úřady hlásí velký zájem o příspěvek na bydlení. Jak žádost o něj podat, na co si dát pozor nebo jak se parametry změní od ledna, jsou otázky pro speciální díl Drahého Česka. Zaměřuje se na bydlení a věnuje se také jeho cenám a srovnání vlastního a nájemního, řeší se ale také hypotéky a obecní byty.
20. 11. 2022|

Jednatel společnosti Dataligence.cz Milan Roček radí, jak na vlastní bydlení v době krize

Hypotéky v Česku jsou nejdražší za 20 let – průměrná úroková sazba u nově poskytnutých úvěrů v říjnu vzrostla na 5,86 procenta. Vyplývá to z údajů Hypomonitoru České bankovní asociace. Jaké mají nyní možnosti zájemci o nové bydlení, odpovídal v pořadu Drahé Česko Milan Roček, jednatel společnosti Dataligence, která provozuje databázi informací o nemovitostech a web Cenová mapa.
14. 11. 2022|

Sazby hypoték v říjnu dál rostly

Sazby hypoték dál rostou. V říjnu nabízely banky průměrný úrok u nových smluv ve výši 5,86 procenta. Ten tak patří k nejvyšším za posledních dvacet let. I proto pokračuje taky nízký zájem o úvěry na bydlení. Meziročně klesl o 80 procent a v září i říjnu se pohyboval objem nově poskytnutých hypoték na nejnižším čísle od roku 2014. Podle bankovní asociace by navíc sazby měly klesat jen pomalu.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:45|

Drahé Česko: (Ne)splácení hypoték

Hypotéky v Česku patří k nejdražším za posledních dvacet let. Jak se preventivně připravit na situaci, kdy na splátky nebudou peníze? Jaká jsou případná opatření pro takovou situaci? Jak ji řešit s bankou? Tématem se zabýval pořad Drahé Česko.
14. 11. 2022|

Hlavní právník ČBA Filip Hanzlík o cenách bytů a vysokých hypotečních sazbách

Co se bude dít s cenami bytů a domů? Zájem o hypotéky v posledních měsících dál klesá a podle analytiků bude propad pokračovat. Nejen kvůli vysokým hypotečním sazbám, ale i kvůli obavám lidí z toho, jak se jim budou zvyšovat ostatní náklady v příštích měsících. V rámci projektu „Drahé Česko, …?“ mluví o tématu hlavní právník ČBA Filip Hanzlík.
25. 10. 2022|