TÉMA

Kaufland

Do Česka se dostalo sto kilogramů zdravotně závadného sýra, varuje Státní veterinární správa

Na tuzemský trh se dostalo sto kilogramů francouzského sýra Morbier, který by mohl obsahovat bakterii Escherichia coli. Ta může způsobit závažné střevní potíže. Prodával se hlavně v menších prodejnách a řetězci Kaufland. Do distribuce se dostal v září a říjnu, většina produktů se z prodeje stáhla, část se však prodala. V tiskové zprávě o tom informovala Státní veterinární správa (SVS).
3. 11. 2023|

Antimonopolní úřad vyšetřuje řetězec Globus, hrozí mu pokuta až 2,4 miliardy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s obchodním řetězcem Globus. Podezírá jej z dlouhodobé diskriminace dodavatelů. Uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Za porušování zákona o významné tržní síle hrozí pokuty až do výše deseti procent z celkového obratu provinilé firmy, v případě Globusu by to mohlo být až 2,4 miliardy korun. Mluvčí podniku Aneta Turnovská řekla, že řetězec se zatím nebude vyjadřovat.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 13:41|

Antimonopolní úřad prověří, kde potraviny nejvíce zdražují. Jestli u zemědělců, dodavatelů, nebo obchodníků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude zabývat vysokými cenami potravin. Chce zjistit, kdo v dodavatelském řetězci přiráží nejvíce, a kontrola se proto zaměří na zemědělce, zpracovatele i obchodníky. Samotná vysoká cena nebo nepřiměřená marže nicméně není protizákonná, úřad by musel najít důkazy o existenci kartelové dohody, nebo zneužití dominantního postavení.
21. 2. 2023|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

V kozím sýru z Francie mohou být úlomky kovu, varovali veterináři. Kdo si ho koupil, neměl by ho jíst

V kozích sýrech z Francie od výrobce Société Fromagère de Riblaire mohou být úlomky kovu. Při jídle proto hrozí strávníkům poranění. V českých obchodech se prodávaly pod značkami Buche Fondante President a Kozí sýr s bílou plísní Pilos. Zákazníci, kteří si je koupili, by je neměli jíst, vyzvala Státní veterinární správa. Podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka je lze vrátit v místě prodeje.
16. 9. 2022|

Výbava pro prvňáčka vyjde na více než šest tisíc korun, zdražují aktovky i psací potřeby

Nástup dětí do první třídy se domácnostem prodraží. Za kompletní vybavení budoucího školáka rodiče zaplatí v průměru 6500 korun. Jak zjistila ČT, letos je kvůli zdražujícím energiím i velkoobchodním cenám papíru výbava vyjde o dvě stě korun dráž. Vůbec nejvíc se podle oslovených prodejců inflace projevuje na cenách aktovek nebo papírenského zboží. Za starší děti pak domácnosti před začátkem školního roku utratí kolem dvou tisíc korun.
7. 8. 2022|

Sbírka potravin vynesla 440 tun zboží pro potřebné, je to dosud nejvíc

V sobotní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 440 tun zboží pro potřebné. Z toho 396 tun potravin a 44 tun hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Sdělila to ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech a další zboží zřejmě přinesou slíbené firemní a komunitní sbírky. Rekordní výsledek má akce i přesto, že ji letos doprovázela bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19.
22. 11. 2020|

Sbírky potravin se účastní stovky obchodů a dva e-shopy, lidé nejvíce darují rýži, těstoviny nebo konzervy

Lidé, kteří chtějí darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží potřebným, ho v sobotu v Česku po nákupu odevzdávají v 603 prodejnách. Do sbírky potravin se mohou zapojit i ve dvou e-shopech. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové darují nejčastěji rýži, těstoviny nebo konzervy. Platí to i v hypermarketu Globus na Černém Mostě v Praze, kde dárci ráno za půldruhé hodiny naplnili sedm nákupních vozíků. Pomáhají jim při tom dobrovolníci. Letos se zboží kvůli epidemii covidu-19 předává bezkontaktně.
21. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 17:19|

Hlavní roli měly nákupní vozíky a košíky. První den podle nových pravidel se obešel bez větších komplikací

První den proběhl bez zásadních komplikací, hlásila ve středu většina obchodníků. Vznikaly maximálně patnáctiminutové fronty. Prodejci přesto doporučují, aby lidé plánovali svou návštěvu mimo nákupní špičky. A zároveň čekají, co nové pravidlo -  15 metrů čtverečních pro jednoho zákazníka - přinese v dalších dnech. Hlavně v pátek a sobotu, kdy chodí zákazníků nejvíc. Už v pátek chce však vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) opět navrhnout změnu podmínek provozu obchodů.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 20:39|

Obchodníci hledají brigádníky, kmenoví zaměstnanci se musejí starat doma o děti

Obchody nabírají brigádníky a zaměstnance z gastronomie. Hlavním důvodem je zvýšená poptávka po potravinách kvůli pandemii koronaviru. Zvyšuje se také absence kmenových zaměstnanců, kteří zůstávají doma s dětmi. ČT to řekl tiskový mluvčí společnosti Penny Market Tomáš Kubík.
18. 3. 2020|

Padl rekord, při Sbírce potravin se vybralo 382 tun zboží

Při podzimní Sbírce potravin vybrali dobrovolníci 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží. V historii sbírky jde o rekord. Ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová uvedla, že za sedm let, kdy se potravinové sbírky konají, byla tato letošní podzimní nejrozsáhlejší. Do charitativní akce se zapojilo i nejvíce prodejen, a to 754, a také největší počet dobrovolníků – 4500. Díky tomu měl podle Láchové každý možnost darovat potraviny v bezprostřední blízkosti svého bydliště.
24. 11. 2019|

Místo pokuty 183 milionů korun Globus odškodní své dodavatele

Řetězec Globus nakonec nebude platit pokutu 183 milionů korun, kterou mu předloni uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Místo toho přímo odškodní své dodavatele za to, že je tlačil k využívání účetního systému Markant, který nepotřebovali. Nově o tom rozhodl antimonopolní úřad.
25. 9. 2019|

Místo stravenek peníze na účet? Ministryně Schillerová navrhuje alternativu ke stávajícímu systému

Ministerstvo financí v připravované novele zákona o daních z příjmů počítá se zavedením stravenkového paušálu. Zaměstnanec by tak dostával peníze na stravu přímo – současný režim by ale fungoval dál. Resort si od zavedení nového systému slibuje rozšíření podpory stravování asi pro milion lidí, kteří na stravenky v současnosti nedosáhnou. V ideálním případě počítá ministerstvo se zavedením této možnosti od roku 2021. Proti návrhu se však již postavila odborová centrála ČMKOS i Unie zaměstnavatelských svazů ČR.
8. 8. 2019Aktualizováno8. 8. 2019, 21:56|

Hypermarkety vedou, Češi ale stále častěji nakupují i v menších supermarketech a diskontech

Nejrychleji v tuzemsku rostou diskontní prodejny, menší supermarkety a drogerie, neboť zákazníci při nakupování upřednostňují komfort a rychlost nákupu na menší prodejní ploše. Tržby v maloobchodu v prvních třech měsících letošního roku zaznamenaly meziročně nárůst o 3,5 procenta, což ovlivnily vyšší ceny a mírný růst spotřeby.
12. 6. 2019|

Mouka, rýže, těstoviny i třeba dětské pleny. Češi v sobotu nakupovali pro lidi v nouzi

Desetitisíce lidí se v sobotu zapojily v obchodech do Národní potravinové sbírky. Zájem byl podle pořadatelů srovnatelný s předchozím ročníkem. Během akce mohli lidé ve 337 prodejnách po celé republice věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Při nákupu na internetu budou moct lidé přispívat ještě celý týden. Výsledky sbírky budou známé v neděli.
18. 5. 2019Aktualizováno18. 5. 2019, 19:54|

První řetězce v Česku vyřadí z prodeje plastové kelímky, příbory nebo brčka

Řetězce Lidl a Kaufland přestanou do konce příštího roku prodávat jednorázové plastové výrobky jako brčka, kelímky, talíře a příbory na jedno použití či vatové tyčinky do uší obsahující plast. Místo nich nabídnou výrobky z alternativních a recyklovatelných materiálů. K podobnému kroku se na začátku června přihlásil i nábytkářský řetězec IKEA.
4. 7. 2018|

Mléko za korunu? Urážíte zemědělce a podporujete plýtvání, došláplo si ministerstvo na Kaufland

Ministerstvo zemědělství chce poprvé podat podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli slevovým akcím v obchodních řetězcích. Ministru zemědělství v demisi Jiřímu Milkovi (za ANO) se nelíbil prodej litru mléka v Kauflandu za korunu. Firma se hájí, že jde o běžnou praxi.
5. 6. 2018|

Ošizené masové konzervy z Polska se v akci objevily i v Kauflandu

Kaufland v dubnu nabízel v akci masové konzervy ve skle, které obsahovaly významně menší podíl masa, než uváděla etiketa. Nápis na obale navíc sliboval výrobek „delux“. Na závažný případ falšování potravin ve slevové letákové akci upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o další nález tohoto typu, minulé se týkaly řetězců Lidl a Penny Market.
10. 5. 2018|

Kaufland zvedne v prodejnách mzdy o čtvrtinu. Pokladní budou mít minimálně 24 tisíc

Obchodní řetězec Kaufland zvýší od června mzdy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje, který může působit na pokladně i doplňovat zboží, bude v případě plného úvazku činit 24 tisíc korun hrubého. Ještě vyšší pak bude minimální výdělek v Praze, tam dostanou zaměstnanci na plný úvazek po zkušební době 26 tisíc. Kaufland tak jde ve stopách dalších  řetězců, které v poslední době oznámily navýšení mezd.
2. 5. 2018|

Kaufland uspěl se stížností, nemusí platit pokutu 300 tisíc za prodej medu s antibiotiky

Maloobchodní řetězec Kaufland uspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) s kasační stížností proti rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Bránil se pokutě 300 tisíc korun, kterou mu udělil královéhradecký inspektorát za prodej medu od Včelpa s obsahem antibiotik.
27. 4. 2018|

Nefunkční pokladny dopoledne ochromily provoz desítek prodejen Kauflandu

Obchodní řetězec Kaufland se od rána potýkal s technickými problémy pokladního systému. Kvůli chybnému nastavení v pokladním systému bylo ráno 24 obchodů zavřeno, v dalších byl omezen provoz. Po poledni už byly všechny prodejny znovu otevřeny.
22. 3. 2018Aktualizováno22. 3. 2018, 13:13|

Lidl zvýší nástupní mzdu pokladních na 28 tisíc. To je víc, než průměrně dostávají učitelé

Diskontní řetězec Lidl zvýší v Česku od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 tisíc korun, v Praze a okolí stoupne na více než 29 tisíc. Stejným tempem se zvýší platy současných zaměstnanců. Do tří let chce firma přijmout 2000 lidí, neboť každoročně otevírá několik nových prodejen. Od března zvýší mzdy i Penny Market. V posledním roce tempo růstu mezd v tuzemském maloobchodě výrazně zrychlilo.
21. 2. 2018Aktualizováno21. 2. 2018, 15:53|