TÉMA

Kroměříž

Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat

Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|

Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud podmínku. Viník omylem navrtal plynové potrubí

Za způsobení předloňského výbuchu domu v Koryčanech uložil soud Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu třicet měsíců. Omylem navrtal plynové potrubí. Při explozi zahynuli dva hasiči. Muži hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 15:02|

Poplatky za svoz odpadu se od nového roku v některých městech zvýší

Některá města od nového roku zvýší poplatky za svoz odpadu. Na řadě míst to bude o několik set korun. A někde je zavedou úplně poprvé – například ve Hřensku, které jimi hodlá vyrovnat ztráty z turistického ruchu. V Mostě poplatek obnovili po šestnácti letech.
3. 11. 2023|

Soud nepravomocně zprostil tři muže obžaloby z únosu ženy z Kroměříže

Krajský soud ve Zlíně zprostil Tomáše Salveta, Iva Lorence a Jakuba Steidla obžaloby z únosu dcery kroměřížského podnikatele z roku 2014. V minulosti jim za něj uložil podmínky, po rozhodnutí odvolacího soudu však svůj verdikt změnil. Podle obžaloby chtěli muži po mladé ženě sto milionů korun. Rozsudek není pravomocný. Žalobkyně Renata Bártková, která u rozsudku zastoupila svého kolegu Martina Malůše, si ponechala lhůtu pro podání případného odvolání. Z obžalovaných si jej přišel vyslechnout jen Lorenc, práva na odvolání se vzdal. Pro média se k rozsudku odmítl vyjádřit.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 14:35|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Na gymnáziu v Kroměříži unikla chemická látka. Hasiči evakuovali sedm stovek studentů

Zhruba 600 studentů a zaměstnanců muselo dopoledne narychlo opustit budovu gymnázia v centru Kroměříže. Důvodem evakuace byl únik neznámé chemické látky. Nikdo se nezranil. Celý den na místě zasahovali hasiči. Do budovy vstupovali ve speciálních oblecích, na pomoc si přizvali chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm. Podle mluvčího hasičů bude zásah pokračovat ještě v úterý.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:09|

Vrchní soud zrušil tresty za únos ženy z Kroměříže, případ se vrací do Zlína

Případ únosu dcery kroměřížského podnikatele bude muset znovu řešit Krajský soud ve Zlíně. Vrátil mu ho Vrchní soud v Olomouci, který zrušil Tomáši Salvetovi, Ivu Lorencovi a Jakubu Steidlovi podmínky. Krajský soud bude o případu rozhodovat potřetí, poprvé se dopustil justičního omylu. Podle státního zástupce byly původní podmínky příliš mírné.
28. 8. 2023|

Zlínská Barum Rally omezí dopravu

Ve Zlíně v pátek odstartuje 52. ročník motoristické soutěže Barum Czech Rally Zlín. Akce stejně jako každý rok výrazně omezí dopravu v krajském městě i jeho okolí. Rychlostní zkouška na několik hodin uzavře Gahurovu ulici v centru města, která je hlavní přístupovou cestou na sídliště Jižní Svahy. Ovlivní to také MHD, k dispozici budou objízdné trasy, řekl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota. Omezena bude i vlaková doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi.
17. 8. 2023|

Pracovnice čerpací stanice dle obžaloby z pokladny postupně zcizila přes pět milionů korun

Okresní státní zastupitelství v Kroměříži obžalovalo pracovnici čerpací stanice ze zpronevěry. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Žena údajně v průběhu let 2010 až 2022 svého zaměstnavatele připravila postupně o 5,6 milionu korun. V případě odsouzení jí hrozí až osm let vězení. Případem se teď bude zabývat okresní soud.
7. 8. 2023|

Nová galerie v bývalé konírně v Kroměříži vystavuje sbírku současného umění Pekelné sáně

Díla současných českých a středoevropských umělců jsou k vidění v nové galerii v Kroměříži. Sbírka současného umění i galerie nese název Pekelné sáně, podle sochy výtvarníka Karla Nepraše. Opravená bývalá vojenská konírna i všechny vystavené artefakty patří Josefu Maixnerovi. Podnikatel osobně objíždí ateliéry, kde díla do své sbírky vybírá. Část kolekce teď za symbolické vstupné vystavuje.
10. 7. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Lékaři z psychiatrie v Kroměříži stáhnou výpovědi. Dle Válka došlo k nedorozumění

Nespokojení lékaři z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (PNKM) stáhnou výpovědi. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vznikla v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži (PNKM) patová situace, různá nedorozumění a nepochopení. Při návštěvě zařízení se se všemi zaměstnanci shodnul na tom, že všem jde o péči o pacienty. Vedení PNKM včetně Poláka před týdnem rezignovalo na své funkce, odejde ke konci června.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 20:10|

Lékaři kroměřížské psychiatrie stažení svých výpovědí proberou až s novým vedením

Lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži, kteří dříve podali kvůli sporům s ředitelem nemocnice Pavlem Polákem výpovědi, budou o jejich stažení jednat až v červenci s novým vedením. Vedení zařízení v pondělí rezignovalo na své funkce, odejde ke konci června. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude řízením nemocnice pověřen ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Výběrové řízení proběhne po prázdninách.
13. 6. 2023|

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele, žádají jeho odvolání

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele nemocnice Pavla Poláka. V otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a řediteli nemocnice napsali, že v Poláka nemají důvěru a za jedinou reálnou možnost považují jeho odvolání.
8. 6. 2023|

V kroměřížské psychiatrické nemocnici trvá napětí a nejistota, jednání zatím řešení nepřinesla

Napětí v Psychiatrické nemocnici Kroměříž dál trvá. Nezmírnilo ho ani pondělní jednání ředitele Pavla Poláka na ministerstvu zdravotnictví, ani schůzka vedení nemocnice se zaměstnanci. Kvůli sporům podalo výpověď šest primářů, jedenáct atestovaných lékařů a tři kliničtí psychologové, tedy víc než polovina nejzkušenějších lékařů.
6. 6. 2023|

Výpověď lékařů z kroměřížské psychiatrické nemocnice způsobuje paniku, tvrdí ředitel

Výpověď části lékařů Psychiatrické nemocnice Kroměříž (PNKM) považuje ředitel zařízení Pavel Polák za hrubý nátlak. Skupina sedmnácti lékařů z celkových padesáti podle něj svým nátlakovým chováním vytváří paniku mezi zaměstnanci, uvedl v tiskové zprávě, kterou ve čtvrtek zveřejnil na webu nemocnice. Část zdravotníků PNKM podala výpověď ve středu. Své rozhodnutí zdůvodnila spory s ředitelem, jehož přístup k psychiatrii podle nich představuje přímé ohrožení péče o pacienty.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 13:30|

V kroměřížské psychiatrické nemocnici podala po sporech s ředitelem většina lékařů výpověď

Z Psychiatrické nemocnice Kroměříž chce odejít kvůli sporu s ředitelem část lékařů – ve středu podali výpovědi. Ředitele Pavla Poláka viní, že neodborně zasahuje do léčebného procesu, jeho přístup k psychiatrii označili za přímé ohrožení péče o pacienty. Ministerstvo zdravotnictví se chce situací v Kroměříži zabývat a vyřešit ji v horizontu několika dnů.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 18:51|

Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům

Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.
26. 5. 2023|

Nájemné v městských bytech v Kroměříži podraží

Kroměřížská radnice výrazně zvýší nájemné v městských bytech. Nyní tam lidé platí 65 korun za metr čtvereční. Od července to bude až 150 korun. Podle vedení města současná úroveň nájemného zdaleka nepokrývá náklady na opravy domů. Někteří tamní obyvatelé se zvýšením nesouhlasí.
22. 5. 2023|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Ženy si spletly ocún s medvědím česnekem. Skončily ve vážném stavu v kroměřížské nemocnici

Kroměřížská nemocnice přijala dvě pacientky po otravě ocúnem, který si spletly s medvědím česnekem. Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna už byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče (JIP), informovala mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.
24. 4. 2023|

Zámek v Kroměříži prošel rekonstrukcí. Restaurátoři zachránili 175 let starou výzdobu

Sněmovní sál Arcibiskupského zámku v Kroměříži vypadá opět jako před 175 lety, tedy v době zasedání Říšského sněmu. Dva roky na obnově jeho výzdoby pracovali restaurátoři; zachránili například unikátní nástropní obrazy. Proměnou prošla i další památka UNESCO v Kroměříži – Květná zahrada.
29. 3. 2023|

Policie našla pohřešovaného chlapce z Kroměříže, je v pořádku

Policie našla pohřešovaného šestnáctiletého chlapce z Kroměříže, je v pořádku. Na webu to uvedla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Pátralo se od začátku týdne.
21. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 20:24|

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|