TÉMA

Jeff Bezos

Měsíční modul postaví firma podnikatele Bezose. NASA chce v kosmu víc konkurence

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů  – v přepočtu 75 miliard korun. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.
22. 5. 2023|

Umělé inteligence nabídnou možnost vytvoření realistických avatarů zesnulých lidí

Umělé inteligence by mohly lidem částečně vrátit vzpomínky na jejich blízké, kteří už zemřeli. Vývojáři totiž pracují na digitálních avatarech, kteří budou mít díky chytrým algoritmům povahu a část zkušeností mrtvých lidí. Navzdory prvotnímu nadšení z dalšího pokroku umělé inteligence ale nyní i samotní propagátoři projektu narazili na etickou stránku věci.
20. 4. 2023|

Musk přišel o prvenství v žebříčku nejbohatších. Poprvé je v čele Evropan

Majitel internetové společnosti Twitter Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě. Z první příčky jej sesadil francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník módního domu LVMH. Poprvé tak v čele žebříčku nejbohatších lidí stanul Evropan, uvedla agentura Bloomberg.
14. 12. 2022|

Do pěti let bude dostupné mateřské mléko ze zkumavky, tvrdí firma financovaná Billem Gatesem

Mateřské mléko vyráběné v laboratoři by mohlo být na trhu do pěti let, slibují výzkumníci. Pracuje na tom společnost podporovaná finančně Billem Gatesem.
7. 5. 2022|

Pandemie vyhnala lidi z kanceláří domů a ze skladů do ulic. Dočkají se i dělníci revoluce?

Pandemie covidu-19, nedostatek pracovních sil, hnutí Black Lives Matter a další sociální a ekonomické síly přispěly v posledních dvou letech k nárůstu odborových organizací po celých Spojených státech. Naposledy se k nim přidalo páteční vítězství odborářů ve skladu společnosti Amazon v New Yorku. Na první pohled se může zdát, že USA prochází pracovní revolucí, podle některých ekonomů je to ale opravdu pouze zdání.
11. 4. 2022|

Nejbohatším člověkem světa je podle Forbes Elon Musk, předstihl Bezose

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes šéf automobilky Tesla Elon Musk s majetkem 219 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou (16,6 miliardy dolarů).
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:07|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

NASA krotí Trumpovy kosmické plány. Mise na Měsíc se zpozdí, oznámila

Americká vesmírná agentura NASA nevyšle na Měsíc astronauty dříve než v roce 2025, oznámil šéf Národního úřadu pro letectví a vesmír Bill Nelson. Posunul tak termín lunární mise s lidskou posádkou nejméně o rok oproti cíli, který stanovila administrativa předchozího prezidenta USA Donalda Trumpa, poznamenala agentura Reuters.
10. 11. 2021|

Světový potravinový program vyzval Muska k pomoci. Smrt hladem ohrožuje desítky milionů lidí

Desítkám milionů lidí na světě hrozí letos vyhladovění. Světový potravinový program OSN (WFP) nemá dostatek financí na jejich záchranu, a tak apeluje na miliardáře, aby se zapojili. Americký vizionář a podnikatel Elon Musk reagoval, že pomůže, pokud bude jasné, kam peníze půjdou.
3. 11. 2021|

Miliardář Bezos plánuje soukromou stanici na oběžné dráze. Měla by se jmenovat Orbitální útes

Vesmírný turismus se stal tématem nejen pro soukromé firmy. Novému fenoménu se totiž znovu otevírá i Mezinárodní vesmírná stanice. Životnost dosud jediné trvale obydlené základny na nízké oběžné dráze Země se ale krátí – nahradit by ji mohl soukromý projekt. Jeden takový nedávno představil zakladatel Amazonu Jeff Bezos.
2. 11. 2021|

Do vesmíru letěl herec Shatner. Stal se nejstarším turistou-astronautem

Devadesátiletý herec William Shatner, který strávil čtyři desetiletí v roli neohroženého velitele lodi USS Enterprise ze seriálu Star Trek, ve středu odstartoval na skutečný let do kosmu. Letěl tam v rámci další etapy snah miliardáře Jeffa Bezose ovládnout perspektivní odvětví vesmírné turistiky. S dalšími třemi turisty-astronauty ho vynesla raketa New Shepard společnosti Blue Origin. Raketa i modul RSS First Step s posádkou bezpečně přistály a Shatner, kterému je 90 let, se stal nejstarším člověkem ve vesmíru.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 17:16|

Ve vesmíru je nejvíc lidí najednou. Díky úspěšnému startu mise Inspiration4

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynesla v noci z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na oběžnou dráhu loď Crew Dragon se čtyřčlennou civilní posádkou. Jde o vůbec první výpravu do kosmu bez profesionálního astronauta. Mise Inspiration4 má trvat tři dny a je zaměřená na lékařský výzkum dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Agentura AP let označuje za dosud nejambicióznější skok ve vesmírné turistice.
16. 9. 2021|

NASA zastavila práce na lunárním modulu SpaceX. Nejdřív se má vyřešit žaloba firmy Jeffa Bezose

Americká kosmická agentura NASA pozastavila práce na lunárním modulu se společností SpaceX Elona Muska. Učinila tak kvůli žalobě konkurenční firmy Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose, která se týká rozhodnutí vesmírné agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně se SpaceX, informovala agentura Reuters.
20. 8. 2021|

Společnost Blue Origin miliardáře Bezose žaluje NASA. Chce stavět lunární modul

Firma Blue Origin Jeffa Bezose žaluje americkou vesmírnou agenturu NASA kvůli svému vyřazení z tendru na stavbu lunárního modulu a rozhodnutí agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně s firmou Elona Muska SpaceX. Bezos, bývalý šéf společnosti Amazon, považuje smlouvu za nespravedlivou, informovala stanice BBC.
17. 8. 2021|

Amazon dostal v EU pokutu 746 milionů eur za slabou ochranu osobních údajů

Americký internetový prodejce Amazon dostal od Evropské unie pokutu 746 milionů eur (19 miliard korun) za předávání osobních údajů v rozporu s pravidly pro jejich ochranu, známými pod zkratkou GDPR. Společnost to uvedla v podrobné zprávě o hospodaření, kterou veřejně obchodované firmy ve Spojených státech musejí povinně předkládat Komisi pro cenné papíry (SEC).
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 15:16|

Miliardář Bezos nabízí NASA dvě miliardy dolarů, aby mohl postavit měsíční modul

Majitel společnosti Blue Origin Jeff Bezos v pondělí napsal NASA otevřený dopis, ve kterém nabízí slevu dvě miliardy dolarů, aby jeho společnost mohla postavit modul pro přistání na Měsíci.
28. 7. 2021|

Raketa s Bezosem úspěšně vyletěla k hranici kosmického prostoru a bezpečně přistála

Firma Blue Origin se v úterý zařadila mezi soukromé společnosti schopné dopravovat do vesmíru astronauty. Krátce po třetí hodině odpolední odstartovala její raketa New Shepard k hranici kosmu poprvé s posádkou, jejímž členem je i majitel společnosti Jeff Bezos. Let, který  trval asi deset minut, byl významný i tím, že se ho společně účastní dosud nejstarší i nejmladší astronaut.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 22:11|

Miliardář Branson se i se svou lodí úspěšně vrátil ze zkušebního letu, dosáhl prý hranice vesmíru

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic se zakladatelem firmy Richardem Bransonem na palubě úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou. Během letu se loď VSS Unity dostala za hranici vesmíru, uvedla firma, která chce od příštího roku dopravovat vesmíru turisty. Angličan Branson se do vesmíru podíval týden před svými 71. narozeninami.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 20:45|

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos předá žezlo nástupci, bude jím Andy Jassy

Novým šéfem americké internetové společnosti Amazon se v pondělí stane Andy Jassy. Třiapadesátiletý manažer je teprve druhým šéfem podniku, ve vedení střídá zakladatele společnosti Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci opustit a zůstat jen výkonným předsedou správní rady. Výměna na nejvyšším postu přichází v den, kdy firma slaví 27 let od svého založení.
5. 7. 2021|

Souboj miliardářů o vesmírnou turistiku začal. Bezos sveze do kosmu průkopnici letectví

Dvaaosmdesátiletá průkopnice v letectví Wally Funková se za tři týdny stane nejstarším člověkem, který kdy cestoval do vesmíru. Zakladatel společnosti Blue Origin a nejbohatší muž světa Jeff Bezos si ji totiž vybral jako čestného hosta své první výpravy do vesmíru.
2. 7. 2021|

Záznamy finančního úřadu ukazují, jak bohatí v USA neplatí daně, píše ProPublica

Zakladatel americké internetové společnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk i někteří další z nejbohatších lidí ve Spojených státech mají za posledních dvacet let na kontě alespoň jeden rok, za který neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. Uvedla to investigativní skupina ProPublica, která se dostala k rozsáhlému souboru dat amerického finančního úřadu IRS o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů. Záznamy podle ní ukazují, že tito lidé mohou zcela legálně každoročně odvádět částky představující pouze nepatrný zlomek svých zisků.
8. 6. 2021|

Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA

Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|

Musk díky růstu akcií Tesly za den zbohatl o 25 miliard dolarů

Hodnota majetku amerického podnikatele Elona Muska se díky úternímu prudkému růstu ceny akcií výrobce elektromobilů Tesla zvýšila o zhruba 25 miliard dolarů (přes 550 miliard korun). Vyšplhala se tak na 174 miliard dolarů (3,8 bilionu korun).
10. 3. 2021|

Bezos opustí místo výkonného ředitele Amazonu

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos letos opustí funkci výkonného ředitele podniku. Nahradí ho Andy Jassy, který nyní řídí cloudové aktivity Amazonu. Bezos se stane výkonným předsedou správní rady podniku. Amazon v úterý rovněž oznámil, že jeho čtvrtletní tržby poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 23:28|