TÉMA

Jan Švankmajer

Jsem malířka. Eva Švankmajerová neoddělovala život a tvorbu, ukazuje monografie

Nová monografie Jsem malířka uceleně představuje dílo Evy Švankmajerové. Surrealistická umělkyně se věnovala malbě, kresbě, keramice i poezii. Navíc se podílela na filmech svého manžela Jana Švankmajera.
30. 1. 2024|

Pohled do těla i komunikace s jinými světy. Mystiky či ezoteriky byli školení umělci i laici

V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je k vidění výstava Zbožní zítřka: Umění vidět. Pod trochu tajemným názvem skrývá velice vzrušující pohled na české výtvarné umění spojené společným jmenovatelem – duchovnem a jeho hledáním. A také nalézáním.
27. 8. 2023|

Bilderlexikon Jana Švankmajera je encyklopedií alternativního světa

Už před půlstoletím začal výtvarník a animátor Jan Švankmajer vytvářet polemiku k vědeckým encyklopediím a směřování současné civilizace. Jeho Bilderlexikon je alternativním světem obydleným fiktivními zvířaty, rostlinami a stroji. Soubor koláží doplněný popisky vyšel teprve nedávno.
8. 2. 2023|

Letní filmovou školu zakončí černý mág a kolaborant Arvéd

Jiří Arvéd Smíchovský byl mimořádně vzdělaným člověkem, okultistou, ale také spolupracovníkem nacistů i Státní bezpečnosti. Rozporuplnou osobnost si za hlavní postavu svého filmu zvolil Vojtěch Mašek. Stylizovaný historický snímek Arvéd je celovečerním režijním debutem tohoto scenáristy a komiksového kreslíře. V premiéře se představí 3. srpna na závěr Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. O tři týdny později vstoupí i do českých biografů.
3. 8. 2022|

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Novinky Sommerové i Švankmajera. Letní filmová škola láká na českou tvorbu i Buñuelovu retrospektivu

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne letos světovou premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi od režisérky Olgy Sommerové. Retrospektivy pak připomenou španělského filmaře Luise Buñuela a českého režiséra Martina Friče. K vidění bude i několik českých novinek, které se představily na festivalu v Karlových Varech. Přehlídka začíná v pátek 29. července.
19. 7. 2022|

Českou sezonu v Drážďanech si nenechají ujít Černého mimina ani Švankmajerova imaginace

Drážďany hostí až do konce roku české tvůrce, kteří zde v rámci uměleckého festivalu Všechnu moc imaginaci! nabídnou nejen svá výtvarná díla, ale i divadelní a filmová představení, koncerty a autorská čtení, diskuse a performance. „Česká sezona v Drážďanech“ svým způsobem navazuje na tradici česko-drážďanské „družby“.
3. 7. 2022|

Když se dva perou, třetí maluje. Václav Švankmajer vystavuje Lidský krystal

Výtvarník Václav Švankmajer představuje tvorbu z posledních let. Jeho surrealistické malby vycházející z podvědomí vystavuje pod názvem Lidský krystal pražská galerie Millennium. Švankmajer, jenž je synem známého surrealistického filmaře, se sám také věnuje filmu; na novém snímku aktuálně pracuje.
28. 2. 2020|

„Cele se poddej svým obsesím.“ Dokument přiblíží filmaře Jana Švankmajera

Jan Švankmajer už prý žádný další film nenatočí, protagonistou snímku se ale sám stal. Dokument Alchymická pec zachycuje originálního surrealistického tvůrce během uplynulých tří let, od dokončení posledního celovečerního počinu Hmyz. Jeho úvahy o umění i životě zachytili slovenští filmaři Adam Oľha a Jan Daňhel. Film právě dokončují.
8. 1. 2020|

Ručičky, pohněte se! Drážďany hýbe surrealismus Jana a Evy Švankmajerových

Náhled do života a díla slavného uměleckého páru Jana a Evy Švankmajerových a obraznou procházku krajinou současného českého surrealismu nabízí výstava v drážďanské Lipsiově budově. Pro Státní umělecké sbírky ji kurátorsky připravil bývalý ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt. Vedle 17 filmů ze všech tvůrčích období Jana Švankmajera mohou návštěvníci objevovat i četné sochy a objektové koláže obou umělců, což jsou zčásti rekvizity z filmů. Výstava s názvem „Move little hands… Move!“ – volně přeloženo jako Ručičky, pohněte se – potrvá do 8. března.
19. 11. 2019|
30 let svobody

Co zanechalo 30 let svobody na kulturní scéně? Rolling Stones, Entropu i Český sen

Kolja získal Oscara, do Prahy se přivalili Rolling Stones, nadšení i kritiku sklidila stavba Tančícího domu a Václav Havel v pětasedmdesáti letech natočil filmový debut. U příležitosti výročí sametové revoluce se ČT24 ve speciálním pořadu ohlédla za třiceti lety na kulturní a společenské scéně. Jako hosté se k bilanci přidali scenáristé Zdeněk Svěrák a Petr Jarchovský, divadelní režisér David Radok, herec Ondřej Vetchý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo výtvarník David Černý.
7. 11. 2019|

V Brně vystavují umělce okouzlené Afrikou

Inspiraci českých výtvarníků africkým kontinentem a jeho kulturou shrnuje výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Okouzlení Afrikou, jak zní název instalace, vzbuzuje přes sto osmdesát děl od pětašedesáti autorů.
19. 5. 2019|

Český lev: V nejlepším filmu Všechno bude. A něco káplo i Hastrmanovi

Šest Českých lvů, ocenění udělované Českou filmovou a televizní akademií, získal snímek Všechno bude česko-slovinského režiséra Olma Omerzua. Čtyři sošky za rok 2018 si z večera v pražském Rudolfinu odnesl Hastrman Ondřeje Havelky. Naopak nominacemi favorizované drama Toman nezískalo cenu ani jedinou. V televizních kategoriích uspěla Česká televize.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 22:45|

Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář

Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.
2. 2. 2019Aktualizováno2. 2. 2019, 21:43|

Toman prokázal, že se vyzná. Získal třináct nominací na České lvy

Drama Toman vede nominace cen Český lev za rok 2018. Snímek režiséra a spoluscenáristy Ondřeje Trojana podle skutečného příběhu poválečného kšeftaře je nominován ve všech kategoriích, s výjimkou ocenění pro herce ve vedlejší roli. O titul „nejlepší film“ se Toman přetahuje se snímky Hmyz, Jan Palach, Tlumočník a Všechno bude. 25. února oznámí Česká filmová a televizní akademie ještě nominace za nejpovedenější televizní počiny. Sošky Českého lva si filmoví i televizní vítězové převezmou 23. března.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:06|

Lidé se chovají jako Hmyz. Poslední film Jana Švankmajera si nebere servítky

Po dlouhých osmi letech vstupuje do českých kin nový snímek proslulého surrealistického filmaře Jana Švankmajera. Film nazvaný prostě Hmyz na motivy divadelní hry bratří Čapků je prý zároveň posledním celovečerním dílem třiaosmdesátiletého tvůrce. Groteskní podobenství, které svobodně přechází mezi komedií, satirou a hororem, koprodukovala Česká televize.
19. 2. 2018|