TÉMA

Česká centra

Začal Rok české hudby. Na Smetanovo výročí se někde připravovali i léta

Ústředním motivem letošního Roku české hudby je oslava 200 let od narození zakladatele české národní hudby Bedřicha Smetany. Centrem smetanovských oslav bude skladatelovo rodiště Litomyšl, slavit se ale bude i na desítkách dalších míst. Někde se na akci připravovali celé roky. Všechny Smetanovy opery budou moci lidé například zhlédnout během roku v Plzni, Ostravě a právě v Litomyšli. Ministerstvo kultury mezi tematické projekty rozdělilo přes 88 milionů korun, resort celkem vyčlenil dvě stě milionů.
22. 1. 2024|

Kunderovy kresby otevřely knihovnu v Paříži. Kreslil je, aby rozveselil svou ženu

Brněnský Pařížan nebo pařížský Brňan Milan Kundera patří k nejvýznačnějším českým krajanům ve Francii. Češi žijící v této zemi se už více než sto let scházejí na rue Bonaparte 18, kde sídlí České centrum Paříž. Nově otevřenou knihovnu ve druhém patře této budovy zahajuje výstava právě Kunderových kreseb. Dílka začala vznikat v sedmdesátých letech jako nostalgická vzpomínka na domov a visela v bytě tehdy čerstvých emigrantů, manželů Kunderových.
20. 5. 2021|

Ankara poznává český design od verzatilek po Olgoj Chorchoj

Galerie moderního umění v Ankaře zve na přehlídku českého designu. Historii i současnost toho nejlepšího, co čeští tvůrci v této oblasti nabízí, přibližuje výstava Shapes and Shapers. Je společným dílem velvyslanectví v Ankaře a Českého centra v bulharské Sofii.
30. 9. 2019|

Příběh českého designu putuje po Evropě. Hraje v něm židle i verzatilka

Od kubismu po 21. století. Od židlí Ton po verzatilky. Česká centra se ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem rozhodla odvyprávět zahračničním návštěvníkům uplynulé století českých, respektive československých dějin prostřednictvím designu. Výstava Příběh českého designu začíná 17. dubna v Miláně, postupně se přesune i do dalších evropských zemí.
17. 4. 2018|

Rafani štěkají na Paříž

Politika a násilí ve všech možných podobách se koncentrují v historické budově první exilové československé vlády v Paříži. V prostorách dnešního Českého centra se představuje česká umělecká skupina Rafani. Svou první instalaci ve Francii pojali jako průřez dosavadní tvorbou.
19. 2. 2018|