TÉMA

TOP09

Pavel by podpořil možnost administrativních odvodů do armády. Nejde o předstupeň obnovení vojny, upozornil

Prezident Petr Pavel by podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Odvody podle něj nicméně nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. Pavel to uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct, který odvysílala televize Nova. Kritizoval v něm také nedostatečnou materiální pomoc západních zemí ukrajinské armádě i deficit v investicích do vlastní obranyschopnosti. Rozšíření konfliktu proti státům NATO se zatím neobává.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 14:40|

Vláda by měla v ekonomických reformách přidat, říká Kalousek

Bývalý šéf TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek vyčítá současné koaliční vládě mimo jiné to, že „neuklízí po vládách předchozích“. Sám by si přál razantněji snižovat státní výdaje, uvedl v Interview ČT24. Kabinet by podle něj měl o problémech v rozpočtu lépe informovat veřejnost. Také vyvracel, že by se chystal v dohledné době zakládat vlastní politickou stranu, neurčitě vidí své angažmá v budoucích volbách.
9. 1. 2024|

Median: V listopadu by volby vyhrálo ANO, podpora SPD klesla

Volby do sněmovny by v listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 15,5 procenta. ANO si oproti říjnovému průzkumu mírně pohoršilo, naopak ODS si o dva procentní body polepšila. Na třetí místo se vrátili Piráti, dostali by 11 procent hlasů, o dva procentní body více než v říjnu. Naopak podpora SPD o dva procentní body klesla, v listopadu by činila 8,5 procenta. Do sněmovny by se dostaly ještě STAN se šesti procenty a TOP 09 s 5,5 procenta hlasů. Vyplývá to z listopadového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
21. 12. 2023|

Ministerstvo chce trestat obce, které nezajistí místa ve školkách pro děti od tří let

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce sankcionovat obce, které nezajistí pro děti od tří let místa v mateřských školách nebo dětských skupinách. Resortní šéf Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce návrh předložit v koalici současně s chystanou novelou o dětských skupinách. Ne všechny vládní strany ale se záměrem souhlasí a kritizují ho i zástupci obcí.
26. 8. 2023|

Děti s těžkým handicapem obtížně získávají vzdělání. Speciálním školám chybí peníze

Tisíce dětí s nejtěžším kombinovaným handicapem jen obtížně získávají vzdělání. Mnohdy naopak slyší výzvy, aby raději zůstaly doma a do škol nechodily. O problému poprvé debatovali poslanci se zástupci resortů. Zároveň navštívili specializované zařízení.
24. 6. 2023|

Vláda zvažuje návrat nemocenského pojištění pro zaměstnance. Státu by to přineslo 24 miliard ročně

Zaměstnanci by mohli nově ze svých výdělků platit i nemocenské pojištění. Jeho znovuzavedení zvažuje vláda. Česká televize to zjistila ze seznamu možných rozpočtových úspor. Nový odvod ve výši 1,1 procenta by státu přinesl až 24 miliard korun ročně.
24. 4. 2023|

Jurečka vysvětloval Pavlovi plán zpomalení růstu důchodů. Opozice kritizuje způsob přijímání normy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem obhajoval fakt, že vláda chce v obou komorách parlamentu prosadit pomalejší růst důchodů zrychleně během dvou až tří týdnů ve stavu legislativní nouze. To kritizuje opozice i někteří ústavní právníci. Stav legislativní nouze by měla podle nich vláda využívat jen v mimořádných případech.
22. 2. 2023|

Pojišťovny navýšily příspěvky. Nejčastěji se využívají na dentální hygienu či očkování

Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků z fondů prevence. Mezi nejčastěji poptávané patří například ten na dentální hygienu, očkování nebo na pohybové aktivity. K dispozici je přes dvě a čtvrt miliardy korun.
10. 2. 2023|

Pirátští zastupitelé v Praze budou hlasovat o koalici se SPOLU a STAN

Zastupitelský klub Pirátů v Praze by měl do týdne rozhodnout, jestli vstoupí do koalice se SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN samostatně bez Prahy sobě, se kterou před časem vytvořil Alianci stability. Aliance ve čtvrtek odeslala SPOLU nabídku na vytvoření koalice i s Prahou sobě, šéf klubu SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS) zopakoval, že s Prahou sobě jednat nechtějí, a vyzval k rozpuštění aliance.
11. 11. 2022|

Zeman pověří Jurečku řízením ministerstva životního prostředí, oznámil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na tom, že mu v příštích dnech navrhne, aby řízením ministerstva životního prostředí pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Jurečka by měl funkci zastávat, dokud se nevyjasní situace kolem lidoveckého kandidáta na ministra Petra Hladíka. Premiér s prezidentem na pravidelné schůzce v Lánech rovněž řešili další aktuální témata včetně války na Ukrajině, energetické krize nebo projednávání státního rozpočtu ve sněmovně.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 22:33|

Vláda schválila priority zvládání uprchlické vlny, národním koordinátorem bude Rakušan

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním zasedání vlády oznámil, že kabinet schválil strategické priority pro zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny. Zároveň vznikne post národního koordinátora pro migraci, který bude zatím zastávat ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pražské asistenční centrum bude od čtvrtka přijímat uprchlíky z Ukrajiny na novém místě. Magistrát ho ve středu v podvečer přestěhuje z Kongresového centra (KCP) do Prahy 9 k metru Vysočanská.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 22:33|

S Putinem bychom mluvit neměli, shodli se Jourová, Niedermayer a Vondra

Rakousko si nyní chce zahrát roli mostu či zprostředkovatele, my jsme však v situaci, kdy bychom s prezidentem Putinem mluvit neměli, prohlásila eurokomisařka Věra Jourová (ANO) v Událostech, komentářích v souvislosti s cestou kancléře Karla Nehammera za Vladimirem Putinem. S tím souhlasí i europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který poznamenal, že v tuto chvíli není správný čas na jednání. Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) mohla tato návštěva dávat smysl, pokud by měla podporu z Kyjeva.
12. 4. 2022|

Ukrajina potřebuje hlavně protitankové a protiletecké zbraně, řekl Fiala po návratu z Kyjeva

Ukrajina potřebuje hlavně protitankové a protiletecké zbraně, řekl český premiér Petr Fiala (ODS), který se ve středu vrátil z cesty do Kyjeva. Zopakoval, že podporuje myšlenku mírové mise. Jde ale podle něj až o následný krok, nyní je třeba zemi podporovat v jejím boji. Fiala se na Ukrajinu vydal společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským a slovinským premiérem Janezem Janšou, aby se setkali s tamními představiteli.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 23:19|

Miloš Zeman předal státní vyznamenání, slíbil udělit Řád bílého lva Volodymyru Zelenskému

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocenil přes šedesát lidí. Ve svém úvodním projevu řekl, že se rozhodl vyhovět žádosti udělit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Ceremoniál se konal netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 22:16|

Poslanci vzali na vědomí zprávu vyšetřovací komise ke kauze Bečva. ANO bylo proti

Poslanci jednali o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Vzali ji na vědomí a požádali vládu, aby závěry komise zohlednila. ANO to nepodpořilo. Část opozice ve sněmovně kritizovala postup úřadů, zejména České inspekce životního prostředí (ČIŽP) i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ten ale pokládá zprávu za zmanipulovanou, částečně vylhanou a ohnutou s cílem hodit vinu na inspekci. Sněmovna také na jiné mimořádné schůzi projednávala vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 20:04|

Odměny pěstounů vzrostou a kojenecké ústavy čeká rušení, schválil Senát

Odměny pěstounů vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Zvýší se také státní příspěvky na dítě pro klokánky a podobné azylové domy. A v podstatě zaniknou takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna nebude možné s některými výjimkami umísťovat do ústavní péče nejmenší děti. Všechny tyto změny přinese novela o sociálně-právní ochraně dětí, kterou schválil Senát. Senátoři také podpořili další projednávání novely, která má zavést místní příslušnosti exekutorů, a to podle krajů.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:13|

Dostavbu vnitřního okruhu by od Prahy mohl převzít stát, jednání o Letňanech podle Hřiba směřují k dohodě

Dostavbu zbylé části pražského vnitřního okruhu by od města, které ho má nyní na starosti, mohl převzít stát. Po středečním jednání premiéra Andreje Babiše (ANO) a vedení Prahy to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dříve se mluvilo o tom, že by stát magistrátu přispěl 60 miliardami korun. Babiš potvrdil, že nabídka dostavby je formou takzvaného PPP projektu, z finančních důvodů podle něj není možné projekt zahrnout do státního rozpočtu. Na schůzce politici řešili i majetkové směny, zejména ohledně pozemků v Letňanech.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:24|

Potřebujeme moderně vyzbrojenou armádu, myslí si představitelé politických stran

Poslední předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval právu  a bezpečnosti země. Zástupci sněmovních stran se shodli, že právě vojáci sehráli zásadní úlohu v době pandemie a odvedli velký kus práce. Zároveň považují za nezbytné, aby armáda prošla modernizací, ať už jde o nákup vojenské techniky, nebo nábor nových lidí.
18. 6. 2021|

Arenbergerův odchod je podle části opozice logickým důsledkem jeho kauz, kritika směřuje také k Babišovi

Představitelé opozičních stran kritizují v souvislosti s odchodem ministra zdravotnictví Petra Arenbergera i ohlášeným návratem jednoho z jeho předchůdců Adama Vojtěcha (oba za ANO) do vlády personální politiku premiéra Andreje Babiše (ANO). S předsedou kabinetu podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky nechce už nikdo odborně schopný spolupracovat. Vojtěch se zatím k případnému návratu nechtěl vyjadřovat. Samotný odchod Arenbergra z čela resortu ale opozici nepřekvapuje, a to vzhledem k množství kauz kolem končícího ministra.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 22:45|

Vláda se sešla s opozicí. Jednalo se o podobě pandemického zákona

Jak ven z koronavirové krize a jakou podobu by mohl mít pandemický zákon – to byla stěžejní témata setkání vlády s opozičními parlamentními stranami. „Naprostou většinu připomínek koalice Spolu k pandemickému zákonu vláda přijala“, řekl předseda ODS Petr Fiala. Naopak například šéf SPD Tomio Okamura spokojen nebyl. Připomínky jeho hnutí k pandemickému zákonu nebyly vypořádány, uvedl.
17. 2. 2021|

Komise doporučila vládě ukončit využívání uhlí v roce 2038, podle ekologů je to pozdě

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O závěru informoval její předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O záměru bude dále rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Kvůli pátečnímu rozhodnutí odejdou z uhelné komise zástupci ekologických organizací. Někteří ekologové si myslí, že vybraný rok je pozdní, poukazují přitom na to, že by Česko nemuselo splnit kritéria Pařížské dohody o změně klimatu. Zástupci energetické oblasti, těžařů a dalších subjektů oboru si naopak myslí, že usnesení komise je kompromis. To obsahuje mimo jiné i závazek, že do Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje půjde v příštích letech téměř 100 miliard korun.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:06|

V Ústeckém kraji s náskokem vyhrálo ANO, následují ODS a STAN

Hnutí ANO v Ústeckém kraji zvítězilo v krajských volbách s náskokem, hlas mu dalo 25,88 procenta voličů. S odstupem následuje ODS, která oslovila 12,37 procenta voličů v regionu. Třetí místo obsadili Starostové a nezávislí s 11,17 procenta. Do zastupitelstva se dostalo celkem osm subjektů. Svůj hlas přišlo odevzdat 31,3 procenta oprávněných voličů, což je nejméně v republice.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 20:50|

Návrh kampaně na dovolenou v Česku ministerstvo stáhlo. Dvěma miliardami měla podpořit i média

Dvě miliardy korun navrhlo ministerstvo pro místní rozvoj vydat na kampaň, která přesvědčí Čechy, aby cestovali po republice a podpořili tuzemské destinace. Záměr se ale nelíbí opozici, podle ní nepomůže a ve skutečnosti může znamenat podporu některých médií. Resort mezitím stáhl návrh z připomínkového řízení a chce na něm ještě pracovat.
27. 7. 2020Aktualizováno27. 7. 2020, 23:25|

Kalousek nebude kandidovat do sněmovny. Chce předvolební blok

Bývalý ministr financí a nynější předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek už nebude v příštích parlamentních volbách kandidovat do sněmovny. Rozhodl se tak proto, že chce jednat s dalšími stranami o vytvoření předvolebního bloku, čemuž by mohly bránit osobní ambice. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Kalousek v dolní komoře působí od roku 1998.
12. 7. 2020Aktualizováno12. 7. 2020, 17:27|