TÉMA

NoD

Šmejdi útočí i na divadle

Najde se dost nepoctivců, kteří se chtějí obohatit na úkor lidské důvěřivosti. Žít v přesvědčení, že jim člověk nenaletí, je mylná představa, spolehlivější obranou je znát jejich scénáře, upozorňují tvůrci nové inscenace Šmejdi útočí. Hraje se v pražském prostoru NoD a vznikla z autentických přepisů postupů, které podvodníci používají. Inscenace zároveň připomíná, že podobné podvodné praktiky existovaly vždy.
28. 4. 2023|

Městečko Palermo usíná. Divadlo NoD stírá hranici mezi divákem a hercem, vraha hledají všichni

Být divákem i hercem zároveň a prožít příběh na vlastní kůži. To nabízí inscenace Městečko Palermo usíná, kterou nově uvádí pražský experimentální prostor NoD. Divadelně-herní projekt vychází z principu takzvaného larpu, tedy rolové hry.
18. 1. 2020|

Válka jako počítačová hra. Divadlo se zamýšlí nad „krásami bezpilotního bombardování“

Jak vypadá hrdinství ve světě, kde lze vzít život, aniž bychom riskovali ten svůj? O krásách bezpilotních bombardování pojednává stejnojmenná inscenace souboru 11:55. V autorském představení zní citáty z projevů bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy i výpovědi vojáků, civilistů a vědců, kteří mají zkušenost s armádními drony.
3. 4. 2019|

Atmosféra zastrašování. Příběh politického vězně chce promluvit o současnosti

Vzpomínky politického vězně Josefa Černohorského se staly základem představení Sedm kostek cukru,d, drama pro dva herce o povaze svobody a hrdinství uvedlo pražské Divadlo NoD. Černohorský byl zatčen jako osmnáctiletý v roce 1953 během plzeňské demonstrace proti měnové reformě a odsouzen na rok práce v uranových dolech.
7. 5. 2018|

Recenze: Dejte mi dobrý rámec a já zinscenuji i telefonní seznam

Slovy z titulku by se dal parafrázovat slavný Archimédův výrok o pevném bodu v souvislosti s novým představením Měsíční sonáta č. 11 v pražském experimentálním prostoru NoD. Inscenátoři v čele s režisérem Jankem Lesákem si za rámec pro inscenaci vybrali let Apolla 11 do vesmíru a následné první přistání na Měsíci.
16. 2. 2018|