TÉMA

Porcelán

Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|

Na sklárny a porcelánky dopadají vysoké ceny energií. Některé omezují výrobu a propouštějí

Výrobci skla a porcelánu bojují s enormním nárůstem cen energií. Některé podniky už musely omezit výrobu. Sklárny na Blanensku odstavily jednu ze dvou pecí. Vedení firmy už propustilo část zaměstnanců. Kritickou situaci řeší i podniky v Karlovarském kraji. Tamní podnikatelé se obrátili na hejtmanství, aby jim pomohlo při vyjednávání s vládou.
9. 9. 2022|

Sutiny zřícené porcelánky v Jakubově zablokovaly jedinou silnici do obce

Zřícení budovy bývalé porcelánky v Jakubově na Karlovarsku uzavřelo jedinou silnici do obce. V době nehody v objektu nikdo nebyl. Přivolaný statik zjistil, že budova je v havarijním stavu a bude potřeba její částečná demolice.
16. 7. 2022|

Konec podpory plynových kotlů. Na alternativy se ale může čekat i měsíce

Resort životního prostředí mění takzvané kotlíkové dotace i program Nová zelená úsporám. Znamená to konec podpory plynových kotlů. Alternativ je víc, tepelná čerpadla nebo obnovitelné zdroje. Zájem o obě roste, jednak kvůli povinné výměně starých topenišť, ceně energií, ale i kvůli válce na Ukrajině a snaze domácností o větší soběstačnost. Na nový zdroj tepla tak můžou zájemci čekat i měsíce.
11. 4. 2022|

Českému porcelánu se daří, společnost Thun má navzdory pandemii zakázek dostatek

Porcelánce Thun 1794 se za poslední rok daří nebývale dobře. Přibývají zakázky a firma má spíše problém je včas uspokojit, a to i přes celosvětovou pandemii koronaviru. Ta se sice dotkla i novorolské porcelánky, spíše než onemocnění ale její práci ovlivnily důsledky protiepidemických opatření.
23. 4. 2021|

Jiří Straka provozuje s porcelánem adrenalinový sport

Jiří Straka, sinolog a výtvarník spojovaný hlavně s čínskou tušovou malbou, se na nejnovější pražské výstavě představuje trochu jiným způsobem. V Galerii Zdeňka Sklenáře vystavuje ručně malované vázy vyráběné starou technikou čínského modrobílého porcelánu Qinghua. Její tradice sahá až do 13. století.
16. 2. 2018|